Zoviduo mot munsår: hur fungerar det?

Zoviduo kan användas för att bekämpa symtomen på munsår. Detta läkemedel är en kombination av ett antiviralt och ett antiinflammatoriskt medel med goda resultat om det appliceras i början av utbrottet.
Zoviduo mot munsår: hur fungerar det?
Vanesa Evangelina Buffa

Granskad och godkänd av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 17 december, 2022

Zoviduo är ett läkemedel mot munsår som består av två aktiva ingredienser: acyklovir och hydrokortison. Acyclovir är ett läkemedel som verkar mot virus, speciellt det virus som orsakar munsår.

Den andra föreningen i Zoviduo, hydrokortison, är en medelstark kortikosteroid som verkar genom att minska inflammationen i samband med munsår. Som ett antiinflammatoriskt medel minskar det munsårssymptom.

Hur fungerar Zoviduo mot munsår?

Zoviduo är en kräm som rekommenderas för att lindra de tidiga tecknen och symtomen på munsår. Dessa tecken och symtom inkluderar en stickande känsla, klåda och rodnad.

Det ger också en annan fördel – det minskar risken för att munsåret blir större och får blåsor. Om blåsor redan uppstått, minskar denna kräm läketiden av dessa.

Vad är munsår?

Ett munsår är en vanlig infektion som orsakas av herpes simplex-viruset. Viruset tränger in i cellerna i munnen och orsakar bildandet av små, vätskefyllda blåsor som klungar ihop sig .

När blåsorna brister skapar de sår och sårskorpor. De förekommer särskilt på läpparna, men ibland kan de uppstå även på andra områden i ansiktet och på läpparna.

Eftersom det är en infektion som orsakas av ett virus är det väldigt lätt att det smittar från en person till en annan. Av denna anledning, medan infektionen är aktiv, är det nödvändigt att undvika direktkontakt mellan människor och att undvika att dela föremål som varit i kontakt med munnen.

Ursprunget till munsår kan associeras med en sänkning av försvaret, ibland på grund av en vanlig luftvägsinfektion som en förkylning. Det kan också orsakas av stress, konsumtion av vissa livsmedel och exponering för solen.

Vilka är symtomen på munsår?

Ett munsår utvecklas i flera faser:

  1. Klåda och stickningar: Det är vanligt att uppleva en klåda eller brännande känsla på eller runt läpparna, även innan lesionerna uppträder.
  2. Blåsor: Om det bildas blåsor uppstår de längs kanten av läpparna, men kan också uppträda på näsa och kind.
  3. Skorpbildningsfas: Detta sista steg inträffar när blåsorna har öppnat sig och vätskan inuti dem har sipprat ut.

Symtomen varierar dock beroende på om det är det första utbrottet eller en uppblossning. Herpes tenderar att dyka upp igen på samma ställe om och om igen, eftersom viruset stannar kvar i kroppen och utnyttjar det minskade försvaret för att manifestera sig.

Ibland, när det är det första utbrottet, kan man få feber, ont i halsen och huvudvärk, samt muskelvärk och förändringar i tandköttet. Lesionerna i munnen är mycket karakteristiska, men i början, tills blåsorna uppträder, är diagnosen inte tydlig.

Hur används Zoviduo mor munsår?

Innan du applicerar Zoviduo är det viktigt att ta bort alla spår av kosmetika du kan ha på dina läppar. Det rekommenderas starkt att tvätta händerna före och efter applicering av Zoviduo.

För att uppnå bästa resultat med denna behandling bör du applicera krämen så snart du upplever den brännande, svullna eller kliande känslan, dvs innan lesionerna uppträder. Ju tidigare du gör det, desto lättare är det att förhindra utvecklingen av blåsor, och i sin tur att påskynda minskningen av symtomen.

Den föreskrivna dosen är fem appliceringar per dag, med den nödvändiga mängden för att täcka det drabbade området väl. I allmänhet räcker det med fem dagars användning. Om det inte blir någon förbättring efter denna tid och obehaget fortsätter, bör du konsultera en läkare för att få råd om en annan behandling.

Vilka negativa effekter kan uppstå?

En kvinna med Zoviduo mot munsår.
Ju tidigare du applicerar Zoviduo, desto mer sannolikt är det att symtomen minskar.

Zoviduo, som alla andra läkemedel, kan orsaka biverkningar, även om de är sällsynta. Följande är några biverkningar uppdelade i hur vanligt förekommande de är:

  • Frekvent: Torr och flagnande hud.
  • Sällsynt: Övergående sveda, klåda, stickningar efter applicering.
  • Sällsynt: Hudrodnad, erytem eller lokal hudirritation med en brännande känsla.

Dessutom kan en allergisk reaktion uppstå, i så fall bör du söka läkare. Allergiska symtom är svullnad av ansikte, tunga eller svalg, svårigheter att andas eller svälja och u rticaria. Om dessa symtom uppträder, är det lämpligt att sluta använda Zoviduo.

Du kanske också är intresserad av: Orsaken till varför munsår kommer tillbaka

Zoviduo vid uppkomsten av symtom

Zoviduo är ett effektivt läkemedel mot munsår om du applicerar det så snart du börjar känna de första tecknen på munsår, såsom sveda, klåda eller smärta i det drabbade området. Att applicera det snabbt ökar chanserna att minska tiden för obehag, även om det inte botar sjukdomen. Eftersom munsår är kroniska återkommer de då och då.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Studahl, M., Cinque, P., & Bergström, T. (2005). Herpes simplex viruses. Herpes Simplex Viruses. https://doi.org/10.3109/9781420073133-5
  • Nikkels, A. F., & Pièrard, G. E. (2002). Treatment of mucocutaneous presentations of herpes simplex virus infections. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.2165/00128071-200203070-00004
  • Bieber, T., Chosidow, O., Bodsworth, N., Tyring, S., Hercogova, J., Bloch, M., … Tyring, S. K. (2014). Efficacy and safety of aciclovir mucoadhesive buccal tablet in immunocompetent patients with labial herpes (LIP trial): A double-blind, placebo-controlled, self-initiated trial. Journal of Drugs in Dermatology.
  • Muñoz Hiraldo, E., & Morillo Gutiérrez, B. (2017). Infecciones por virus herpes simple. Asoc Española Pediatría Atención Primaria1(5), 1-33.
  • Jacomet, M. À. P., Sabaté, L. R., Diego, L., & Vallejo, C. D. (2022). Uso seguro de medicamentos tópicos II: infecciones bacterianas, fúngicas, víricas y parasitarias. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(6), 340-346.
  • Repetto, G. (2019). Aciclovir: nuevo antiviral. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas44(1), 27-31.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.