Vulvacancer: orsaker, symtom och behandling

Humant papillomvirus och avvikelser i cellerna i vulvan är associerade med en ökad risk för vulvacancer. Det viktigaste är att båda kan förebyggas.
Vulvacancer: orsaker, symtom och behandling
Mariel Mendoza

Skriven och verifierad av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Vulvacancer är cancer i inre eller yttre blygdläpparna i det kvinnliga könsorganet, kallat “vulva”. Denna cancer fortskrider vanligtvis långsamt men progressivt och kan påverka alla organ i vulvan.

Det diagnostiseras vanligtvis hos postmenopausala kvinnor och är förknippat med humant papillomvirusinfektion. Eftersom det tenderar att vara asymptomatiskt går det vanligtvis obemärkt förbi tills det förvärras.

För att diagnostisera vulvacancer utföra man en biopsi av tumören. Prognosen beror på storleken, typen och om den spridits eller inte. Hur som helst är tidig diagnos viktig.

Vad är vulvan?

Vulvacancer.

Vulvan är det kvinnliga könsorganet: yttre och inre blygdläpparna, klitoris, Bartholins körtlar och urinrörets yttre mynning. Vulvacancer är vanligast på de inre kanterna av labia minora i vulvan.

Du kanske är intresserad av: Fördelar med att stärka bäckenbotten

Vulvacancer: sällsynt och med okänd orsak

Vulvacancer är mycket sällsynt och står endast för 3-5 % av all gynekologisk cancer. Den exakta orsaken till sjukdomen är okänd.

I allmänhet orsakas cancer av mutationer i cellulärt DNA som gör att celler växer onormalt och delar sig snabbt. På så sätt ackumuleras cellerna för att bilda en tumör. De har också förmågan att invadera närliggande vävnader eller sprida sig till avlägsna delar av kroppen. Vissa faktorer ökar dock risken att utveckla det:

  • Hög ålder (postmenopausala kvinnor, särskilt efter 65 års ålder)
  • Humant papillomvirusinfektion
  • Långvarig användning av tobaksprodukter
  • Störningar gällande immunsuppression
  • Historik av pre-cancerösa tumörer i vulvan (såsom vulvar intraepitelial neoplasi)
  • Andra cancerformer i det kvinnliga könsorganet
  • Gynekologiska hudsjukdomar (lichen sclerosus)

Symtom på vulvacancer

Vulvacancer är vanligtvis asymptomatisk. Men när symtom uppträder inkluderar de vanligtvis klåda (klåda), uppkomsten av onormala massor på vulvan i samband med smärta och ömhet, eller närvaron av sår som inte läker.

Det kan också finnas blödningar som inte är relaterade till menstruation eller förändringar i färgen på huden i och kring vulvan. Färgen kan vara rödaktig, vitaktig eller blåaktig (förknippad med melanom).

Det diagnostiseras oftare i äldre åldrar eftersom det är en långsamt rörlig cancer, och av denna anledning diagnostiseras den vanligtvis i avancerade stadier. Dessutom kan det spridas till närliggande vävnader, genom lymfsystemet eller blodet (i vilket fall det främst påverkar lungan, levern och benen).

Diagnosen kräver noggrann utvärdering

Vulvacancer blir diagnosticerad.
Behandling av vulvacancer kan innefatta strålbehandling och kemoterapi före operation.

Vulvacancer diagnostiseras vanligtvis mellan 70 och 75 år. Detta kräver en grundlig fysisk undersökning av de tumörer som finns på vulvan. Eventuella avvikelser bör studeras genom inspektion med förstoringsglas eller binokulär förstoringslins (kolposkop).

Efter att ha bestämt området med onormal hud bör ett prov tas och undersökas (en biopsi). Om lesionerna inte kan identifieras appliceras ett ämne på de onormala områdena för att bestämma var biopsi ska utföras – man kan applicera 5 % ättiksyra eller 1 % toluidinblått, som man sedan tvättar bort med 3 % utspädd ättiksyra.

När läkaren har utfört biopsi av den vävnad som misstänks för vulvacancer gör man en histologisk undersökning. Upp till 90 % är skivepitelcancer (utvecklas i hudens yttersta lager). De återstående 10 % varierar mellan melanom (från cellerna som producerar hudpigment), adenokarcinom (som har sitt ursprung i körtelcellerna), och i sällsynta fall basalcells- eller Bartholinkörtelkarcinom.

Behandlingen av vulvacancer beror på dess egenskaper

Både prognosen och behandlingen av vulvacancer beror på dess storlek, typ och om den har spridit sig eller inte. Behandlingen består dock av ett kirurgiskt ingrepp. Det sträcker sig från brett avlägsnande av tumören till radikal resektion av vulvan och tömning av närliggande lymfkörtlar. Om spridning förekommer bör patienten få strålbehandling eller kemoterapi före operation för att minska storleken på tumören.

De går att förebygga vulvacancer

En av metoderna för att förebygga vulvacancer är att minska risken att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar. Därför är det viktigt att använda kondom under samlag och att vaccineras mot humant papillomvirusinfektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.