Solskydd för läpparna: Varför är det viktigt?

Att bära ett bra solskydd för läpparna är lika viktigt som att skydda resten av din hud från UV-strålar och yttre miljöfaktorer.
Solskydd för läpparna: Varför är det viktigt?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2023

Att skydda läpparna från skador orsakade av UVB/UVA-strålar är kanske en av de mest eftersatta åtgärderna i ansiktsrutinen. Att tro att denna försiktighetsåtgärd endast är till för stranden är ett annat misstag. Även om dagen ser mulen ut, är det viktigt med ett dagligt solskydd för läpparna: detta är något du alltid bör tänka på.

Precis som skyddar huden på resten av kroppen från sol, kyla och föroreningar, är det viktigt att också ta med läpparna i ritualen. Det är ett känsligt område som kräver speciell kosmetika.

Ett bra läppbalsam bör ha en solskyddsfaktor (SPF) med ett lämpligt spektrum för att klara höga temperaturer, vind, ljus och andra väderförhållanden som ansiktet utsätts för. Som amerikanska läkemedelsverket (FDA) rekommenderar så är regelbunden applicering av detta viktigt, eftersom det skyddar mot solens två typer av ultraviolett strålning.

Vad är solskydd för läpparna?

Solskydd för läpparna skyddar huden från miljöpåverkan. Detta gör det genom att täcka området med ett lager som innehåller vitaminer och näringsämnen, idealiskt för att återfukta och försköna.

Produkten är grundläggande för den dagliga rutinen. Att ignorera det är riskera sprickor samt flagnande och spruckna läppar.

I en publikation från Clínica Alemana visar forskarna att man kan bota dessa tillstånd med enkel skötsel, som att återfukta. Att undvika göra detta kan däremot leda till konsekvenser som kräver intensiv behandling.

Dessutom, när du använder solskyddsmedel på dina läppar, förebygger du tidiga tecken för tidigt åldrande. Det är samma sak som gäller för huden på övriga kroppen: direkt exponering för solen utan något skyddande filter, såsom en solskyddskräm, leder till fläckar, rynkor och brännskador på läpparna.

Oavsett om det är i form av ett stift eller en kräm du smörjer på med fingret, se till att du alltid har ett skyddande medel till hands mot solens strålar. Detta är det enda sättet att minska de skadliga vädereffekterna på huden.

Applicering av solskyddsmedel.
Produktens solskyddsfunktion måste vara lämplig för den aktivitet du utför.

Fördelar med att använda solskydd för läpparna

Det är tydligt att huvudsyftet med solskydd för läpparna är att skydda läpparna från solens strålar. Blanda inte ihop ren läppglans med solskyddsstift, eftersom sminkvarianten endast lägger till färg. Utan det extra solskyddet riskerar du läpparnas tillstånd.

För att vara säker på att det verkligen är ett skydd, kontrollera att etiketten anger en SPF-faktor, och denna ska helst vara högre än 15. Bara med rätt produkt får du antioxidativa, reparerande och antiinflammatoriska fördelar.

Solskydd för läpparna förhindrar torrhet

Den kosmetiska sammansättningen av detta solskydd ger näring, elasticitet och återfuktning. Detta minskar torrhet och fungerar som ett förebyggande medel för känsliga läppar.

Det skyddar mot yttre aggression

Läppar har inte svettkörtlar och har väldigt få talgkörtlar, varför de är mer känsliga mot externa agenter. Att applicera balsam med SPF skyddar denna känsliga hud från extrem kyla och vind – två specifika faktorer som annars kan skapa sprickor.

De förbättrar ditt utseende

Det är sant att smink döljer brister, som torra läppar. Men detta tillstånd kan du också förebygga med regelbunden användning av solskydd för läpparna. Så även om du inte bär smink kommer dina läppar att se mjuka och lena ut.

Solskydd för läpparna kan ha lugnande egenskaper

Patienter med dermatologiska tillstånd, såsom utslag eller munsår, måste sköta lesionerna så att solen inte förvärrar dem. Solskydd för läpparna kan bidra till att lugna obehag och sveda som uppstår vid dessa tillstånd.

Rekommenderade ingredienser i ett bra solskydd för läpparna

Huvudkomponenterna i ett bra solskydd för läpparna är återfuktande ingredienser och mjukgörande medel. Hyaluronsyra, glycerin och aloe vera är några av de ämnen som återfuktar. Mjukgörande ingredienser är bland annat vaselin, sheasmör och kokosolja.

Om ditt solskydd inte innehåller dessa ämnen, kommer fukt att avdunsta från läpparna och de blir torrare. Leta efter kosmetika som innehåller mineraloljor och också några av följande ingredienser:

  • Kakaosmör: Detta ger vitaminerna A, C och E. Det ger ett motstånd mot kontakt med vatten i minst en timme, garanterar intensiv återfuktning och är därtill en antioxidant.
  • Aprikoskärnolja: Detta är en fuktkräm med maximal styrka. Den innehåller vitamin E, ger näring och bidrar till att förebygga åldrande av läpphuden.
  • Ringblomma: Detta är en växt som är fördelaktig för att lugna känslig dermis. Det har också lugnande och återfuktande verkan. I kombination med vetegroddsolja är den ännu effektivare.
  • Sheasmör: Detta hjälper till att minska vätskeförlusten. Solskydd som innehåller det är lite lösare. Hartset från denna växt är lugnande, har antioxidativa effekter och lindrar irritation.

Undvik solkrämer med mentol, kamfer och fenol.

Läppsolkräm.
På vintern och i snön behöver vi också solskydd. Snön reflekterar solljuset och gör att UV-strålarna fortfarande är skadliga.

Konsekvenser av att inte använda solskydd för läpparna

Om du inte använder denna typ av produkt, är läpparna oskyddade från ämnen som skadar deras tillstånd och hälsa, och kan skapa skador som du sedan försöker täcka över med smink.

Som du kan läsa om i en artikel publicerad av National Library of Medicine i USA, är användningen av ett solskydd för läpparna till förmån för hälsan för denna del av kroppen. Det säger sig självt att slarv med solexponering ökar risken för att utveckla läppcancer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.