Fördelar med att använda pimpsten

Pimpsten är en vulkanisk sten som har flertalet användningsområden. Bland annat finns det flera fördelar med att använda den i kosmetika och för hushållet. Fortsätt läsa för att lära dig allt om fördelarna med pimpsten!
Fördelar med att använda pimpsten

Senaste uppdateringen: 12 augusti, 2021

Att använda pimpsten har blivit populärt på grund av dess många fördelar. Pimpsten finns i olika former, storlekar och färger. Som vulkansten finns pimpsten också i söndermald form och som grus och dess användning är flera tusen år gammal.

Romerska ingenjörer, till exempel, använde pimpsten som ett komplement till betong som hjälp för att bygga och ge liv åt sina arkitektoniska modeller. Det är faktiskt så att pimpsten fortfarande används för dessa syften.

Som material är pimpsten så tåligt att det kan utsättas för kyla, eld och fukt utan att påverkas. Det är hårt men ändå så lätt att det flyter på vatten. Det som är speciellt med pimpsten är att den har en skrubbande kraft samtidigt som den är mjuk mot huden. Just därför är en stor del av vad som är utmärkande för pimpsten relaterat till kosmetika. Och detta är bara början!

Fördelar med att använda pimpsten: på huden

Som vi nämnde ovan har pimpsten blivit populärt tack vare det behagliga, smärtfria sättet den kan gynna vår hud. Här är några fördelar med att använda pimpsten:

Hårborttagning

Man har använt pimpsten som ett sätt att ta bort hår på kroppen i långa tider. Användningen går tillbaka till det forntida Egypten, Grekland och Rom. Dessa civilisationer blandade detta element med salvor och naturliga oljor för att ta bort hår och genomföra skönhetsbehandlingar.

Idag, flera tusen år senare, hittar vi fortfarande fördelar med att använda pimpsten för många syften! Pimpstenens största fördel är att efter att ha tagit bort oönskat hår så gör den huden mjuk och uppfräschad.  Det är viktigt att vara medveten om att detta inte rekommenderas för väldigt torr hud.

Samtidigt bör du alltid ha tvål eller lödder som hjälper dig att göra cirkulära rörelser för att få önskat resultat.

pimpsten med snöre

Avlägsnar död hud

Pimpstenens skrubbande egenskaper kan användas för att mjuka upp huden. Flytande och hårda tvålar med pimpsten går att hitta på marknaden.

I den indiska kulturen använder man seden med handgjord peeling i syfte att avlägsna det första hudskiktet av olika skäl. Var noga med att målet inte är att skada huden – vi rekommenderar att fukta pimpstenen och använda den med naturliga oljor.

Mjukgör hårda områden

Att använda pimpsten är mycket vanligt bland skönhetssalonger. Man använder den oftast för att avlägsna tjocka lager av död hud på områden som händer och fötter. Utöver att ta bort dessa förhårdnader mjukgör pimpsten dessa områden.

För att få önskat resultat bör du blötlägga området som du ska exfoliera, helst med varmt vatten. Använd sedan en tvål som gör att stenen glider smidigt. Blötlägg den sedan och så kommer huden som har mjukats upp av vattnet att börja falla av med lätta cirkelrörelser.

Du kanske också vill läsa: Våra 12 bästa hemmagjorda ansiktsmasker

Fördelar med att använda pimpsten: Andra användningsområden

Denna sten är så mångsidig att du kan använda den i olika delar av vardagen. Allt från att rädda trasiga kläder, patinera jeans för en modern look eller borsta bort djurhår, till att ta bort orenheter och smuts från vissa hushållsredskap.

Avlägsnar ludd från kläder

Ofta formas små bollar på kläder där det gnuggas mycket, eller på grund av dålig tvätt, eller på grund av materialets tendens. Här kan du använda pimpsten genom att fukta stenen och försiktigt gnugga den på kläderna du vill rädda.

Sträck med hjälp av dina händer ut kläderna och håll dem utsträckta medan du gnuggar stenen på dem. Det är viktigt att göra denna process lugnt och försiktigt eftersom det i annat fall kan sluta med att du förstör din favoritblus eller byxor. Men pimpsten är också mycket effektivt om man vill förvandla några tråkiga gamla jeans till nya moderna med lite sliten look.

Avlägsnar djurhår

Om du har djur älskar du dem antagligen av hela ditt hjärta. Men det betyder inte att det är så trevligt att ha på sig kläder fulla av hår eller att det är kul att ha möbler med ett extra lager av ditt djurs päls. I dessa fall är den vulkaniska pimpstenen också väldigt effektiv. Detta eftersom håren fastnar i stenens små porer.

Det gäller också för att rengöra mattor, gardiner och bilsäten. Allt du behöver göra är att gnugga med cirkelrörelser på ytan. För ömtåliga tyger så kan du fukta den för att mildra processen.

Pimpsten gör din ugn ren igen

Om din ugn är full av en massa fett efter många goda måltider kan du använda pimpsten även här. Du behöver bara gnugga väldig lite, inte för mycket. Gör processen lättare genom att tillsätta lite tvål eller fettlösande vätska. Ett annat bra knep är att lägga lite bikarbonat över den flottiga ytan och sedan rengöra den med den blöta pimpstenen.

Avlägsnar orenheter från toaletten

Att ha smutsavlagringar i toaletten är det ingen som gillar. Det värsta är att inte alla städprodukter faktiskt kan avlägsna detta helt.  I dessa fall, ta bara ett par handskar, blötlägg stenen i varmt vatten och gnugga de mest påverkade områdena.

Om det här är hur du planerar att använda stenen så gå bara till affären där du kommer kunna hitta olika alternativ med plasthandtag som hjälper dig att städa på ett bekvämare sätt!

Använd pimpsten i badrummet
Pimpsten kan användas för allt från skönhet och hälsa till hus och hem.

Hur rengör man pimpsten?

Att pimpsten är effektiv för hushållsstädning och kroppsvård gör det extra viktigt att rengöra den efter användning, speciellt när den används på hud. (Men se bara till att inte använda samma pimpsten i din kroppsvård som vid hushållsrengöringen). Att rengöra din pimpsten förlänger inte bara stenens livslängd, en ren sten är även skonsamt för kroppen.

Vi rekommenderar att tvätta stenen med varmt vatten. Använd en tandborste för att gnugga den och avlägsna orenheter som kan finnas i dess porer. Tvätta den sedan igen med varmt vatten. Utöver denna process kan du sterilisera den då och då genom att lägga den i kokande vatten i fem minuter.

För att torka den: Placera den på en torr trasa och låt den ligga i solljus eller utomhus så att den torkar naturligt. Du bör aldrig låta den ligga helt våt eftersom svamp eller bakterier då kan börja frodas.

En billig lösning

Pimpsten är en viktig bundsförvant för skönhet och renlighet. Att ha den här enkla produkten i ditt hem är en mycket bra idé, eftersom den kan hjälpa dig rengöra många saker med liten ansträngning. En annan fördel med denna vulkaniska sten är att den finns att köpa för inte alls så dyra priser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.