Några sätt att exfoliera död hud

Ansamlingen av död hud gör att huden ser matt ut och främjar bildandet av hård hud på händer, fötter och armbågar. Inte bara det, utan det kan också leda till hårproblem.
Några sätt att exfoliera död hud
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Vi behöver exfoliera död hud eftersom den inte försvinner av sig själv och annars kommer att ackumuleras gradvis. Du vet förmodligen redan hur mycket en hud som ser ohälsosam ut förändrar en persons utseende. Därför är det viktigt att ta bort dessa oönskade lager med jämna mellanrum.

Dessutom ger ansamling av död hud ett förtjockat utseende och brist på lyster och vitalitet i hudfärgen. Det gör också brister och rynkor mer synliga. Faktum är att problem som akne eller inåtväxande hårstrån blir svåra att behandla under dessa förhållanden.

Det bästa sättet att ta bort detta lager av död hud är genom att göra regelbunden djuprengöring. Det finns olika typer av kommersiella produkter och specialiserade estetiska procedurer samt huskurer. Någon av dessa kan hjälpa dig att bli av med orenheter och få friskare hud.

Död hud

Hudcellerna förnyas ständigt, särskilt de strax under epidermis, som är det mest ytliga lagret av detta organ. Denna förnyelseprocess tar ungefär 30 dagar.

Det är dock inte all död hud som vi kan tvätta bort med en vanlig daglig rengöring. Du behöver göra en djuprengöring eftersom döda hudceller annars kommer att samlas och täppa till porerna eller skapa förhårdnade områden på huden. Du kanske inte är medveten om det, men det påskyndar också håravfall.

En djuprengöring eller exfoliering lossar resterna av den döda huden och de levande cellerna kommer upp till ytan igen. Det förnyar och fräschar upp hudens utseende och förhindrar ytterligare dermatologiska problem.

Kvinnan rengör huden på kinderna
Korrekt hudvård innebär att man tar bort döda hudceller så att de inte ackumuleras.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Exfolierande kroppsskrubb med eteriska oljor för mjuk hy

Ansiktsskrubb för att exfoliera döda hudceller

Det finns flera sätt att exfoliera ditt ansikte. Det viktigaste att tänka på är hudtypen. Kontakta en hudläkare om du inte känner till din hudtyp, speciellt om du upplever att du har ett hudproblem.

I allmänhet kan du välja en av följande metoder för att ta bort död hud från ansiktet:

  • En borste för att rengöra ansiktet är en anordning för hemmabruk och du kan hitta dessa borstar i specialbutiker. Den är perfekt för djuprengöring, och den passar även för alla hudtyper.
  • Vissa kemiska exfolianter är mycket effektiva för djuprengöring av huden. Likaså fyller vissa tonics och ansiktsvatten samma funktion. Dessa kommersiella produkter är vanligtvis säkra för de flesta hudtyper.
  • Det finns en stor repertoar av naturliga masker för att exfoliera ansiktets hud. Vissa av dem innehåller ingredienser som morötter, kokos, havregryn, yoghurt, mandel, kaffe, farinsocker, grönt te, manukahonung och till och med aktivt kol.

Ta bort död hud från kropp och hårbotten

Vissa människor begår misstaget att tro att de bara ska exfoliera ansiktshuden. Faktum är att all hud genomgår samma förnyelseprocess varje månad, och därför behöver hela kroppen en regelbunden djuprengöring.

Du har säkert redan märkt att huden på kroppen vanligtvis är mer motståndskraftig än i ansiktet. Därför är det bäst att exfoliera död hud med en behandling som har en sandig konsistens, som socker, salt, bakpulver eller kaffe.

Du kan även tillsätta citron, olivolja, vatten eller mandelolja. Det fungerar bäst när produkten appliceras på den våta huden med en exfolierande handske.

Gör även en kroppsskrubb med aloe vera-gel blandat med socker. Blanda det till en mjuk pasta och massera in det i cirkulära rörelser över hela huvudet innan du tvättar av dig i duschen.

Kvinna får på sig en ansiktsmask
Användning av ansiktsmasker leder sällan till biverkningar så länge du vidtar några grundläggande försiktighetsåtgärder.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: En dermatologs tips för hudvård och föryngring

Fotskrubb

Fötterna är ett av de områden på kroppen där det samlas mest död hud och som därför kräver särskild behandling. Hård hud är ett tecken på att en stor mängd död hud har samlats.

Pimpsten är fortfarande det mest effektiva botemedlet i dessa fall. Sitt bara fötterna med i varmt vatten i 10 minuter och skrubba dem sedan med stenen. För bättre resultat kan du tillsätta epsomsalt i vattnet och ta ett fotbad på upp till 20 minuter.

Du kan också använda en blandning av epsomsalt med olivolja för att vårda din hud. Gör bara en pasta av dessa ingredienser och massera fötterna med den. Låt verka i 20 minuter. En annan effektiv behandling för fötterna är att blanda havregryn och rosenvatten. Applicera pastan och låt den sitta i 20 till 30 minuter innan du tvättar av fötterna.

Du kan exfoliera död hud även på en hektisk dag

Du har alltid lite tid att exfoliera om du planerar din rutin i förväg. Det kommer att hjälpa den naturliga processen med förnyelse av dina hudceller. Din hud kommer inte bara kommer att se snyggare ut, utan din huds mikrobiom kommer också att bli friskare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
  • Miniño, M., & Hernández-Lara, P. (2003). Exfoliación química (peelings): su utilidad en la dermatología actual. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 1(4), 236-246.
  • Schvartzman, S. R., & Cestilli, M. I. (2013). Dermatocosmética: criterios de formulación. Enfoque estético y terapéutico.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.