Fördelar med att stärka bäckenbotten

Övningar för att stärka bäckenbotten är av största vikt, särskilt för kvinnor. De är effektiva och rekommenderade från fertil ålder i syfte att främja hälsan under graviditet och förlossning, såväl som under klimakteriet.
Fördelar med att stärka bäckenbotten
Karina Valeria Atchian

Skriven och verifierad av läkare Karina Valeria Atchian.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fördelarna med att stärka bäckenbotten är okända för många. Svaghet i bäckenbotten kan få en betydande inverkan på livskvaliteten. Därför ska vi i den här artikeln prata mer om fördelarna med att stärka bäckenbotten.

Det har visat sig att en svaghet i bäckenbotten kan resultera i vad som kallas framfall av bäckenorganen, vilket i sin tur kan leda till problem med urin- och avföringsinkontinens. En del individer kan till och med behöva opereras för att kompensera för denna svaghet.

Även om denna bäckenbottensvaghet kan förekomma hos både män och kvinnor, så är det kvinnor som oftast drabbas av det.

Vi börjar med att förklara vad bäckenbotten är och vilka funktioner den utför i kroppen. Sedan går vi in på vad som kan orsaka en svag bäckenbotten, och slutligen diskuterar vi fördelarna med att stärka bäckenbotten.

Vad är bäckenbotten?

Bäckenbotten är en struktur som består av muskler och bindväv som ligger under bäckenorganen. Denna mestadels muskulära struktur fungerar som ett stöd för bäckenorganen och bukorganen. Det vill säga att dess huvudsakliga funktion ligger i att bibehålla kroppens olika organ i deras normala position.

Hos kvinnor utgörs bäckenorganen av följande:

Hos män utgörs bäckenorganen av följande:

Som vi nämner ovan stödjer bäckenbotten bäckenorganen och håller dem i rätt position. Men dess funktion är inte begränsad till att bara hålla saker och ting på sin plats, utan den deltar också i detta områdes funktion och prestanda, vilket innebär urin- och fekal kontinens.

En bild på ett bäcken.
Bäckenet rymmer många organ, och bäckenbotten är avgörande för att vävnaderna ska hållas på plats.

Vad kan orsaka en svag bäckenbotten?

Det finns många orsaker till bäckenbottensvaghet. I grund och botten är de vanligaste

Vilka är konsekvenserna?

De huvudsakliga konsekvenserna av svaghet i bäckenbotten är

  • framfall av bäckenorganen
  • tyngd eller obehag i nedre delen av buken
  • urin- och fekal inkontinens
  • smärta i ländryggen
  • svårigheter vid samlag.

Vi har redan nämnt att det är vanligare hos kvinnor än hos män. Från vad man har sett kan det i hög grad påverka livskvaliteten. Även om det finns en svaghet i bäckenbotten, och följaktligen ett föreliggande framfall, så ger lyckligtvis detta vanligen inga symtom eller obehag.

Det är dock alltid tillrådligt att schemalägga en specialiserad konsultation i närvaro av något av ovannämnda obehag.

Hur man kan stärka muskulaturen i bäckenbotten

Det går att stärka bäckenbottenmuskulaturen genom att utföra knipövningar.

Knipövningar, även kallat Kegelträning eller bäckenbottenträning, är en serie tekniker utvecklade av Arnold Kegel, en gynekolog, för att förbättra urininkontinens hos kvinnor efter förlossningen.

I vissa fall kan de utföras förebyggande eller för att förbättra de ovan nämnda obehagen. Men utöver syftena för vilka de sker så är sanningen att dessa övningar är lätta att utföra och kan främja alla som utför dem. Dessutom kräver de bara några minuter, en till tre gånger om dagen.

Men för att utföra övningarna måste du först känna till musklerna som förhindrar urinering eller eliminering av gaser från bäckenbotten. För att göra detta stoppar du helt enkelt flödet när du kissar. När du väl har identifierat bäckenbottenmusklerna kan du utföra övningen i vilken position som helst.

En kvinna som utför knipövningar
Anledningen till att utföra knipövningar varierar, men alla åldrar har nytta av det.

Vilka är fördelarna med att stärka bäckenbotten?

Fördelarna med att utföra knipövningar för att stärka bäckenbotten är välkända. Sexuella relationer blir bättre, urininkontinens och framfall minskar. Sammanfattningsvis är det fördelaktigt på många sätt att stärka bäckenbotten.

De är också tekniker som hjälper till under återhämtningsperioden efter operationer i området. Efter förlossningen hjälper de vävnadernas elasticitet att återgå till det normala. Sist men inte minst så kan de också minska risken för sprickor vid vaginal förlossning.

Även om en viss svaghet i bäckenbotten i slutändan kan bli oundviklig så är det bra att veta att tillståndet i många fall kan bli bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.