Varför blir tandsten svart? Behandling och förebyggande

Svart tandsten i munnen påverkar munnens estetik och hälsa. Vi berättar hur du tar bort det och också hur du kan förhindra att det bildas.
Varför blir tandsten svart? Behandling och förebyggande
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2022

Många bakterier och smuts kan ansamlas på tänderna om vi inte ta hand om vår munhygien ordentligt. I den här artikeln ska vi berätta om tandsten och varför den ibland ser svart ut.

Närvaron av denna mörkt färgade tandsten på tänderna och tandköttet påverkar inte bara leendets utseende. Det kan också ge upphov till orala sjukdomar som tandköttsinflammation och parodontit.

Därför, i de fall då svart tandsten dyker upp, är det nödvändigt att ta bort den. Att ta bort dessa avlagringar säkerställer patientens hälsa och förbättrar dessutom estetiken. För att göra detta säkert och effektivt kommer dock en tandläkares ingripande att vara nödvändigt.

Vad är tandsten?

När bakterier, matrester och andra avlagringar  i munnen inte blir borttagna ordentligt i vår dagliga tandvårdsrutin kommer de att fästa på tändernas ytor. Detta resulterar i en klibbig film som kallas plack.

Om vi inte avlägsnar detta plack genom borstning och användning av tandtråd, fortsätter det att växa sig tjockare och bildar avlagringar på tänderna och tandköttet. Och med tiden förkalkar och härdar mineralerna i munnen denna film. Det är på detta sätt det vi kallar tandsten uppstår.

Den hastighet med vilken bakteriella plack kan härda varierar från person till person, och kan även variera hos samma individ i olika skeden av livet. I allmänhet är den genomsnittliga förkalkningstiden emellertid 10 till 12 dagar.

Faktorer som typen av tänder, salivens pH och mängden kalcium, fosfor och andra ämnen som finns i saliven har en inverkan på tandstensbildningsprocessen. Vanor när det kommer till munhygien, tillgång till tandvård, tid sedan senaste tandrengöring, systemiska sjukdomar, användning av vissa mediciner, kost och ålder spelar också roll.

Tandsten bildas genom mineralisering av bakteriell plack. Den har dock en annan konsistens och textur och är inte lika lätt att ta bort. Borstning och tandtråd räcker inte för att ta bort det.

Färgen på tandsten

Färgen på tandstenen beror till stor del på hur gammal den är och var den sitter. De vanligaste områdena där bakteriella plack börjar hårdna är på platser nära kanalerna genom vilka saliv kommer ut i munnen. Detta är på insidan av de nedre framtänderna och på den yttre ytan av kindtänderna.

När den är helt nybildad och ligger ovanför tandköttskanten är tandstenen lättare att ta bort. I dessa fall kallas det supragingival tandsten och har en gul eller ljusbrun färg.

När tandsten är äldre och har blivit hårdare är det vanligt att den börjar lägga sig under tandköttet. Detta är känt som subgingival calculus.

Subgingival tandsten och avlagringar som har varit i munnen länge är mörkare. De är i dessa fall vi kan se bruna, svarta eller till och med gröna avlagringar.

Varför blir tandsten svart?

Sammansättningen i svart tandsten är densamma som för de ljusare varianterna. Men det inkluderar även andra komponenter som kommer från närliggande vätskor.

Så, förutom döda bakterier och mineraliserade salivproteiner, är tandsten även utsatt för följande ämnen som kan ge den färg:

  • Blod och dess biprodukter: Inflammerat tandkött som blöder predisponerar tandstenen för kontakt med hematiska ämnen som tenderar att göra den mörkare. När tandsten ligger under tandköttskanten är mörk pigmentering med blod mer märkbar.
  • Gingival crevikulär vätska: Detta är en vätska som bindväven utsöndrar. Utsöndringen ökar med närvaron av bakteriellt plack och inflammation i tandköttet.
  • Yttre ämnen: Kontakt med yttre ämnen som kommer in i munnen kan leda till missfärgning och pigmentering av tandsten. En mörkare variant kan bero på frekvent konsumtion av mörkt färgade drycker, som kaffe eller rött vin, och användning av tobak.

Utöver dessa faktorer bör du dock veta att alla former av tandsten mörknar och ökar i storlek med tiden.

Om tandköttsinflammation inte blir behandlad i tid kan den utvecklas till parodontit

Komplikationer med svart tandsten

Förekomsten av svart tandsten och plack i munnen har negativa konsekvenser för munhälsan. Båda är irriterande för tandköttet, kan underlätta för inflammation och förekomst av gingivit. Tandköttsvävnaden blir då svullen, smärtsam, röd och blöder lätt.

Om tandköttsinflammation inte blir behandlad i tid kan den utvecklas till parodontit. Detta tillstånd är allvarligare. Inflammation och infektion äventyrar vävnaderna som stöder tänderna. På detta sätt kan det leda till att tänderna blir lösa och man kan till och med tappa dem.

När svart tandsten sitter under tandköttet, mellan tandköttsvävnaden och tanden, gynnar det närvaron och ansamlingen av skadliga bakterier. Detta predisponerar för utveckling av infektioner och varbildning i parodontala fickor.

Parodontit är också en riskfaktor för en persons allmänna hälsa. Faktum är att detta tillstånd i munnen är förknippat med komplikationer av diabetes, hjärtsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Med andra ord så påverkar närvaron av svart tandsten inte bara munhålan, utan kan skapa konsekvenser för hela kroppen. Man bör också behandla detta tillstånd i tid så att den inte fortsätter att orsaka skada.

Behandling av svart tandsten

Vi har redan nämnt att det enda sättet att eliminera svart tandsten är genom ingripande av en tandläkare. Att borsta tänderna och använda tandtråd räcker inte för att ta bort dessa hårda avlagringar från tänderna.

En tandläkare kan utvärdera situationen, hitta platsen för problemet och diagnostisera de associerade sjukdomarna. Utifrån detta kan han eller hon sedan välja den lämpligaste behandlingsplanen.

För att ta bort svart tandsten brukar tandläkare att skrapa bort den med ett metallinstrument. Detta är en procedur som man använder för att ta bort bakteriell plack, tandsten och pigmentering avsatta på tandytor och under tandköttskanten i parodontala fickor.

Under denna intervention kan tandläkaren kombinera användningen av manuella verktyg, kallade kyretter, med ultraljudsinstrument. De senare ger upphov till mikrovibrationer som bryter sönder kristallerna i mineraliserat plack.

När svart tandsten har ansamlats inuti parodontala fickor och kommit i kontakt med tandköttet och tandrötter, är det nödvändigt att använda bedövning för att undvika smärta under behandlingen. Tandläkaren utför sedan en skrapning för att avlägsna tandstenen och göra tandköttsfickorna rena.

Denna procedur innebär skrapning, polering och utjämning av tändernas rötter. Man avlägsnar då tandsten och subgingival bakteriell plack samt eliminerar inflammatorisk vävnad inuti tandköttet.

Slutligen rengör och polerar tandläkaren det yttre området av tänderna med roterande instrument för att avlägsna orenheter, pigment och ojämnheter. Detta lämnar en slät yta som förhindrar kvarhållande av bakteriell plack och återkommande problem.

Beroende på mängden svart tandsten som har ansamlats och tillståndet hos parodontala vävnader, kan en eller flera skrapninar och slipningar vara nödvändiga. I allvarligare fall kan tandläkaren bestämma att parodontala operationer är det bästa tillvägagångssättet.

Resultaten

Genom dessa procedurer som tar bort svart tandsten kan ditt leende se vackert och rent ut igen. Dessutom kan tandköttet och de omgivande vävnaderna läka och återhämta sig.

När all svart tandsten har tagits bort från munnen kommer tandläkaren att ge patienten rekommendationer om några hygieniska åtgärder som patienten ska utföra hemma under och efter läkningen. Dessutom, om fallet kräver det, kan tandläkaren ordinera antibiotika, antiseptika och antiinflammatoriska medel för att förbättra utvecklingen av processen.

Ibland kommer det att vara nödvändigt att utföra flera behandlingar för att slutföra och underhålla borttagningen av tandstenen. Vissa människor har en större tendens att få tandsten.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa den här: Fluor för tänderna: Hur hjälper det till att förhindra karies?

Förebyggande av svart tandsten

Som man ofta säger så är det bättre att förebygga än att bota.  Även om svart tandsten går att ta bort och behandla med en enkel behandling som skrapning och slipning, är det alltid bäst att undvika behovet av dessa behandlingar till att börja med.

Syftet är att minska varaktigheten av bakteriell plack på tänderna och andra orala ytor. På så sätt finns det inget plack som kan bli förkalkat och därför kan ingen tandsten uppstå.

Upprätthåll korrekt munhygien

Korrekt munhygien är avgörande för att förhindra bildandet av svart tandsten. För detta är korrekt och frekvent borstning av tänder och tandkött nyckeln. Detta är vad som gör det möjligt att ta bort det bakteriella plack som sätter sig på dessa ytor innan det blir förkalkat.

Det är nödvändigt att borsta alla sidor av alla tänder i munnen och området där tänderna möter tandköttet. Dessutom, i slutet av rengöringen, glöm inte att även borsta rent eller skrapa tungan.

Tandborstningen ska man göra med en mjuk borste och fluortandkräm. Det finns också några alternativa typer av tandkräm speciellt utvecklade för att bekämpa tandsten. Tandläkaren kan rekommendera dessa produkter till patienter som producerar en större mängd tandsten än normalt.

Tandborstningen bör pågå i minst två minuter. Man bör borsta tänderna 2 eller 3 gånger varje dag eller efter varje måltid.

Dessutom är det också viktigt att använda tandtråd en gång om dagen. Denna åtgärd använder man för att rengöra områdena mellan tänderna, dit tandborsten inte kan nå. Dentala irrigatorer och mellanrumsborstar kan vara till stor hjälp.

Tandläkaren kan också rekommendera användning av munvatten. Dessa speciellt framtagna vätskor innehåller bland annat antiseptika och fluor och hjälper till att kontrollera plackbildning och förhindra att tandsten bildas. Det är ett bra sätt att avsluta hygienrutinen.

Var uppmärksam på din kost

Plackbildande bakterier drar fördel av sockerarterna och kolhydraterna i vår kost för att växa och föröka sig. Att vara medveten om vilken typ av mat vi äter hjälper till att hålla skadliga bakterier under kontroll.

Man rekommenderar därför att vi undviker, eller åtminstone minskar, konsumtionen av livsmedel som främjar bakteriespridning. Snacks, godis, godis, läsk och ultraprocessad mat är några exempel.

Undvik att äta sötsaker och godis för att begränsa tillväxten av tandsten.
Undvik att äta sötsaker och godis för att begränsa tillväxten av tandsten.

Undvik att röka

Rökning ökar sannolikheten att utveckla svart tandsten i munnen, bland många andra skadliga effekter.

Muntorrhet och ökad förekomst av bakteriella plack är vanliga problem hos rökare. Med detta är bildning och ansamling av svart tandsten en vanlig konsekvens. Pigmenten från kemikalierna i cigaretter gör tandstenen mörkare snabbare.

Kontrollera och behandla muntorrhet

Saliv är en mycket viktig vätska för att upprätthålla en god munhälsa. Den hjälper till att rengöra tandytorna, begränsar tillväxten av bakterier och neutraliserar de syror de producerar.

Åldrande, användning av vissa läkemedel, som lugnande medel, antidepressiva, antihypertensiva och onkologiska terapier kan dock orsaka muntorrhet. Munntorrhet, eller xerostomi, kan också bero på frekvent konsumtion av alkoholhaltiga drycker eller rökning.

Att dricka mycket vatten, hålla sig hydrerad och tugga tuggummi är alternativ som hjälper till att motverka effekterna av detta problem. Om möjligt är det också en bra strategi att byta ut de läkemedel som orsakar muntorrhet.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är hypoplasi av tandemaljen och hur behandlar man det?

Besök tandläkaren regelbundet

Regelbundna besök hos tandläkaren var sjätte månad hjälper till att upptäcka och behandla eventuella munproblem i tid. Sedan, om tandsten ändå dyker upp, kan tandläkaren ta bort den omedelbart innan den kan fortsätta att byggas upp och orsaka oönskade konsekvenser.

Råd om borstteknik och rekommendationer om användning av vissa specifika produkter för tandhygien är också något som du kan få på tandläkarmottagningen. En tandläkare bör också utbilda patienten om hur man bäst tar hand om munnen och håller den frisk.

Professionell rengöring spelar också en mycket viktig roll för att kontrollera bakteriell plack. Det möjliggör tidigt avlägsnande av plackavlagringar, tandsten och pigment som bildas och som tandborsten inte kan rå på.

Ett leende utan svart tandsten

Ett leende täckt av mörka avlagringar gör inte det bästa första intrycket, men som vi berättade för dig påverkar svart tandsten inte bara din muns estetik och utseende. Det predisponerar dig också för andra sjukdomar och tillstånd.

När svart tandsten dyker upp är det nödvändigt att gå till tandläkaren. Och även om det är en enkel procedur är det alltid bättre än att undvika eller förhala det. Att satsa på bra munvård kan hjälpa till att förhindra svart tandsten och förbättra utseendet och hälsan på ditt leende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baux Jiménez, G. (2008). Incidencia del cálculo dental en piezas del maxilar superior (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología. Escuela de Postgrado” Dr. José Apolo Pineda”).
  • Rivas Almonte, U. O. (2004). Dosaje de calcio y fósforo en saliva estimulada en relación al cálculo supragingival, en personas sanas.
  • Caballero, A., Ricaurte, M., & Conrado, C. (2011). Cálculo dental: una revisión de literatura y presentación de una condición inusual. Acta odontológica venezolana49(3).
  • Chaguay Alvarado, J. S. (2021). El tabaquismo y sus consecuencias en la cavidad bucal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • ANATOMOFISIOMICROBIOLÓGICOS, A. C. Y. (2006). El surco gingival Aspectos clínicos y anatomofisiomicrobiológicos. Odous Científica7(2).
  • Pérez, A. J. S. (2008). Gingivectomia y curetaje gingival. Labor dental clínica: Avances clínicos en odontoestomatología9(1), 24-28.
  • Mosquera Tacuri, M. J. (2019). Tratamiento de bolsas periodontales con raspado y alisado radicular campo abierto (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Rodríguez, J. A. L., Casana, S. T. V., & Alejandro, M. G. P. (2020). Efectividad de la clorhexidina y aceites esenciales asociados al raspado y alisado radicular en el tratamiento de periodontitis crónica. Ciencias de la salud18(3), 3.
  • Bernardo Ricardo, P. B., Clara, O. M., & Walkyria del Carmen, G. R. (2021, March). Efectividad de antimicrobianos como coadyuvantes del raspado y alisado radicular en la periodontitis del adulto. In EMPREFARMA PINAR 2021.
  • Badal, C. F. (2014). Evaluación de la capacidad de un nuevo colutorio de inhibir la formación del cálculo dental supragingival (Doctoral dissertation, Universitat de València).
  • Llena, C., Forner, L., & Vento, C. (2009). Anticalculus efficacy of a new dentifrice. Quintessence International40(6).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.