Hälsosamma godsaker som stoppar sötsuget

Hälsosamma godsaker som stoppar sötsuget

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vid vissa tider på dagen (speciellt kvällstid), när det är kallt, eller när vi oroar oss över något kan vi ibland bli mycket sugna på choklad, desserter, godis och sötsaker. Vad ska man göra i dessa fall? Ta reda på de bästa hälsosamma godsakerna för att släcka sötsuget i följande artikel.

Godsaker för att stoppa sötsuget

Vissa av dessa recept är nyttigare än andra, men vad som är bra med dem alla är att de ger dig en tillräcklig dos med sötma för att du inte ska behöva rota runt i kylen eller skåpen i jakt på något med socker i.

Chokladjordgubbar

Det finns vissa typer av mörk choklad som du kan smälta för att göra utsökt fondue. Varför inte testa?

Utöver jordgubbar kan du även välja frukter som till exempel äpplen, det är helt upp till dig. Du ställa i dem i frysen för att göra en typ av glass.

Om du gillar bananer är dessa en utmärkt källa för vitamin B och C samt fibrer och kalium, och dem kan du också doppa i choklad. Det bästa är att de kommer släcka din hunger efter något sött.

Jordgubbsdiet

Yoghurt och müsli

Blanda 25 cl naturell grekisk yoghurt eller vaniljyoghurt med några matskedar müsli eller nedsmulade kakor. Andra goda alternativ är torkad frukt, nötter (mandlar, valnötter mm.) eller bitar av färsk frukt.

Frukt

Det finns inget bättre än en härlig portion färsk frukt för att släcka suget. Gör en hel sallad med allt du hittar i kylen, inklusive apelsinjuice. Använd inget socker för att söta den, som alternativ kan du i stället använda stevia eller liknande sötningsmedel.

Mörk choklad

Detta är den enda “tillåtna” chokladen för att bli av med sötsuget. Kakaoprocenten bör vara så hög som möjligt (70-99%). Den ska inte innehålla någon mjölk eller socker. Denna kan du även äta, i måttliga mängder, för att minska kortisolet – stresshormonet. Den hjälper dig dessutom att koncentrera dig när du pluggar.

Choklad är även rik på tryptofan – en aminosyra som hjälper till att skapa stabilitet i nervsystemet och kontrollera ångest.

Choklad

Smoothies

Smoothies är det perfekta receptet för att bli av med hunger, få energi efter gymmet och även för att bli av med suget. Det finns tusentals recept som blandar alla möjliga ingredienser.

De med frukt är mest rekommenderade, snarare än de med mjölk eller grädde, om du vill ha nyttiga alternativ.

Frusen juice

Det finns inget bättre än en färskpressad fruktjuice, helt naturlig, för att bli av med sötsuget. Det är dessutom väldigt enkelt. Pressa saften från en apelsin eller grapefrukt eller något liknande. Lägg till is och kör i mixern. Du kan lägga till en nypa brunt socker om du vill.

Ett annat alternativ är att skära ner bitar av persika eller tranbär direkt i mixern och lägga till is. Detta gör den krämigare.

Juicer

Mockakaffe

Även om du inte har vanan att dricka kaffe kvällstid gör en liten kopp inte någon skillnad (men drick inte varje dag). Med en mockakaffe får du en dos koffein och mörk choklad, vilket hjälper dig att minska suget efter något sött. Välj ett annat alternativ till raffinerat socker, som brunt socker, om du vill söta det.

Naturlig isglass

De är enkla att göra och de är utsökta. Du behöver inte vänta till sommaren, för de passar utmärkt även under vintern. Gör en fruktjuice eller smoothie (som vi förklarade ovan) och ställ in den i frysen i 2-3 timmar.

Glass

Frusen yoghurt

Tillsätt några toppingar till den yoghurt du gillar, som hackade nötter, tärnad frukt mm., mixa och ställ in i frysen. Det finns inget mäktigare eller hälsosammare sätt att släcka sötsuget.

Bakat äpple

Det är verkligen enkelt att göra och passar perfekt för vinterkvällar. Du kan även göra det med päron. Lägg dem på ett bakplåtspapper med lite vatten och sätt in i ugnen. Du kan också kärna ur frukten och göra en sirap med brunt socker och vatten.

Äppelpaj

Pudding

Hemgjord vaniljpudding är ett av de bästa mellanmålen du kan njuta av på eftermiddagen, men även när du känner suget efter något sött. Den är nyttig om du gör den med bara lite socker eller sötar med honung eller dadlar. Om du vill ha en extra god smak kan du smälta i lite mörk choklad.

Spannmålsbars

De är nyttiga och ger dig stora mängder vitaminer, vilket är utmärkt för att få energi efter träning. Eftersom de görs av nötter, spannmål och frukt är detta något som alltid bör finnas i skafferiet (men se till att undvika dem med socker i). Du kan även göra dem själv genom att blanda ingredienserna och hälla honung över dem, som en müslibar.

Frukt och keso

Detta är ett utsökt alternativ för att släcka sötsuget och ger dig dessutom mycket protein. Om frukten inte ger tillräcklig smak kan du lägga till en matsked honung eller en tesked kakao.

Cheesecake

Kaneltoast

Rostat bröd med lite kanel är sött och nyttigt. Skär några skivor vetebröd, bred på lite smör och strössla lite kanel över.

Sylt och ost

Detta är ett mer än nyttigt alternativ eftersom det utöver att vara en bittersöt smakkontrast låter dig dra nytta av fördelarna hos båda. Det är mycket enkelt att göra. Skär bara skivor av osten och klicka på lite sylt.

Jägarblandning

Du kan köpa den i hälsokostbutiker eller göra den själv. Hasselnötter, valnötter, pistaschnötter, mandlar, dadlar och russin. Blanda allt i en påse eller burk och plocka fram när du behöver. Ät inte för mycket på en gång eftersom blandningen innehåller en del kalorier, men å andra sidan dämpar den hungern och tar bort sötsuget.

Nötter dämpar sötsuget

Fler recept hitta du hos Greatist (obs. engelsk text).


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.