Varför känner du dig upphetsad hela tiden? Så här löser du det

Varför känner du dig upphetsad hela tiden? Så här löser du det

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 22 april, 2023

Känner du dig sexuellt upphetsad hela tiden och börjar tycka att det är ett problem? Oroa dig inte. I den här artikeln berättar vi mer om denna typ av situation och vad du kan göra för att lösa den.

Först och främst är det nödvändigt att börja med att klargöra att upphetsning har ett viktigt syfte i sexlivet. Men att tappa kontrollen över det kan vara ett verkligt problem för dem som upplever det.

Å andra sidan är sexuell lust sammanflödet av olika faktorer, såsom fysiologiska, känslomässiga eller psykologiska. Således finns det många stimuli som kan påverka ökningen av en persons libido.

Det finns faktiskt situationer där det skulle vara onormalt att inte känna sig upphetsad. Vetenskapen har förklarat orsakerna till sådant beteende. Är du intresserad av att veta lite mer om orsakerna till den okontrollerade ökningen av sexuell lust och dess möjliga lösningar? I den här artikeln ska vi berätta mer om dem.

Varför känner du dig upphetsad hela tiden?

Hos vissa kvinnor, såväl som hos män, finns en permanent och ofta okontrollerad sexlust. Här är anledningarna till att du kan känna dig upphetsad hela tiden.

1. Ihållande sexuell upphetsningsstörning

upphetsad hela tiden
Ihållande sexuell upphetsningsstörning kännetecknas av bristande sexuell tillfredsställelse, oavsett antalet uppnådda orgasmer.

Lite är känt om denna störning som till och med orsakar konstanta orgasmer med och utan stimulering . Detta kännetecknas av en brist på sexuell tillfredsställelse, oavsett antalet uppnådda orgasmer.

Möjliga lösningar inkluderar:

  • Minska din stress genom regelbunden fysisk träning och yoga i synnerhet. Lika viktigt som ovanstående är det viktigt att förbättra dina sömnvanor.
  • Meditation förtjänar också ett särskilt omnämnande eftersom det kan hjälpa till att hantera symtomen, eftersom det hjälper musklerna att slappna av genom att ångesten minskar.
  • Naturligtvis skadar det aldrig att konsultera en psykolog, psykiater eller sexolog. Dessa är de yrkeskunniga som kan hjälpa till att upptäcka vilka känslomässiga triggers som kan ligga bakom denna störning.
  • Bland de mediciner som vanligtvis anges i dessa fall är antidepressiva medel och selektiva serotoninåterupptagshämmare och lidokain.
  • Bäckenmassage kan hjälpa till att slappna av spänningar i området.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Tio varningstecken på psykiska störningar

2. Hormoner

En annan anledning som kan förklara varför man känner sig upphetsad hela tiden är hormoner. I detta avseende, kom ihåg att det endokrina systemet är nyckeln till att reglera vitala funktioner som ämnesomsättning och sexuell lust.

Överdriven upphetsning kan förvisso till stor del bero på höga östrogen- och testosteronnivåer i blodet. Men för att ta reda på om detta är orsaken bör du gå till läkaren för en kontroll och ett blodprov.

Tänk till exempel på att det är normalt att dessa hormoner ökar under ägglossningen. Om din ökade upphetsning alltså uppträder under denna period kan en av de möjliga lösningarna vara att ha sex. I själva verket kan det till och med vara mer njutbart än under andra tider av menstruationscykeln.

Å andra sidan, enligt studier, observeras inga signifikanta förändringar i libido eller ökad sexuell lust hos användare av kombinerade p-piller.

Det finns dock andra händelser som kan påverka förändringen av de normala nivåerna av dessa hormoner . Oavsett tidpunkten för din menstruationscykel är graviditet bland dem.

Fråga i så fall din läkare vad du kan göra. Men om du är gravid kan du fortfarande njuta av dig själv. Om du är försiktig påverkar det heller inte barnet att ha samlag i detta tillstånd.

3. Hypersexualitet

upphetsad hela tiden
Kvinnor som upplever hypersexualitet blir ofta överväldigade av oönskade sexuella drifter.

Hypersexualitet kan vara en annan anledning till att du känner dig upphetsad hela tiden. Kvinnor som upplever hypersexualitet överväldigas ofta av oönskade sexuella drifter. Detta inkluderar den obotliga önskan att ständigt onanera, titta på pornografi och/eller prata om sex, vilka är de vanligaste symtomen.

Med all sannolikhet undrar du varför detta händer. Det finns flera förklaringar:

  • Neurotransmittorer hjälper till att reglera humöret och spelar en central roll i upplevelsen av njutning. Således kan en obalans av dopamin, serotonin och noradrenalin leda till en oproportionerlig ökning av libido.
  • Viss forskning visar emellertid att känslomässiga problem, särskilt ångest, också kan spela en roll vid hypersexualitet.

För att behandla detta problem är det nödvändigt att gå i psykoterapi där man kan lära sig hur man hanterar tvångsmässigt sexuellt beteende. Detta kan hjälpa dig att identifiera de negativa beteendena och ge dig strategier för att hantera dem.

Du kan bli ordinerad medicin av en specialist. Vissa studier nämner att hos personer med demens kan valfria serotoninåterupptagshämmare minska sexuellt olämpliga beteenden. Det är dock mycket viktigt att betona att dessa mediciner måste ordineras av en läkare eller psykiater.

4. Du har blivit kär

Nej, det här är inget nonsens. När en ny person kommer in i ditt liv genomgår hjärnan flera intressanta förändringar. Faktum är att dess tillstånd är jämförbart med det som orsakas av intag av narkotika!

Vid förälskelse produceras olika ämnen naturligt av din kropp. Därför kan vi ibland uppleva feber och till och med känna oss sjuka.

Men om du är kär och känner dig upphetsad hela tiden, passa på att tillbringa trevliga stunder med din partner. Var inte heller rädd för att njuta av det, för det finns inga underliggande problem som måste åtgärdas.

När det intensiva inledande skedet av förälskelsen går över, kommer dina hormoner att återgå till det normala. Då kommer du att se att det som kan vara en anledning till oro för dig idag, i stor utsträckning kommer att försvinna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Sexuella fantasier: Allt du vill veta och lite till

5. Afrodisiakum

Enligt vissa övertygelser kan konsumtion av vissa livsmedel bidra till sexuell upphetsning . Bland de som tros ha denna effekt är mörk choklad, avokado, jordgubbar, hallon, mango och vissa andra frukter.

Även om det finns vissa uppgifter som visar på ett samband mellan matkonsumtion och sexuell upphetsning hos människor, säger forskare att det fortfarande är nödvändigt med fördjupad forskning i detta ämne, eftersom bevisen är få.

Vad du ska göra om du känner dig upphetsad hela tiden

Detta är en fråga som det inte finns något entydigt svar på. Som du har sett är orsakerna olika och var och en måste hanteras på olika sätt. Men här är några allmänna tips som kan hjälpa dig :

  • Ha sex oftare. Det här kan tyckas vara enkelt, men många förbiser det eller uppmärksammar det inte tillräckligt.
    • Sex är fortfarande ett av människans grundläggande behov. Och som sådant måste det tas om hand.
    • Om du inte har haft sex på flera månader, prova det. Kanske är det allt du behöver. Naturligtvis, om du väljer tillfälligt sex, vidta försiktighetsåtgärder.
  • Träning. Detta är ett effektivt sätt att omvandla energin du skulle frigöra genom att ha sex till en annan typ av tillfredsställelse. Ja, tillfredsställelse!
    • När du tränar utsöndrar din hjärna mer serotonin, det så kallade lyckohormonet. Du kommer att få se hur bra det känns!
    • Det är dock viktigt att komma ihåg att inte pressa din kropp till gränser som kan skada den. Kom också ihåg att dricka ordentligt och äta bra, både före och efter träning.

När du bör söka hjälp om du känner dig upphetsad hela tiden

I allmänhet behöver frekvent upphetsning inte vara ett problem. Faktum är att det är relativt vanligt när vi är unga. Såvida det inte stör dina aktiviteter eller personliga relationer eller driver dig att engagera dig i olämpliga eller riskfyllda sexuella handlingar, är det inget problem.

I det fall det gör det är det dock bäst att kontakta din läkare, gynekolog eller beteendespecialist. Han/hon kan då göra en kontroll och skicka dig på några tester för att fastställa orsaken som kan ligga bakom den ihärdiga sexuella lusten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aswath, M., Pandit, L. V., Kashyap, K. & Ramnath, R. (2016). Persistent genital arousal disorder. Indian journal of psychological medicine38(4), 341-343. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4980903/#:~:text=Abstract,or%20nonsexual%20stimuli%2C%20eliciting%20stress.
  • Berman, S. (2013). Fisiología médica. México D. F.: McGraw-Hill Interamericana.
  • Estupinyá, P. (2013). Una aventura de sexo y ciencia: Una mirada a la investigación científica de la sexualidad humana y sus sorprendentes resultados. ¿Cómo ves?, 15(180), 10-14. Disponible en: https://www.comoves.unam.mx/assets/revista/180/una-aventura-de-sexo-y-ciencia.pdf
  • Feixas, G. y Miró, M. T. (1998). Aproximaciones a la psicoterapia. Una introducción a los tratamientos psicológicos. Paidós.
  • García, M., Ballester, R., Gil, M. D., Castro, J. y Nebot, J. E. (2020). El papel de los problemas emocionales en la hipersexualidad. Revista INFAD De Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1), 443–452. Disponible en: https://revista.infad.eu/index.php/IJODAEP/article/view/1806
  • Komisaruk, B.; Beyer-Flores, C. and Whipple, B.(2006). The Science of Orgasm. John Hopkins UP.
  • Pastor, Z., Holla, K. & Chmel, R. (2013). The influence of combined oral contraceptives on female sexual desire: A systematic review. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, 18(1), 27-43.
  • Reyes, J. y Reyes, E. (2010) La hipersexualidad: nuevos aportes a su conceptualización y tratamiento. Psicofarmacologia (B. Aires); 10(65): 9-14. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-614189
  • Salonia, A., Fabbri, F., Zanni, G., Scavini, M., Fantini, G. V., Briganti, A. & Montorsi, F. (2006). Chocolate and Women’s Sexual Health: An Intriguing Correlation. The Journal of Sexual Medicine3(3), 476-482. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16681473/
  • Torrisi, M., Cacciola, A., Marra, A., De Luca, R., Bramanti, P., & Calabrò, R. S. (2017). Inappropriate behaviors and hypersexuality in individuals with dementia: An overview of a neglected issue. Geriatrics & gerontology international17(6), 865-874. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ggi.12854

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.