9 hälsoproblem som händerna visar oss

Genom att observera händernas utseende kan du få råd rörande din allmänna hälsa och få en tidig diagnos av olika tillstånd.
9 hälsoproblem som händerna visar oss
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Våra händer säger mycket mer om oss än vad vi tror; det finns till och med hälsoproblem som händerna visar oss. Det kan vara saker man annars inte hade tänkt på.

Vi ska berätta om nio hälsoproblem som du kanske lider av utan att du inser det.

Smärta i tummen och pekfingret

Om du upplever smärta i både tummen och pekfingret samt en kittlande känsla kan du lida av karpaltunnelsyndrom. När du upplever det uppstår en svullnad i vristen, vilket sätter press på nerven och ger upphov till en rad obehagliga känslor.

Det är något som ofta drabbar folk som jobbar mycket med sina händer. Det är exempelvis vanligt för dem som arbetar med datorn eller är musiker.

Sår som tar lång tid att läka

Undersökning av hand

Om du har sår som tar lång tid att läka kan det vara ett tecken på någon form av hälsoproblem. När du får blåmärken på dina händer kanske de inte läker ordentligt. I så fall kan du ha diabetesOm det även kommer med hunger och törst samt en avdomnad och kittlande känsla i händer och fötter, borde du uppsöka läkare så snart som möjligt eftersom det är ett tydligt tecken på socker i blodet.

Förändringar i färgen på fingrarna

Om du ser att fingrarna ändrar färg kan det bero på flera anledningar. Om du har blivit utsatt för låga temperaturer, stress eller tung fysisk ansträngning under lång tid är det kanske inte något fel. Men om färgen kommer med klåda, smärta och en kittlande eller avdomnad känsla i fingrarna bör du undersöka det hos en specialist.

Det kan vara ett symptom på en sjukdom i ryggraden, problem i blodkärlen eller ett hudproblem.

Överdriven svettning

Svettiga händer

Om du märker att du har svettiga händer utan anledning kan det vara ett tecken på hyperhidros – en åkomma som nästan 3% av Sveriges befolkning lider av enligt Sophiahemmet.

Händerna kan såklart svettas av vanliga anledningar, men om du märker att svettningen är överdriven och inte har något att göra med externa faktorer kan du lida av ett annat problem.

Sköra naglar – hälsoproblem som händerna visar

Om du märker att dina naglar lätt går sönder kan det bero på att du konstant är i kontakt med vatten, diskmedel och andra kemiska produkter, och även att du inte använder dem på rätt sätt. Det är viktigt att du är försiktig med alla dessa saker eftersom de kan försvaga naglarna, men sköra naglar kan även vara ett tecken på ett sköldkörtelproblem.

  • Tänk på att om dina sköra naglar ackompanjeras av svaghet, trötthet och ledsmärtor, måste du konsultera din läkare.

Händerna är alltid kalla

Kvinna med kalla händer

Om du alltid har kalla händer och om du märker att huden ändrar färg, borde du gå till läkaren. Dessa symptom beror generellt på cirkulationsproblem eller problem med nervsystemet.

Skakande fingrar

Skakande fingrar kan vara ett annat hälsoproblem som händerna visar oss. Det kan vara ett resultat av stress eller att man bär mycket, och i dessa fall borde det försvinna när du vilar. Om du märker att skakningarna inte försvinner och att händerna skakar utan märkbar anledning, kan det bero på en brist på vitamin B1, B6, B12 och E.

Svullnader

Händer på handduk

Om du märker att du har svullna händer kan det bero på flera saker, allt från att man är varm till att man äter för mycket salt. I så fall kommer svullnaderna försvinna snabbt.

Men om det händer för ofta borde du gå till läkaren, för den utdragna svullnaden kan vara ett tecken på vaskulära sjukdomar.

Färgförändringar i naglarna

Om du märker att naglarna ändrar färg kan det bero på att du har för lite hemoglobin eller anemi. I båda fallen får du blå naglar. Det kommer generellt också med klumpighet med händerna samt en obehaglig känsla av lätta stickningar i fingrarna.

Uppmärksamma dessa hälsoproblem som händerna visar oss för att lära känna din kropp bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.