Infektioner i nagelbanden: egenskaper och behandling

Infektioner i nagelbanden är en smittsam patologi orsakad av bakterier eller svamp. Det kan drabba naglarna på fingrar och tår och symptomen är främst rodnad och svullnad.
Infektioner i nagelbanden: egenskaper och behandling

Senaste uppdateringen: 10 april, 2021

Infektioner i nagelbanden, eller paronyki, är infektioner i huden som kan manifestera sig runt naglarna på både händer och fötter. Enligt medicinska organisationer drabbar denna patologi nagelbanden och nagelns sidor. En röd svullnad, som kan vara fylld av var och som är öm vid beröring, indikerar en infektion.

Som med alla svamp- eller bakterieinfektioner finns det också en (om än en ganska låg) risk för att den sprider sig till andra vävnader. Just därför är det viktigt att upptäcka och ta hand om dessa tillstånd snabbt och effektivt. Läs vidare för att lära dig mer om infektioner i nagelbanden, liksom symptom och behandlingar för dessa.

Vad är infektioner i nagelbanden?

Som vi nämnde ovan är denna patologi en smittsam inflammation runt nageln. Studier tyder på att det huvudsakliga symptomet är inflammation i nagelplattan (en vävnad som vi hittar på den yttersta änden av fingrarna). Dessutom förstörs nagelbandet och ibland förekommer varbildning.

Denna smittsamma sjukdom kan klassificeras på olika sätt, beroende på medicinska kriterier. Vi tittar närmare på detta nedan.

Orsak till infektioner i nagelbanden

Patogener som orsakar denna infektion bestämmer varaktigheten och svårighetsgraden av den. Officiella källor, som US National Library of Medicine, rapporterar att det finns två typer av paronyki:

 • Akut paronyki. Denna är av bakteriellt ursprung och är orsakad av streptokocker, stafylokocker och pseudomonas. Det kan uppstå plötsligt, infektionen varar inte länge och påverkar vanligtvis bara ett finger.
 • Kronisk paronyki. Denna typ beror på svampen Candida. Den kan drabba mer än ett finger, den tar längre tid att läka ut och det förekommer oftare återfall.
infektioner i nagelbanden på tummen
Inflammationen runt naglarna kan vara orsakad av svamp eller bakterier. Svårighetsgraden varierar också.

Svårighetsgrad

Den tidigare klassificeringen är användbar ur epidemiologisk synvinkel. Detta beror på att det låter dig veta vad du kan förvänta dig av sjukdomen enligt patogenen som orsakar den. Men från ett kirurgiskt perspektiv är det nödvändigt att skilja inflammationerna åt baserat på hur allvarliga symptomen är. Källor som citerats ovan har skapat denna klassificering:

 • Första graden. När bakterierna inte har trängt in djupt ännu, men det finns en blåsa med var.
 • Andra graden. När det finns en abscess (ansamling av var) i nagelbädden på grund av djup bakteriell penetration.
 • Tredje graden. När abscessen sträcker sig till den subkutana fettvävnaden.
 • Fjärde och femte graden. När infektionen är mycket djupare och når benet, eller när den manifesterar sig som nekros (vävnadsdöd).

Som du kan se blir denna infektion allvarligare när bakterierna tränger djupare in i den drabbade vävnaden. Det är just på grund av detta som det är viktigt att upptäcka tillståndet snabbt för att undvika de sällsynta men möjliga komplikationerna.

Vi tror att du kommer att tycka om att läsa den här artikeln: 9 hälsoproblem som händerna visar oss

Symptom på infektioner i nagelbanden

Symptomen på infektioner i nagelbanden varierar och beror på graden av infektion och de mikroorganismer som orsakar den. Officiella portaler har samlat några av de mest uppenbara kliniska tecknen. Bland dem kan vi se:

 • Smärta, svullnad och rodnad vid basen av en eller flera naglar
 • Blåsor fulla av var i infektionsområdet
 • Förändringar av nagelns färg eller att den lossnar från fingret
 • Om bakterieinfektionen sprider sig till resten av kroppen kan patienten uppleva feber, frossa, allmän sjukdomskänsla och muskelsmärta bland andra symptom.

Orsaker till infektioner i nagelbanden

Orsakerna till denna infektion är relaterade till det faktum att det är lätt för patogener att ta sig in, bortom de yttre hudbarriärerna i detta område. Pågående mekanisk skada, som från nagelbitande, att suga på fingrarna eller atypiska utväxter med lesioner, kan predisponera en person inför detta tillstånd.

Vidare främjar exponering för en kontinuerligt fuktig miljö  enligt vetenskapliga studier uppkomsten av svampinfektioner. Just på grund av detta är personer med yrken relaterade till vattenförvaltning (köksarbetare, badvakter och städpersonal till exempel) mer benägna att få kroniska infektioner med Candida paronychia.

Diabetes kan vara en annan riskfaktor. Åtminstone enligt kliniska studier där forskare observerat att upp till 30% av patienterna med svampinfektioner också hade diabetes.

Behandling

Infektioner som dessa läker vanligtvis ut på egen hand inom några dagar. Sjukvården rekommenderar att man badar den drabbade nageln i varmt vatten flera gånger om dagen för att minska obehag.

Du bör rådfråga en läkare om infektionen sprider sig eller om du lägger märke till abscesser eller stora blåsor. Han eller hon kan ordinera svampdödande medel eller antibiotika, beroende på orsaken. Dessutom kan en läkare rekommendera lokal kirurgi om abscessen är mycket allvarlig.

infektioner i nagelbanden på fötterna
Tånaglar är också benägna att få infektioner i nagelbanden, som ibland kan orsakas av för trånga skor.

Missa inte att läsa den här artikeln: Kan vitlök hjälpa till att bekämpa nageltrång?

Saker att tänka på

Som du kan se är denna sjukdom smittsam och drabbar främst huden runt naglarna. En speciell typ av behandling är inte alltid nödvändig, men man kan behöva medicinsk intervention om den orsakas av bakterier eller svamp, som Candida.

I slutändan är det viktigt att inte bita på naglarna för att förhindra denna typ av patologi. Klipp därför regelbundet dina naglar och kontakta en hudläkare för onormal tillväxt. Kom ihåg att din hud är din första försvarsbarriär. Just därför är det viktigt att ta hand om den och inte utsätta den för onödig stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Langer, M. F., Lötters, E., Wieskötter, B., & Surke, C. Infecciones del surco ungueal de los dedos. Tratamiento de la paroniquia.
 • Paroniquia, Medlineplus.gov. Recogido a 22 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001444.htm
 • Paroniquia, Hospital San Diego. Recogido a 22 de agosto en https://www.rchsd.org/health-articles/paroniquia/
 • Alvarado, A., Hernández-Álvarez, G., Fernández, R., & Arenas, R. (2014). Onicomicosis por Candida en las uñas de las manos. Dermatología Revista mexicana58(4), 323-330.
 • Abad-González, J., Bonifaz, A., & Ponce, R. M. (2007). Onicomicosis because of Candida associated to diabetes mellitus. Dermatología Revista Mexicana51(4), 135-141.
 • Riquelme, Pablo Ruiz, and Esteban Urrutia Hoppe. “Manejo de la osteomielitis de la mano: revisión a propósito de un caso clÃnico.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 44.2 (2019): 17-22.
 • Goettmann-Bonvallot, S., et al. “Patología ungueal.” EMC-Dermatología 51.4 (2017): 1-27.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.