Orsaker till och behandling av urininkontinens

Urininkontinens är en situation som ofta drabbar barn, kvinnor och äldre. I denna artikel berättar vi om symptom, orsaker och möjliga behandlingar.
Orsaker till och behandling av urininkontinens

Senaste uppdateringen: 17 november, 2020

Urininkontinens gör att du inte kan fylla upp eller kontrollera din blåsa, dock räknas det inte som en sjukdom i sig. Det är istället en konsekvens av andra störningar som påverkar din blåsa. I denna artikel ska vi gå igenom både orsaker till och behandling av urininkontinens.

Det definierande kännetecknet för urininkontinens är ofrivilligt läckage av urin. Vissa som har urininkontinens kan inte kontrollera sin blåsa, så urinen läcker ut under olämpliga stunder. Ibland läcker den ut när du anstränger kroppen, som när du nyser eller hostar. Andra gånger kan det hända för att din blåsa är full.

Urininkontinens är inte bara ett fysiskt hälsoproblem. De som lider av det lider också av sociala konsekvenserDe är ofta rädda för att det ska läcka vid olämpliga tillfällen eller framför andra.

Behandling av urininkontinens och orsaker till övergående urininkontinens

Övergående urininkontinens är när inkontinensen inte pågår under en längre period. Generellt sett är det mat, dryck eller mediciner som stimulerar urinproduktionen och orsakar inkontinensen, och när den diuretiska effekten försvinner så försvinner även inkontinensen.

Några av de substanser som kan orsaka detta är läsk, alkohol, citrusfrukter och vissa mediciner för högt blodtryck. Andra orsaker är:

  • Urininfektioner: En irritation i urinblåsan kan vara så intensiv att detta orsakar urinläckage.
  • Förstoppning: Tarmen ligger nära blåsan och kan stimulera den om du har hård avföring.
  • Graviditet: Under graviditet kan både hormonella förändringar och förstoringen av livmodern göra din blåsa hyperaktiv.
behandling-av-urininkontinens

Orsaker till kronisk urininkontinens

Å andra sidan har urininkontinens som varar en längre tid andra orsaker:

  • Framfall: När bäckenmusklerna blir försvagade så sjunker bäckenorganen. Detta händer till exempel kvinnor med komplicerade eller flera födslar. När dessa strukturer sjunker, kallas det för “framfall.”
  • Ålder: När du åldras blir musklerna i din kropp svagare, inklusive urinblåsans muskler. Kvinnor i klimakteriet kan uppleva att östrogenet minskar och att vävnaderna i urinsystemet försämras.
  • Gynekologiska operationer: Blåsan är ett organ som hålls på plats av andra organ, speciellt livmodern. Kvinnor blir opererade i detta område kan få urininkontinens.
  • Problem med prostatan: För män kan problem med prostatan ofta även orsaka urininkontinens. Ett av dessa problem är godartad prostatahyperplasi och ett annat, som är mer allvarligt, är prostatacancer.
  • Neurologiska sjukdomar: Vissa problem med nervsystemet kan påverka nerverna i din blåsa och orsaka läckage. Den tekniska termen är “neurogen blåsrubbning”, något som kan uppstå vid sjukdomar som Parkinsons sjukdom eller multipel skleros.
  • Psykologiska orsaker: Stress eller ångest kan också orsaka detta problem och barn under sex år som kissar i sängen är ett exempel på detta.
Det kan finnas psykologiska orsaker till inkontinens

Icke-farmakologisk behandling av urininkontinens

Du behöver inte alltid använda dig av mediciner för behandling av urininkontinens. En av de huvudsakliga rekommendationerna är att reglera den vätska du dricker under dagen, du kan göra detta utan att minska mängderna. Faktum är att du kan ändra ditt dryckesschema för att förhindra att stora mängder urin bildas under en kort tid.

Det bästa schemat att följa är att dricka mest vatten på morgonen och sedan minska under dagen. För barn som kissar i sängen är ibland det bästa att äta middag tidigt, vilket resulterar i att det finns mer tid mellan mat- och sovdags.

Mediciner

Ibland går det inte att lösa problemet själv hur mycket man än försöker, du kan därför behöva använda dig av mediciner för behandling av urininkontinens. Urininkontinensen kan andra gånger även vara en biverkning av en sjukdom som behandlas med specifika mediciner.

Mediciner mot inkontinens syftar till att hjälpa blåsan att inte få ofrivilliga sammandragningar och samt att hålla urinröret slutet medan urin kommer in i blåsan. Läkare skriver ofta ut antikolinergika för att behandla problemet.

Denna typ av medicin gör det svårt för blåsans muskel att dra sig samman. Oxybutynin är den vanligaste medicinen för detta. Antikolinergika är väldigt effektiva, men kan också orsaka otrevliga biverkningar. Dock kan patienter som lider av glaukom och hjärtarytmi inte använda sig av detta läkemedel.

Om du inte tar några mediciner som kan orsaka kontraindikationer, och du lider av intensiva biverkningar av den medicin du fått mot inkontinensen, bör du kontakta en läkare för att avsluta behandlingen.

Om varken kost eller medicin fungerar är det sista alternativet en operation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García-González, José Juan, y Espinosa-Aguilar, Amilcar, y Vladislavovna Doubova, Svetlana, y Peña-Valdovinos, Abel, y Reyes-Morales, Hortensia (2008). Guía para el diagnóstico y tratamiento de la incontinencia urinaria en adultos mayores. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 46 (4), 415-422. [Fecha de consulta 27 de julio de 2020]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745522011
  • Madhuvrata P, Cody J, Ellis G, Herbison G, Hay-Smith E. Fármacos anticolinérgicos para el tratamiento sintomático de la vejiga hiperactiva en adultos. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 1. Art. No.: CD005429. DOI: 10.1002/14651858.CD005429
  • D.E. Irwin, I. Milsom, S. Hunskaar, K. Reilly, Z. Kopp, S. Herschorn, et al.Population-based survey of urinary incontinence, overactive bladder, and other lower urinary tract symptoms in five countries: results of the EPIC study. Eur Urol., 50 (6) (2006), pp. 1306-1315
  • Martínez Torres J, Rodríguez Adams E, García Delgado J. Tratamiento rehabilitador de las disfunciones del suelo pélvico. España: Editorial Académica Española; 2011. p. 2, 7.
  • Salinas J. Epidemiología de la incontinencia de orina en la menopausia. Revista Colombiana de Menopausia. 2014;5(3). Disponible en: https://encolombia.com/medicina/revistas-medicas/menopausia/vol- 5399/meno5399revison-incontinencia/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.