Hälsosamma godsaker som stoppar sötsuget

Vid vissa tider på dagen (speciellt kvällstid), när det är kallt, eller när vi oroar oss över något kan vi ibland bli mycket sugna på choklad, desserter, godis och sötsaker. Vad ska du göra i dessa fall? Ta reda på de bästa hälsosamma godsakerna för att släcka sötsuget i följande artikel.

Godsaker för att stoppa sötsuget

Vissa av dessa recept är nyttigare än andra, men de goda nyheterna är att de ger dig en tillräcklig dos med sötma för att du inte ska behöva rota runt i kylen eller skåpen i jakt på något med socker i.

Chokladjordgubbar

Det finns vissa typer av mörk choklad som du kan smälta för att göra utsökt fondue.Varför inte testa?

Utöver jordgubbar kan du även välja frukter som äpplen, det är helt upp till dig. Du kan låta dem stå i frysen för att göra en typ av glass.

Om du gillar bananer är de en utmärkt källa för vitamin B och C samt fibrer och kalium, och de kan du också doppa i choklad. Det bästa är att du kommer släcka din hunger efter något sött.

Jordgubbsdiet

Yoghurt och müsli

Blanda 25 cl naturell grekisk yoghurt eller vaniljyoghurt med några matskedar müsli eller nedsmulade kakor. Andra intressanta alternativ är torkad frukt, nötter (mandlar, valnötter, mm.) eller bitar av färsk frukt.

Frukt

Det finns inget bättre än en härlig portion färsk frukt för att släcka suget. Gör en hel sallad med allt du hittar i kylen, inklusive apelsinjuice. Använd inte för mycket socker för att söta den, och använd i så fall helst stevia eller liknande sötningsmedel.

Mörk choklad

Detta är den enda ”tillåtna” chokladen för att bli av med sötsuget. Kakaoprocenten bör vara så hög som möjligt (70-99%). Det ska inte finnas någon mjölk eller socker. Ät den även i måttliga mängder för att minska kortisolet – stresshormonet. Den hjälper dig dessutom att koncentrera dig innan du pluggar.

Choklad är även rik på tryptofan – en aminosyra som hjälper till att uppnå stabilitet i nervsystemet och kontrollerar ångest.

Choklad

Smoothies

Smoothies är det perfekta receptet för att bli av med hunger, få energi efter gymmet och även för att bli av med suget. Det finns tusentals recept som blandar alla möjliga ingredienser.

De med frukt är mest rekommenderade, snarare än de med mjölk eller grädde, om du vill ha nyttiga alternativ.

Frusen juice

Det finns inget bättre än en färskpressad fruktjuice, helt naturlig, för att bli av med sötsuget. Det är dessutom väldigt enkelt. Pressa saften från en apelsin, grapefrukt eller något liknande. Lägg till is och kör i mixern. Du kan lägga till en nypa socker om du vill.

Ett annat alternativ är att skära ner bitar av persika eller tranbär direkt i mixern och lägga till is. Detta gör den krämigare.

Juicer

Mockakaffe

Även om du inte är vad vid att dricka kaffe kvällstid gör en liten kopp inte någon skillnad (men drick inte varje dag). Du får även en dos koffein och mörk choklad, vilket hjälper dig att minska suget efter något sött. Välj ett annat alternativ till raffinerat socker, som brunt socker, för att söta det.

Naturlig isglass

De är enkla att göra och de är utsökta. Du behöver inte bara äta dem på sommaren, för de passar utmärkt även under vintern. Gör en fruktjuice eller smoothie (som vi förklarade ovan) och ställ in den i frysen i 2-3 timmar.

Glass

Frusen yoghurt

Lägg till några toppingar på den yoghurt du gillar, som hackade nötter, tärnad frukt, mm., och ställ in i frysen. Det finns inget mäktigare eller hälsosammare sätt att släcka sötsuget.

Bakat äpple

Det är verkligen enkelt att göra och passar perfekt för vinterkvällar. Du kan även göra det med päron. Lägg dem på ett bakplåtspapper med lite vatten och sätt in i ugnen. Du kan kärna ur frukten och göra en sirap med brunt socker och vatten.

Äppelpaj

Pudding

Hemgjord vaniljpudding är en av de bästa recepten du kan njuta av på eftermiddagen, men även när du känner suget efter något sött. Den är nyttig om du gör den med bara lite socker eller sötar med honung eller dadlar. Om du vill ha en speciell smak kan du smälta lite mörk choklad.

Spannmålsbars

De är nyttiga och ger dig stora mängder vitaminer, vilket är utmärkt för att få energi efter träning. Eftersom de görs av nötter, spannmål och frukt bör de aldrig fattas från ditt skafferi (men se till att undvika de med socker i). Du kan även göra dem själv genom att blanda ingredienserna och hälla honung över dem, som en müslibar.

Frukt och keso

Detta är ett utsökt alternativ för att släcka sötsuget och ger dig dessutom mycket protein. Om frukten inte är tillräckligt kan du lägga till en matsked honung eller en tesked kakao.

Cheesecake

Kanelbröd

Rostat bröd med lite kanel är sött och nyttigt. Skär några skivor vetebröd, bred på lite lättsmör och strössla lite kanel över.

Sylt och ost

Detta är ett mer än nyttigt alternativ eftersom det utöver att vara en bittersöt kontrast mellan varandra låter dig dra nytta av fördelarna hos båda. Det är mycket enkelt att göra. Skär bara skivor och ät lite av varje samtidigt.

Jägarblandning

Du kan köpa den i hälsokostbutiker eller göra den själv. Hasselnötter, valnötter, pistaschnötter, mandlar, dadlar och russin. Lägg allt i en påse eller burk och njut. Ät inte för mycket eftersom blandningen innehåller några kalorier, men å andra sidan dämpar den hungern och tar bort sötsuget.

Nötter

Fler recept hitta du hos Greatist (obs. engelsk text).

Kategorier: Recept Tags:
MER FÖR DIG