Varför det är viktigt med efterrätt: hälsosamma alternativ

Dessert är utsökt, eller hur? I den här artikeln ger vi dig idéer om hälsosamma desserter som du bör införliva i din kost. Fortsätt läsa!
Varför det är viktigt med efterrätt: hälsosamma alternativ
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I den här artikeln ska vi att berätta om varför det är så viktigt att inkludera efterrätt i din kost. Det är dock viktigt att vi redan nu förtydligar vad vi menar: vi pratar inte om godis och sötsaker. Du vet säkert redan att det inte är särskilt hälsosamt att äta en massa socker eftersom det är en ingrediens som kan sätta din metaboliska hälsa i riskzonen.

Efterrätter handlar dock inte bara om sötsaker, det finns faktiskt andra, mer hälsosamma, och väldigt goda alternativ. Läs vidare så berättar vi allt om dem!

Innan vi börjar måste vi bryta en populär myt: efterrätter gjorda på mejeriprodukter är inte samma sak som yoghurt. Det är viktigt att tydliggöra detta eftersom det är lätt att blanda ihop begreppen. Produkterna skiljer sig åt både i sammansättning och egenskaper.

Lägg till efterrätt i din kost: yoghurt

Att se till att lägga till efterrätt i din kost är viktigt och detta är faktiskt en perfekt tid på dygnet för att yoghurt. Denna matprodukt är erhållen från mjölkjäsning och är rik på probiotika. Probiotika är levande bakterier vilka är väldigt fördelaktiga för kroppen, eftersom de koloniserar tarmkanalen. Enligt en undersökning som publicerats i tidskriften American Family Physician kan regelbundet intag av yoghurt minska risken för att utveckla mag- och tarmproblem.

Yoghurt är inte bara bra för att till exempel förhindra diarré, utan man kan dessutom också använda yoghurt för att behandla kroniska sjukdomar. Det finns många vetenskapliga bevis som bekräftar att intaget av probiotika förbättrar förloppet av inflammatoriska tarmsjukdomar, för vilka det inte har hittats något botemedel.

Det finns två sätt att dra nytta av probiotika. Den första är att lägga till det i din kost som ett tillskott. Den andra är genom att äta yoghurt.

Yogurt är en god efterrätt.

Äta frukt till efterrätt

För några årtionden sedan var det vissa som rekommenderade att man skulle undvika att äta frukt till efterrätt. Istället så menade de att det var bättre att äta frukt före en måltid för att öka mättnadskänslan. Nutida vetenskaplig litteratur stöder dock inte detta uttalande.

Att äta frukt är fördelaktigt nästan när som helst på dygnet. Enligt forskning som man samlat in i tidskriften Critical Reviews in Food Science and Nutrition är polyfenolinnehållet i frukt förknippat med en lägre grad av inflammation på systemnivå.

Av denna anledning rekommenderar vi att du äter frukt till efterrätt efter dina huvudmåltider och naturligtvis i dina mellanmål. Det är ett bra alternativ att välja frukt som är rik på lösliga fiber, som till exempel äpplen. Dessa innehåller dessutom pektiner i sin sammansättning, vilket är kopplat till bättre tarmhälsa, enligt flera efterforskningar.

Alla efterrätter är inte till fördel: se upp för sötsaker!

Som du kan se är det viktigt att äta efterrätt. Men som vi diskuterade i början, har inte alla efterrätter samma egenskaper. Vi vet alla att ordet efterrätt ofta är relaterat till intag av sötsaker och bearbetade livsmedel.

Kakor, tårtor och puddingar är bara några få exempel på produkter av dålig näringskvalitet, som är rika på tillsatser samt enkla kolhydrater. Efter intag rubbar de blodsockerkurvan ur balans. Att konsumera dessa typer av desserter regelbundet kan därför leda till insulinresistens, vilket är början på diabetes.

Det är viktigt att komma ihåg att diabetes är en kronisk sjukdom, en som du har för resten av livet. Efter att diabetes har utvecklas finns det inget botemedel. I själva verket kopplar vissa nyare undersökningar framfarten av denna patologi med en ökad risk för cancer. Det behövs dock fler studier för att bekräfta denna koppling.

I det här fallet är förebyggande det bästa botemedlet. För att arbeta i förebyggande syfte bör du vara uppmärksam på maten du äter till efterrätt, och även som mellanmål. Om du måste välja mellan en produkt som har mycket socker i sig och ett annat alternativ, gör då ett övervägande i enlighet med din övergripande kostplan.

Frukt är lika sött som godis, men nyttigare.

Du kanske också är intreserad av: Hälsosamma godsaker som stoppar sötsuget

Införliva hälsosamma efterrätter i din kost

Alla livsmedel är inte desamma. Av denna anledning måste du vara varsam med vad du äter till efterrätt. Faktum är att detta val kan påverka den övergripande kvaliteten på din kost. Oavsett hur hälsosamma dina huvudmåltider är, kan en regelbunden konsumtion av söta efterrätter förstöra den ansträngning du tidigare lagt ner.

Här måste vi klargöra något. Detta betyder självklart inte att du inte kan njuta av goda sötsaker – det viktiga här är att du bara gör det då och då. Ordet efterrätt, eller dessert, är inte synonymt med sött, men vid speciella tillfällen ska du såklart unna dig själv!

När det handlar om hälsosamma desserter är både frukt och yoghurt idealiska alternativ. De är ganska söta, vilket kan tillfredsställa sötsuget, och konsumtionen av dessa produkter är förknippat med god hälsa. Du kan även kombinera dem för att dra nytta av alla deras egenskaper.

Slutligen vill vi varna dig, för det är inte alla typer av yoghurt som är hälsosam. Du måste läsa innehållsförteckningen och välja de alternativ som inte innehåller tillsatt socker. Näringskvaliteten på produkten är inte lika hög i de som innehåller mycket socker. Om du kan välja en naturlig yoghurt, så gör det. Dessutom kan du gärna äta grekisk yoghurt lite då och då, men ät endast med måtta eftersom detta är en lite fetare produkt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
  • Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
  • Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
  • Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
  • Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.