Hur får man bort hudvalkar på händerna?

Hudvalkar på händerna beror inte sällan på att vi skriver mycket och länge. Den konstanta friktionen mot fingret leder till en ansamling av döda celler. Hur gör man för att bli av med hudvalkar på händerna? I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några tips.
Hur får man bort hudvalkar på händerna?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hudvalkar på händerna är en typ av förhårdnad som uppstår på något av fingrarna eller på handflatan. Dessa kommer sig inte sällan av den konstanta friktionen som uppstår vid användningen av pennor, penslar eller andra skrivdon.

Men är det möjligt att bli av med dem?

Även om det inte utgör något hälsoproblem kan man tycka att hudvalkar på händerna inte ser så snyggt ut och de kan bland också vara i vägen. Av dessa skäl söker många behandling för att minska eller ta bort dem.

Lyckligtvis finns det flera alternativ du kan prova hemma. Vi ska gå gå igenom några av dessa nedan.

Varför uppstår hudvalkar på händerna?

Som förklaras i en artikel publicerad i American Family Physician är hudvalkar en konsekvens av ett fysiologiskt svar från huden som kallas “hyperkeratos”. Det kommer sig av ett kontinuerligt eller långvarigt tryck eller friktion av huden mot ett visst material.

En hudvalk som man får på händerna kommer sig särskilt av ständig användning av skrivdon, som exempelvis pennor, penslar, tuschpennor och kritor. När ett tryck appliceras på ett av fingrarna i handen – som ofta råkar vara långfingret eller pekfingret – innebär dessa instrument till att det bildas en tjock förhårdnad som består av döda celler.

Huvudfunktionen är att skydda det underliggande hudområdet som annars kan bli irriterat eller infekterat. Även om det är ofarligt kan man uppleva det som störande både till känseln och utseendet. Därför letar man ofta efter lösningar för att få bort dem.

Hudvalkar på händerna från att skriva
Anledningen till hudvalkar på händerna kan vara den ständiga friktionen från  en penna om du skriver mycket.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: De bästa alternativen för att få bort hudvalkar på fötterna

Rekommenderade behandlingar för hudvalkar på händerna

Det finns ingen kirurgisk behandling för att ta bort en hudvalk helt. Men som beskrivs av American Academy of Dermatology tenderar de flesta att försvinna när friktionen som orsakar dem upphör. Med vissa terapeutiska alternativ kan man också påskynda processen.

När det gäller hudvalkar på händerna finns det vissa metoder som brukar vara effektiva. De ger emellertid inte omedelbara resultat och du måste ha tålamod för att inte orsaka ytterligare skador.

Exfoliering av hudvalkar på händerna

Det första tipset för att minska hudvalkens storlek är att blötlägga den och sedan använda någon form av peeling. Enligt den amerikanska Mayo-kliniken hjälper denna enkla process till med att mjuka upp huden och ta bort ackumulerade döda celler.

 1. Blötlägg först det drabbade fingret i varmt vatten i 10 minuter.
 2. Gnid sedan hudvalken försiktigt med en pimpsten eller nagelfil. Tanken är att ta bort döda celler.
 3. Du bör upprepa behandlingen dagligen tills du ser en förbättring.

Observera: Försök inte klippa eller skära av hudvalken med en sax eller kniv, eftersom det kan leda till infektion.

Fuktgivande produkter

American Academy of Dermatology rekommenderar användning av fuktgivande produkter med salicylsyra, ammoniumlaktat eller urea. Dessa ingredienser hjälper till att mjuka upp hudvalken och gradvis bryta ner döda celler.

Några andra effektiva fuktgivande produkter som du kan använda hemma är följande:

 • Gel med aloe vera
 • Kokosolja
 • Sheasmör
 • Ricinolja
 • E-vitamin
 • Olivolja

Aspirinbehandling

Helst bör du använda produkter med salicylsyra som ordineras av din hudläkare. Men som ett valfritt eller kompletterande alternativ kan du prova en enkel huskur med aspirin.

Enligt en recension i Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, fungerar salicylsyra som ett keratolytiskt medel och hjälper till att lindra dermatologiska problem.

 • För att bereda denna huskur, krossa 3 till 5 aspirintabletter till ett pulver.
 • Fukta sedan med lite vatten för att bilda en pasta.
 • Applicera beredningen på hudvalken, gnugga försiktigt och linda om den med en plastremsa. Låt sitta i ca. 10 till 15 minuter .
 • Efter denna tid, ta bort remsan och skölj av pastan.
 • Upprepa behandlingen varje dag tills hudvalken är borta.

Kan jag förebygga hudvalkar på händerna?

Att skriva regelbundet gör det svårt att förhindra att du utvecklar hudvalkar på händerna. Det finns dock några enkla steg som du kan vidta för att förhindra att detta händer. Här är de viktigaste:

 • Använd fingerskydd när du skriver: Tjockare bandage eller bomullshandskar kan hjälpa till att skydda dina fingrar mot friktion mot skrivdon och pennor.
 • Använd greppskydd på dina pennor: Ett annat sätt att sätta en barriär mellan dina pennor och fingret är med ett gummi- eller skumskydd. Detta placerar du över pennan eller penseln. Det finns faktiskt också några typer av pennor som redan har det inbyggt.
 • Välj pennor med gelébläck: Denna variant kräver mindre tryck när man applicerar dem på papperet. Därför minskar det belastningen på fingret.
 • Slappna av: Försök naturligtvis att inte använda för mycket kraft när du skriver. Undvik att trycka pennan för hårt mot papperet. Ta också pauser där du rör på händerna för att få dem att slappna av.
aspirintabletter
Du kan mala aspirin till ett pulver för att behandla hudvalkar på händerna. Det är dock bättre att låta en läkare ordinera en behandling med salicylsyra.

Gå inte utan att läsa den här artikeln: Acetylsalicylsyra i låga doser – information och användning

Bör man rådfråga en hudläkare?

Detta är en ofarlig hudskada som ofta löser sig själv med tiden utan att en hudläkare behöver ingripa. Du bör dock rådfråga en hudläkare om ovan nämnda behandlingar inte fungerar. Han eller hon kan rekommendera andra behandlingsalternativ om det skulle vara nödvändigt.

Det är också viktigt att be om hjälp från sjukvården om du utvecklar några tecken på en infektion. Detta kan vara symptom som rodnad, varbildning, smärta, inflammation eller blödningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Freeman DB. Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. Am Fam Physician. 2002 Jun 1;65(11):2277-80. PMID: 12074526.
 • Al Aboud AM, Yarrarapu SNS. Corns. [Updated 2020 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
 • HOW TO TREAT CORNS AND CALLUSES. (n.d.). American Academy of Dermatology Association.
  Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.