Vilken funktion har lymfsystemet i kroppen?

Lymfsystemet är avgörande för vår hälsa. Om det inte fanns skulle vårt cirkulationssystem inte kunna fungera som det gör. I dagens artikel tittar vi närmare på vilken funktion lymfsystemet har.
Vilken funktion har lymfsystemet i kroppen?

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2022

De flesta är medvetna om att vi har ett cirkulationssystem, men få känner till vilken funktion lymfsystemet har i det. Faktum är att lymfan spelar en grundläggande roll i människokroppen. Det är en annan typ av krets som är relaterad till vårt blodomlopp, och vi kan inte leva utan det.

Lymfsystemet transporterar lymfan från vävnaderna till blodet på ett enkelriktat sätt. Det vill säga, den har en enda väg, bara i en riktning, och återvänder inte.

Lymfa är en vätska som produceras i vävnaderna efter att blodet har filtrerats. Vi kan säga att början av lymfan är interstitiell vätska och att denna vätska kommer från blodet som artärerna filtrerar och det ger vätska till kroppens celler.

Eftersom det är ett filtrat fortsätter lymfan att ackumuleras i vävnaderna så länge det finns blod i cirkulation. För att undvika stagnation är lymfsystemets funktion att dränera vätskan mellan cellerna så att den återgår till blodcirkulationen.

Vilka är delarna av lymfsystemet och vad har de för funktion?

Lymfsystemet fyller sin funktion i kroppen genom sina olika komponenter. Lymfkärl och lymfkörtlar är de som driver och styr lymfan på sin resa genom kroppen. Låt oss ta en närmare titt på varje del.

Lymfa

Som vi redan har nämnt är lymfa en vätska som kommer från blodfiltratet. Den finns i vävnader som en interstitiell vätska och består huvudsakligen av proteiner, salter och vita blodkroppar. Det är en färglös vätska, till skillnad från blod.

För att förflytta vätskan i lymfsystemet använder lymfan muskelkraft. Det finns ingen pump för att driva cirkulationen, som hjärtat gör med blodet. Genom vanliga muskelrörelser, som att gå, träna, utföra vardagliga sysslor, tvingar muskelfibrerna lymfan att röra sig i den riktning som vi vill.

Illustration av lymfsystemets funktion i kroppen

Lymfkärlen har en viktig funktion i lymfsystemet

Precis som blodkärlen – artärer och vener – är komponenter i cirkulationssystemet, är lymfkärlen komponenter utformade för att leda lymfa. Deras väggar liknar venernas väggar och de har även klaffar som är till för att hindra lymfan från att rinna bakåt på sin väg ut mot sina utlopp.

Lymfkärlen som går in i vävnaderna är så små att de finaste är tunnare än våra kapillärer. På så sätt kan de absorbera interstitiell vätska och sedan leda bort den. Från kapillärerna ökar dessa lymfkärl i storlek tills de bildar två primära kanaler:

  • Ductus lymphaticus
  • Vänstra lymfstammen, på latin ductus thoracicus

Båda kanalerna strömmar in i blodomloppet, närmare bestämt in i vensystemet. De mottagande venerna är den övre hålvenen, cava superior, och vänster nyckelbensvenen, vena subclavia.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Höga nivåer av monocyter i blodet: Symptom och behandlingar

Lymfkörtlarna

Lymfkörtlarna är förmodligen de mest kända komponenterna i lymfsystemet. Även om deras funktion är oklar i den allmänna befolkningen, vet vi alla att en förstoring av lymfkörtlarna är en varningstecken på ett hälsoproblem.

En lymfkörtel är en nod i lymfsystemet som mäter mindre än en centimeter under normala förhållanden. De är vanligtvis grupperade tillsammans där flera noder ligger nära varandra.

De är ansvariga för att filtrera lymfan som passerar genom dem och för att producera flera av immunförsvarets celler, som vita blodkroppar. Både externa mikroorganismer och defekta celler blir filtrerade av ganglierna så att de inte kan fortsätta att cirkulera i kroppen. I dessa fall, när dessa körtlar detekterar något onormalt, ökar de i storlek.

En pojke med svullna lymfkörtlar

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Livsmedel du kan inkludera i din kost när du har Hashimotos sjukdom

Lymfsystemet och dess funktion

Det är tydligt att lymfsystemet spelar en roll i cirkulationen och immunförsvaret. Det cirkulerar lymfan för att komplettera cirkulationssystemet och håller samtidigt hela tiden utkik efter invasiva ämnen och mikroorganismer så att vi kan stoppa eventuella patogener.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lymfsystemet har tre funktioner:

  • Cirkulation: Lymfkärlen samlar lymfan från vävnaderna för att tömma den i cirkulationssystemet. Genom muskelrörelser driver de vätskan i hela kroppen så att den rör sig och inte stagnerar. Dessutom har den klaffar på vägen för att säkerställa riktningen av lymfan, som inte får gå baklänges på sin väg.
  • Filtrering: Lymfsystemet har en filtreringsfunktion. Vissa ämnen är stora eller molekylärt tunga för cirkulationssystemet. I dessa fall griper lymfkärlen in och transporterar det som inte kan transporteras med blodet.
  • Immunologiska: Lymfkörtlarna är stationer för att bekämpa infektioner. Eftersom de kan producera vita blodkroppar, aktiveras dessa små organ om de upptäcker en potentiellt patogen främmande förening. De spelar också en central roll i den interna detektionen av cancer. Lymfkörtlar kan känna igen muterade celler som skulle kunna ge upphov till tumörer, och de har även förmågan att ta bort dem.

Som du kan se är lymfsystemets funktion avgörande. Om det inte fanns skulle cirkulationssystemet inte kunna fungera som det gör, vi skulle samla på oss vätska i vävnaderna och vi skulle vara mycket mer benägna att bli drabbade av infektioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferrandez, Jean-Claude. El sistema linfático. Ed. Médica Panamericana, 2006.
  • Donoso, E. Varela, et al. “Capítulo I: generalidades de los linfedemas y de la circulación linfática: patogenia y fisiopatología.” Rehabilitación 44 (2010): 2-7.
  • Tercero, Carmina. “El drenaje linfático.” Rev. Instituto de medicina vibracional (2005): 1-6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.