7 tips på hur klackskor kan bli smärtfria

november 23, 2018
Läs nedan om våra underbara tips på hur du kan klara dig längre i dina klackskor utan att behöva lida.

Många kvinnor njuter av att använda klackskor. Men det finns också många som inte använder klackskor även om de skulle vilja eftersom de är för smärtsamma för deras fötter. I denna artikel vill vi dela med oss av 7 tips på hur klackskor kan bli smärtfria.

Våra fötter är inte anatomiskt utformade för högklackade skor och att använda dem kan leda till problem som till exempel smärta, skavsår, svullnad eller märken. Genom att följa våra knep här nedan kan du eliminera eller minska dessa problem och njuta av en längre tid i dina klackar! Gå inte miste om det!

7 tips på hur klackskor kan bli smärtfria

Nedan presenterar vi några rekommendationer på hur du kan få bort eller minska bekymren som uppstår vid användning av klackskor. Fortsätt läsa och se hur dina klackskor kan bli smärtfria!

1. Var kritisk när du provar klackskor

För det första bör vi be om vår exakta skostorlekAtt använda en storlek som är för stor eller för liten kan sluta med att man får skador på fötterna. Det kan kännas som en självklarhet men ibland glömmer vi det, och det är extremt viktigt om man ska klara av att gå i sina klackskor.

Därefter är det viktigt att du provar med båda skorna på och går runt i dem. Se till att klacken är i en rät linje precis under mitten av hälen. Genom att skornas klackar är i rätt linje med din kropp, kommer din kroppsvikt att vara bättre balanserad och därmed förebygger du skador.

Om du inte är van vid att använda klackskor, eller om dina fötter vanligtvis skadas av dem, bör du inte köpa klackskor som är högre än fem centimeter. Dessutom bör du leta efter den bredaste klacken du hittar. Om du håller dessa två tips i åtanke medan du shoppar kommer du att klara dig längre tid i dina klackar utan smärta.

Klackskor kan bli smärtfria

2. Stretchande spray för klackskor

Vissa skor är väldigt smala, speciellt i ändan av skon. Den smala ändan kan bli ett problem då fötterna sväller upp lite, till exempel på kvällen efter att man varit på fötterna hela dagen. Därför rekommenderar vi stretchande spray:

Hur det fungerar:

 • Spraya insidan av skon.
 • Sätt på dig skorna.
 • Försök gå i skorna i 20 minuter.
 • Upprepa ett dygn senare.
 • Om det behövs kan du upprepa dessa steg tills skorna känns bättre på fötterna.

3. Använd mjuka skoinlägg

Mjuka skoinlägg är små, mjuka kuddar som man kan placera på vissa ställen i skon för att förebygga smärta. De är väldigt praktiska och du kan få ner dem i skon på en minut. Det lönar sig att bära med sig några stycken i handväskan för nödfall. Här är två tips:

 • För främre delen av foten där foten möter tårna: Det är vanligt att man får smärta här eftersom det är här foten böjer sig och där kroppsvikten stöds.
 • För hälarna: Ett annat ställe som brukar skadas är där hälen möter skons bakre del.

4. Använd halkskydd

Dessa non-slip skoinlägg är halkskydd för dina fötter. De hindrar nämligen fötterna från att gnida mot skon lite som om du hade ett par strumpbyxor på dig. De är användbara då man har vissa områden på foten där skorna skaver eftersom de lindrar smärtan och tillåter en att fortsätta använda klackskorna.

5. Tejpa ihop tårna

Detta är ett väldigt enkelt och effektivt knep. Med hjälp av ett bandage kan man tejpa ihop tredje och fjärde tån på vardera fot. Det är effektivt eftersom det deaktiverar nerven som är ansvarig för att skicka ut smärtsignaler.

6. Lägg skorna i frysen

Detta är ett utmärkt knep då dina skor är bara lite för smala eller små. Att frysa påsar med vatten som ligger i skorna gör att de utvidgas gradvis och stretchar ut skorna. Dessutom är de kalla skorna bra för blodcirkulationen och genom att sätta på dem kan man lindra smärtan.

Hur det fungerar:

 • Fyll två plastpåsar med vatten
 • Placera en i vardera sko.
 • Lägg skorna i frysen.
 • Lämna dem där i ett par timmar så att vattnet hinner frysa.
 • Ta bort påsarna och ta på dig skorna.
Klackskor

7. Bär med dig ett par extra skor

Det är alltid en god idé att bära med sig ett par extra skor i väskan för att kunna byta i nödfall. Ju större ett sår blir, desto längre tid tar det för det att läka.

Med våra rekommendationer kan du nu prova på att använda dina skor hela dagen eller hela kvällen lång. Testa de tips som bäst passar dina behov och se om dina klackskor kan bli smärtfria. Berätta sedan vilka tips som fungerade för dig!