Varför blir pelargonblad gula? 8 möjliga orsaker med lösningar

Om du upptäcker en förändring i färgen på bladen på din pelargon tyder på att något är fel, speciellt när de blir gula. Lär dig om orsakerna och hur du åtgärdar problemet.
Varför blir pelargonblad gula? 8 möjliga orsaker med lösningar

Senaste uppdateringen: 24 maj, 2023

En förändring i färgen på pelargonblad så att de blir gula kan vara en indikation på att något är fel med plantan, speciellt när de blir gula. I sydliga länger växer pelargoner ofta i utomhusträdgårdar, men på nordligare breddgrader är de snarare inomhusväxter. Det är en sommarväxt som är känd för att vara köldhärdig.

De tål också torka. Men under normala förhållanden kräver pelargonen regelbunden bevattning.

Att pelargonblad blir gula beror på olika faktorer som antingen är lätta att åtgärda eller som kommer att döda växten för gott. Låt oss titta på några av dem.

Faktorer som kan göra pelargonblad gula

Visste du att en anledning till varför dina pelargonblad blir gulna är för att din växt i själva verket inte är en äkta pelargon? Detta är faktiskt ett av de vanligaste misstagen. Nedan listar vi andra faktorer som kan göra så att bladen gulnar.

1. Näringsfattig jord

Att använda rätt gödningsmedel för varje planta är mycket viktigt, liksom mängden du tillsätter och hur ofta du gör det. Dessa växter kräver balanserad gödning en gång i månaden och denna gödsel bör vara vattenlöslig.

Magnesium är viktigt för att pelargonens ska må bra. Det gynnar klorofyllmolekylerna och ger det vackra gröna pigmentet i växten.

En brist på detta element resulterar i gula pelargonblad, och samma sak händer vid brist på svavel, zink och järn. Kontrollera produktetiketten på gödningsmedlet så att du ser att det innehåller dessa mineraler.

Om gödningsmedlet saknar dessa värdefulla element, kan du berika växtens jord med epsomsalt. Vill du ta reda på om din blomjord innehåller tillräckligt med näringsämnen? Detta kan du göra med en jordanalyssats.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 10 tips för att undvika att slösa med vatten i trädgården

2. För mycket vatten

Överdriven vattning skadar växten; det kan ge gula pelargonblad som inte ser så fina ut, men det avgörande tecknet är att nedre delen på bladen också är påverkade. Detta händer ofta med utomhusvarianterna när det regnar på våren.

Pelargoner älskar solen, eftersom de ursprungligen kommer från Sydafrika, så se till att deras jord är nästan torr. Du kan sticka ner ditt pekfinger för att testa jordens fuktighet. Stick ner fingret så djupt du kan, och om du känner att jorden är torr hela vägen, är det dags att vattna pelargonen.

Riego de plantas.
Övervattning av pelargoner motsäger deras ursprungliga förhållanden, så reglera mängden vatten.

3. För lite vatten

Extremer är dåliga, inklusive för lite vatten. Hur vet man att pelargonen saknar vatten? Titta efter om de gula bladen också har torra kanter.

Det bästa sättet att förhindra att detta händer är att utföra fingertestet var tredje till var fjärde dag. På bevattningsdagen, när jorden är torr, vattna generöst.

5. Kallt klimat

Vi har redan nämnt att pelargoner, även om de är sommarblommor, också tål att växa på kallare platser. Men var försiktig och utsätt dem inte för extrema temperaturer.

Rekommenderat minimum är 15 °C; blir det kallare än så riskerar växten att dö. I vissa fall kan dock vissa exemplar gå i vinterdvala vid kallare temperaturer och på så vis överleva.

Håll dig informerad om vädret så att du kan ta in dina utomhuspelargoner så fort de börjar gulna. På så sätt skyddar du dem från kylskador.

Ett tips är att under kalla nätter vattna växterna lite mer än vanligt. På så vis fungerar vattnet som en isolator som stärker bladverket.

5. Pelargonfjärilar kan orsaka gula pelargonblad

Pelargonfjärilen är en insekt som är komplicerad att utrota, eftersom när den upptäcks beror det på att plantan är helt infekterad. Bakom sitt ofarliga utseende tillfogar denna fjäril betydande skada, som att skapa små hål i stjälkarna och fylla dem med ägg.

Larverna å sin sida livnär sig på saften och äter på så vis upp växten inifrån. Hur vet du om din pelargon har en mal? Titta efter följande tecken:

  • Gula blad
  • Mycket slokande blad
  • Den börjar se död ut

Hur bekämpar man pelargonfjärilen? Jo, med förebyggande användning av insekticider som specifikt bekämpar denna skadegörare. Applicera produkten nära hålen i stjälkarna; detta kommer att döda larverna.

6. Verticilliumangrepp

Svampen Verticillium spp. kan hämma pelargonens tillväxt, orsaka gula pelargonblad och göra så att bladen vissnar. Vad kan du göra? Använd ett speciellt bekämpningsmedel.

7. Skador från ogräsbekämpningsmedel kan orsaka gula pelargonblad

Om du använt bekämpningsmedel för ogräs kan detta också orsaka gula pelargonblad. Gör i stället ogräsrensning för hand.

Desyerbado a mano para evitar hojas amarillas en los geranios.
Att rensa ogräs för hand är bäst för att inte skada plantorna.

8. Virusinfektioner

Det finns cirka 15 olika virus som kan skada din pelargon och göra så att bladen gulnar. Det kan ta upp till 3 veckor att upptäcka att växten fått något av dessa virus.

Om så är fallet är det högst troligt att också närliggande växter är förorenade av vattenstänk, bladlöss eller trips. Men en planta kan också drabbas av ett virus via omplantering, genom sticklingar från vuxna växter.

Tänk därför på att isolera växten för att undvika spridningen av virus. Pelargoner kan visserligen överleva en virusinfektion, men de behöver behandling med bekämpningsmedel som är lämpliga för varje enskilt fall.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Gör din balkong till en liten trädgård

Glöm inte att ta ut pelargoner i solen varje dag

Pelargoner älskar morgonsolen. Om du låter dem stå ute cirka 5 timmar om dagen kan du lättare hålla dem friska.

Du bör dock hålla dem undan från strålarna när solen står som högst. Flytta dem till skuggan så att de inte blir uttorkade.

Kom ihåg att varje växt kräver unik vård. När det gäller pelargoner bör du förhindra att bladen blir gula.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.