Vinäger som en huskur mot mjäll
Vinäger har olika användningsområden runt om i huset och kanske är vi mest bekanta med denna vätska för dess användning i goda salladsdressingar. Vissa människor hävdar dock att vinäger har vissa egenskaper som kan göra det till en effektiv huskur mot mjäll.
Denna syrliga vätska, som är resultatet av ättiksyrajäsningen av alkohol, har man genom historien använt för att behandla olika tillstånd och symptom. I den här artikeln berättar vi mer om fördelarna och hur det kan hjälpa till att bli av med mjäll.
Läs vidare för att ta reda på mer!
Äppelcidervinäger, en effektiv huskur mot mjäll?
Har du någonsin upptäckt små vita flingor på dina mörka kläder?
Mjäll är ett vanligt problem som påverkar hårbotten och får den att flaga och fjälla. Även om det inte är ett allvarligt tillstånd kan det vara pinsamt, orsaka klåda och vara svårt att behandla.
Enligt en publikation från Mayo Clinic, kan stress intensifiera tecken och symptom på mjäll. Det brukar också vara vanligare under torra, kalla årstider. När det gäller orsakerna nämner publikationen följande:
- Irriterad, fet eller torr hud
- Tvättar inte håret tillräckligt ofta
- Förekomsten av en svamp som kallas Malassezia. Det hittar näring i de oljor som finns i hårbotten hos de flesta vuxna
- Kontaktdermatit: framgår av användningen av vissa hårvårdsprodukter
- Andra hudsjukdomar, som psoriasis och eksem
Lyckligtvis verkar det som att den här huskuren med äppelcidervinäger kan hjälpa till att kontrollera detta tillstånd. Anekdotiska bevis tyder på att dess användning kan minska fjällande och lindra symptomen i samband med detta problem.
Även om det inte finns några vetenskapliga bevis som stöder dess effekter som ett botemedel mot mjäll, visar en artikel i Natural Product Research att denna produkt har antimikrobiell potential. Därför kan det begränsa tillväxten av vissa bakterier och svampinfektioner.
Läs också den här artikeln: Tvätta ansiktet med äppelcidervinäger – här är fördelarna
Hur man använder denna huskur mot mjäll
Som vi nämnde finns det inga studier som bevisar effektiviteten av vinäger för behandling av mjäll. Du kan dock kontrollera resultaten själv, eftersom experter anser att användningen är helt säker. För att kunna dra fördel av denna huskur mot mjäll behöver du bara följa dessa steg:
- Till att börja med, späd en deciliter äppelcidervinäger i 3 deciliter varmt vatten.
- Tvätta håret med ett milt schampo och skölj som vanligt.
- Applicera din vinägerblandning i hela hårbotten med hjälp av en bomullstuss och massera försiktigt in i hårbotten i cirka 3 till 5 minuter.
- Låt det torka naturligt.
- Använd vid behov ett balsam.
Upprepa denna process varje dag tills du märker en förbättring av ditt tillstånd.
Du kanske är intresserad av: Bekämpa mjäll naturligt med dessa 5 huskurer
Andra alternativ för att motverka mjäll
Den karakteristiska klådan och fjällandet som kommer sig av mjäll kan man i de flesta fall kontrollera. Lyckligtvis finns det flera schampon mot mjäll som hjälper till att minska ansamling av olja och hudceller. Du kan dock behöva prova mer än ett alternativ för att hitta ett som passar just dig.
Det finns även andra åtgärder som kan minska symptomen på detta tillstånd. Så om du lider av detta hudproblem kan du också prova följande:
- Hantera stress: I så stor utsträckning som möjligt är det viktigt att lära sig att hantera negativa känslor, eftersom de kan påverka din allmänna hälsa. Även om det låter konstigt kan stress också förvärra symptomen på mjäll.
- Att äta en balanserad kost: Att inkludera tillräckligt med zink, B-vitaminer och vissa typer av fetter i din kost kan hjälpa till att förhindra mjäll.
- Tvätta håret med schampo ofta. Om du har en fet hårbotten hjälper schamponeringen varje dag till att lossa hudflagor. För att uppnå detta, massera försiktigt hårbottnen och skölj noggrant.
- Begränsa användningen av hårvårdsprodukter. Detta eftersom att rester av stylingprodukter kan byggas upp på hår och i hårbotten, vilket gör den fetare.
- Å andra sidan kan användningen av teträdolja också vara en effektiv huskur mot mjäll. Detta är tack vare dess antiseptiska, antibiotiska och svampmotverkande egenskaper. Men detta alternativ kan orsaka irritation hos människor med känslig hud.
Möjliga negativa effekter
Glöm inte att det är viktigt att vara uppmärksam på resultaten av äppelvinäger eller andra mjällmedel. Vissa produkter kan förvärra symptomen.
När det gäller vinäger, eftersom det är ett mycket surt ämne, kan det orsaka brännskador när det appliceras på huden. Händer detta är det bäst att avbryta användningen och konsultera din läkare för att hitta lämplig behandling för just ditt fall.
Slutligen är det viktigt att nämna att mjäll ofta kräver angrepp på flera olika fronter. Därför måste det vara tydligt att vinäger inte är den magiska lösningen på problemet, utan bara ett alternativ bland många andra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Clínica Mayo. Caspas. (2019). Recuperado el 12 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
-
Gopal J, Anthonydhason V, Muthu M, et al. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Nat Prod Res. 2019;33(6):906-910. doi:10.1080/14786419.2017.1413567
- Bonifaz, Alexandro, et al. “Estudio comparativo de dos esquemas de tratamiento para dermatitis seborreica capitis con champú de ciclopiroxolamina/piritionato de zinc/keluamida (CPO/PZ/K).” Dermatología cosmética, médica y quirúrgica 13.3 (2015): 188-193.
- Torres, E., R. Arenas, and C. Atoche-Diéguez. “Infecciones causadas por el género Malassezia.” Med Cutan Iber Lat Am 36.6 (2008): 265-284.
- Laborda, P., P. Zaballos, and A. Garrido. “Semiologia de la dermatosis de cuero cabelludo.” Revista de Medicina integral (2011).
- Chunata Sánchez, Lidia Mariela. Tratamiento de la Pityriasis Capitis del Cuero Cabelludo Producida por Malassezia globosa con Sampoo de Romero (Rosmarinus officinalis). BS thesis. 2012.