Knipövningar för män - botar och förebygger!

Knipövningar är kända för att vara mycket fördelaktiga för gravida kvinnor. Men de kan också vara till hjälp för män i vissa fall. I den här artikeln kan du lära dig allt om knipövningar för män.
Knipövningar för män - botar och förebygger!
Eva María Rodríguez

Skriven och verifierad av fitness- och yogainstruktör Eva María Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Även om knipövningar för män inte är lika kända som de som är populära bland gravida kvinnor, kan vem som helst göra denna typ av övningar. Knipövningar för män är inte annorlunda än för kvinnor och de ger samma typer av fördelar.

Knipövningar använder man för att stärka bäckenbotten. Det kan således hjälpa till att förhindra bland annat inkontinens . I fall där problemet redan finns kan det hjälpa till att lindra det eller åtminstone stoppa utvecklingen av det. Dessutom kan de förbättra en persons sexliv.

Fördelar med knipövningar för män

Knipövningar är mycket fördelaktiga för män. Det är effektiva för att stärka bäckenbotten. Genom att stärka bäckenbottens muskler hjälper det till att förhindra eller förbättra urininkontinens.

De kan vara särskilt fördelaktiga för män före och efter en prostataoperation. Det är också en fördelaktig metod för personer med diabetes eller en överaktiv urinblåsa. I dessa situationer är bäckenbottens muskler svaga. Allt som kan göras för att stärka dem kan därför vara till nytta.

Å andra sidan påverkar knipövningar också musklerna som är involverade i samlag. När det gäller män kan de hjälpa till att behandla erektionsproblem och förhindra för tidig utlösning. De kan också intensifiera orgasm.

man hos läkare
Äldre män med prostataproblem kan dra nytta av knipövningar.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: 5 växtbaserade kurer för att bekämpa urininkontinens

Hur man hittar musklerna i bäckenbotten

Det är viktigt att först hitta åt musklerna i bäckenbotten för att göra knipövningarna korrekt. Det är väldigt enkelt. Stoppa helt enkelt urinflödet när du kissar genom att spänna musklerna som du använder för att hålla inne en prutt.

Med denna enkla övning kommer du att kunna känna av vilka delar av kroppen som är inblandade. Om du märker att du har svårt att stoppa urinflödet med denna övning, förstår du att du behöver träna detta område.

När du väl har identifierat musklerna i bäckenbotten kan du göra övningarna i valfri position. Det är dock lättast att hitta rätt muskler om du ligger ner.

Knipövningar för män – så utför du dem

Knipövningar är väldigt enkla att göra. Du behöver faktiskt inte någon form av utrustning eller maskin för att kunna göra dem. Flera korta sessioner per dag ger bäst resultat.

När du har hittat åt bäckenbottens muskler, ska du spänna dem (imitera vad du gjorde för att knipa åt vid urinering och pruttar) i några sekunder (upp till fem) och sedan slappna av. Det är en knipövning. Det bästa är att göra mellan 10 och 20 repetitioner upp till tre till fyra gånger om dagen.

Dessutom är det viktigt att andas normalt medan du gör dem och undvika att hålla andan. Det är också viktigt att klämma kraftigt och föreställa sig att dina muskler lyfts uppåt. Undvik att använda musklerna i skinkorna, låren och buken.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Kontrollera kramper i urinblåsan på naturlig väg

Kan dessa övningar förbättra sexlivet?

En av de största fördelarna med knipövningar är att de avsevärt kan förbättra både mäns och kvinnors sexliv. På samma sätt kan de vara till hjälp vid vissa sexuella problem hos män.

I detta avseende föreslår en studie att knipövningar för män förbättrar erektionsproblem, kontroll av utlösning och intensiteten av orgasm. I denna studie var dessa övningar särskilt gynnsamma för män med kronisk prostatit och kronisk buksmärta (även känd som kronisk icke-bakteriell prostatit).

Hälso- och sjukvårdspersonal rekommenderar knipövningar för män med erektionsproblem. Anledningen till detta är att de stärker musklerna, vilket gör att penis kan fyllas med blod under en erektion, pumpa under erektion och tömma urinröret vid urinering.

man på toalett
Knipövningar kan förbättra urininkontinens hos män som lider av detta tillstånd.

Du måste göra dina övningar regelbundet

Oavsett om det är som en förebyggande åtgärd eller en behandling, så kan knipövningar gynna de män som utför dem regelbundet. På grund av hur lätt det är att utföra dem och hur kort tid detta tar, är ansträngningen definitivt värd det.

Du kan faktiskt göra dem medan du gör andra delar av din rutin (som att borsta tänderna). På detta sätt kan de hjälpa till att inte bara förbättra kontrollen av analsfinktern, utan även minska erektionsproblem och förhindra för tidig utlösning. Dessa är tre vanliga problem hos äldre män.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Staff, M. C. (2012). Kegel exercises for men: Understand the benefits – Mayo Clinic. Disponible en: http://www.mayoclinic.org/kegel-exercises-for-men/ART-20045074?p=1
  • Uravylioglu A, Kutlutürkan S, Kılıç D. Effect of Kegel exercises on prevention of urinary and fecal incontinence in patients with prostate cancer undergoing radiotherapy. Annals of Oncology. 2019 ;30:v838. Disponible en: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)60242-5/pdf
  • Bridgeman, Bruce, and Steven G. Roberts. “The 4-3-2 method for Kegel exercises.” American journal of men’s health 4.1 (2010): 75-76.
  • Ferreira, C.H.J., Dwyer, P.L., Davidson, M. et al. Does pelvic floor muscle training improve female sexual function? A systematic review. Int Urogynecol J 261735–1750 (2015). Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00192-015-2749-y
  •  Sharif H, Puppo V, El Fekih M. Importance of Kegel Exercises for Male and Female Sexuality and Prevention of Vaginismus. The Journal of Sexual Medicine. 2017;14(5):e340. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2017.04.604
  • Cohen D, Gonzalez J, Goldstein I. The Role of Pelvic Floor Muscles in Male Sexual Dysfunction and Pelvic Pain. Sexual Medicine Reviews. 2016;4(1):53-62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2015.10.001
  • Kegel Exercises for Men: What are Kegel Exercises? Kegel FAQs| UCLA Urology. Uclahealth.org. 2020. Disponible en: https://www.uclahealth.org/urology/prostate-cancer/kegel-exercises-for-men
  • Nazarpour, Soheila, et al. “Effects of sex education and Kegel exercises on the sexual function of postmenopausal women: a randomized clinical trial.” The journal of sexual medicine 14.7 (2017): 959-967.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.