Kan vitlök hjälpa att bekämpa nageltrång?

Vitlökens medicinska egenskaper kan vara till stor hjälp i att bekämpa infektioner som har orsakats av nageltrång, och det kan tillåta nageln att läka fortare. Vi ska berätta hur i denna artikel.
Kan vitlök hjälpa att bekämpa nageltrång?
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vitlök är en växt som tillhör Allium-släktet. Den är nära släkt till gul lök, schalottenlök och purjolök. Tack vare dess desinficerande egenskaper kan vitlök hjälpa att bekämpa nageltrång.

Vitlök växer i många delar av världen och är en populär ingrediens i köket tack vare dess starka doft och härliga smak. Denna grönsak har dock även genom historien använts för dess medicinska egenskaper.

Orsaker till nageltrång och dess symptom

Nageltrång

Nageltrång kan orsaka mycket obehag. Det uppstår då nageln växer in mot huden eller huden pressas upp över nageln och området blir känsligt och inflammerat.

Problemet kan bland annat komma från att man använt skor som är för korta eller smala. Höga klackar kan också orsaka detta eftersom kroppsvikten flyttas framåt på fötterna då man använder klackskor, och då kan tårna bli klämda.

Dessutom kan man få nageltrång av att man inte klipper tånaglarna ordentligt. Man ska klippa tånaglarna rakt och inte rundade. Annars kan huden växa kring de rundade hörnen, och då naglarna växer som normalt så kan de växa igenom huden.

Tips på hur man kan klippa tånaglarna då man har nageltrång

Klippa tånaglar

Att klippa tånaglarna korrekt är det första steget till att förebygga nageltrång.

Nedan ska vi förklara hur man klipper tånageln då man redan har nageltrång. Försök inte klippa den invuxna delen eftersom det kan göra problemet värre.

 • Blötlägg tånageln i vatten för att göra den mjukare.
 • Klipp sedan naglarna rakt längs med övre kanten med en ren och vass nagelsax.
 • Fila inte runt hörnen och klipp inte för mycket.
 • Överväg också att använda rymligare skor tills problemet är löst.

Nedan ska vi berätta om hur vitlökens egenskaper kan hjälpa att få nageltrång att läka. Vi ska även presentera en huskur med vitlök som kan hjälpa lösa problemet.

Vitlökens egenskaper

Färsk vitlök för nageltrång

Vitlök är ett otroligt botemedel för nageltrång. Man har genom historien använt vitlök för flera av dess medicinska egenskaper. Vi kan tacka en komponent som heter allicin för vitlökens goda egenskaper. Detta är en svavelförening som utsöndras då vitlöken krossas, hackas eller tuggas. Den är också ansvarig för vitlökens distinkta doft.

Eftersom vitlök är antiseptiskt och ett naturligt läkemedel kan den användas för att bekämpa nageltrång och för att lindra obehaget som det orsakar.

Vitlöksbehandlingar för att bekämpa nageltrång

1. Behandling med vitlök och Vicks VapoRub som kan bekämpa nageltrång

Vicks VapoRub är en kommersiell kräm med mentol som kan lugna irritation och smärta bland annat i fall av nageltrång. Kombinera denna produkt med vitlök så får du extra effekt.

Ingredienser

 • 1 matsked Vicks VapoRub (20 g)
 • 1 vitlöksklyfta
 • Ett bandage

Tillagning

 • Krossa vitlöken och blanda med krämen tills du får det jämnt blandat.
 • Applicera på nageln med nageltrång och täck med bandage.
 • Lämna det så över natten och gör detta varje natt i fem nätter i rad.

2. Naturlig huskur för att bekämpa nageltrång

Kan vitlök hjälpa mot nageltrång

Vitlök är populärt på grund av dess antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper, och dessa kan du dra nytta av i denna behandling som ska bekämpa nageltrång.

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 1 vitlöksklyfta
 • Bomull

Tillagning

 • Koka upp vattnet och häll det i ett kärl.
 • Lägg ner tån med nageltrång i det heta vattnet försiktigt några gånger.
 • Torka med en ren handduk.
 • Krossa sedan vitlöken. Doppa bomull i den krossade vitlöken och lägg bomullen sedan under nageln för att döda infektionen.
 • Gör om denna behandling två eller tre gånger per dag.

Annan information om att bekämpa nageltrång

Det är väldigt viktigt att man konsulterar en läkare om personen med nageltrång har diabetes, är ett litet barn, har nervskador (oftast i ben eller fötter), har dålig cirkulation eller lider av en infektion kring nageln. Försök då inte bekämpa nageltrång hemma.

Det är då bra att en läkare undersöker nageln. De kan dessutom fråga om ens symptom för att bättre kunna behandla tillståndet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.