Livsmedel som är rika på E-vitamin

Om du äter 60 gram solrosfrön varje dag får du i dig 90% av den dagliga rekommenderade dosen E-vitamin. Upptäck fler livsmedel som är rika på E-vitamin i denna artikel!
Livsmedel som är rika på E-vitamin

Senaste uppdateringen: 15 november, 2020

Att äta en balanserad kost rik på vitaminer är viktigt för att hålla kroppen frisk. En av de viktiga vitaminerna som du inte får glömma bort är E-vitamin. Vi berättar vilka livsmedel som är rika på E-vitamin.

Det är ett fettlösligt vitamin med antioxiderande egenskaper som hjälper kroppen att neutralisera oxideringen som sker när den får i sig fetter.

Nyliga studier har visat hur viktig denna vitamin är för att skydda kroppen mot skadorna från fria radikaler.

Att stoppa denna effekt är en av de viktigaste sakerna man kan göra för att minska riskerna för kroniska sjukdomar och åldrande.

Detta fettlösliga vitamin är dessutom ett viktigt ämne för det övergripande underhållet av immunsystemet.

Nötter och frön är rika på E-vitamin

Ät en kost rik på vitaminer

Många av de livsmedel vi äter är rika på E-vitamin, men nötter innehåller särskilt mycket av denna vitamin. Till exempel så innehåller 30 g mandlar cirka 7,4 mg E-vitamin. Mandelolja och mandelmjölk är också rika på E-vitamin.

Hasselnötter är en nöt som är perfekt till mellanmål efter en lång arbetsdag. 30 g av denna nöt kan ge dig 20% av det rekommenderade dagliga intaget av E-vitamin.

Även pinjenötter är rika på E-vitamin. En näve pinjenötter innehåller ca 2,6 mg av vitaminet. Olika sorters vegetabiliska drycker är också bra källor för att få i sig mer av detta viktiga näringsämne.

Här är några andra fröer som är rika på E-vitamin:

  • Solrosfrön
  • Pumpafrön
  • Sesamfrön

Faktum är att bara 1 dl solrosfrön ger dig hela 90,5% av det dagligt rekommenderade intaget av E-vitamin.

Grönsaker

Det finns många livsmedel som är rika på E-vitamin

Mangold och spenat är två livsmedel som innehåller en stor mängd vitaminer och andra nyttiga beståndsdelar.

Mangold är en av de nyttigaste grönsakerna du kan äta. Förutom att den innehåller stora mängder E-vitamin innehåller den även vitaminer som K, A och C.

Spenat innehåller rikligt med kalcium och folsyra, och även mycket av detta vitamin. Vi kan tipsa om att lägga några färska spenatblad på smörgåsen för att göra den extra nyttig.

Sareptasenap är en annan liknande växt som innehåller stora mängder av många olika näringsämnen. Dessa bladgrönsaker kan ge dig:

  • K-vitamin: Detta vitamin spelar en roll i koagulationsprocessen. Den har mest verkan i levern, där den producerar ämnen viktiga för koaguleringen.
  • A-vitamin har bland annat en viktig roll för skapandet och underhållet av tänderna, koppens mjuka vävnad och benvävnad, samt håller synen i gott skick.
  • Folsyra behövs för uppbyggnaden av strukturella proteiner samt hemoglobin. Det är också viktigt för nervsystemet och de kognitiva processerna.
  • C-vitamin behövs för tillväxten och reparationen av kroppsvävnader.
Solrosolja är nyttigt

Vegetabiliska oljor

Sist men inte minst är vegetabiliska oljor också rika på E-vitamin.

Fröoljor är väldigt goda källor till E-vitamin, speciellt vetegroddsolja. Faktum är att en tesked av denna olja innehåller 100% av det rekommenderade dagliga intaget av E-vitamin.

Solrosolja är en annan utmärkt olja som kan ge dig hela 5 mg per tesked, vilket är hälften av det dagliga rekommenderade intaget. Denna olja kan dessutom användas vid matlagning.

Som du ser så är det lätt att lägga till E-vitamin i kosten på många olika sätt. Så börja med det idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rizvi S., Raza T., The role of vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal, 2014.
  • Lee GY., Han SN., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.
  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121 (40): 9348-9357.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.