Varför det är nyttigt att äta trädnötter

Så länge det är med måtta är det nyttigt att äta trädnötter, för de är väldigt näringsrika och lätta att hitta. De är också lätta att ta med sig och äta som snacks var man än är.
Varför det är nyttigt att äta trädnötter

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Folk ville länge inte äta trädnötter eftersom de trodde att de innehöll för många kalorier och för mycket fett. Det är faktiskt nyttigt att äta trädnötter, men eftersom de är små och goda är det lätt att man äter för mycket av dem.

Så länge du äter dem med måtta hjälper de inte bara till att kontrollera hungern, utan har även stora fördelar för din hälsa i allmänhet – och det är det viktigaste.

Alla är förstås inte likadana. Var och en har sina speciella fördelar, och det är bra att man tänker på det innan man börjar äta dem. Att byta mellan dem gör dessutom att du inte blir trött på att äta samma sak hela tiden, och du kan då komplettera din kost med dem.

Lär dig varför du borde äta trädnötter

Valnötter för kronisk smärta

Valnötter mot kronisk smärta

Valnötter är rika på omega-3, som har fantastiska antiinflammatoriska egenskaper. De rekommenderas därför för de som har kronisk smärta, ledsmärta eller migrän. De innehåller även många antioxidanter som hjälper dig att sakta ner åldrandet och motverka cellskador.

Mandlar för bättre cirkulation

Mandlar för bättre cirkulation

Mandlar rekommenderas för diabetiker. De är naturliga insulinreglerare, så de hjälper dig att balansera blodsockret.

Antioxidanterna och de enkelomättade fetterna sänker dessutom kolesterolet. Det är vida känt att ett överskott av kolesterol och glukos kan ge problem för blodcirkulationen. Det kan leda till komplikationer som rastlösa ben och till och med allvarligare tillstånd som hjärtattacker eller stroke.

Mandlar innehåller dessutom mycket fibrer. Det är viktigt för att kroppen ska kunna ta bort det som orsakar skada, t.ex. fetter utan näringsvärde som får en att gå upp i vikt.

Cashewnötter för hjärnan

Caschewnötter förbättrar hjärnans aktivitet

Cashewnötter ger dig mängder av vitaminer och mineraler. Ett av de mest märkbara är järn, som hjälper syret att nå hjärnan. Det är därför man får svårigheter att koncentrera sig när man inte får i sig tillräckligt med järn. Cashewnötter är också rika på magnesium och zink, som är fördelaktiga för immunförsvaret.

Att ha ett starkt försvar underlättar bekämpningen av tidigt åldrande, eftersom minnet då bryts ner i en långsammare takt.

Pistagenötter för att hålla sig i form

Pistagenötter håller dig i form

Av alla nötterna är pistagenötter de som innehåller minst kalorier. Eftersom de kommer med skal tvingas vi dessutom äta dem långsammare än andra nötter. Magen får därför mer tid att uppmärksamma av att den har blivit mätt.

Som med andra nötter innehåller pistagenötter mycket vitamin E, som är en bra antioxidant. De innehåller också mycket kalium, vilket är bra för att stärka nervsystemet och musklerna.

Pistagenötter förbättrar dessutom matsmältningen, vilket gör det lättare att gå ner i vikt.

Det är nyttigt att äta trädnötter, men hur mycket?

Som vi sade i början innehåller trädnötter en del kolhydrater. Kolhydrater är förstås nödvändiga, men man måste ändå kontrollera hur mycket man äter, för om man inte bränner all energi man tar in omvandlas resten till fett.

En bra mängd är ca 30 gram om dagen, som du sprider ut mellan måltiderna.

Alla kroppar fungerar förstås inte på samma sätt. Det kan vara en bra startpunkt, men i slutändan måste du prova dig fram för att se vad som fungerar för dig. Vågen kommer att visa dig. Om du går upp i vikt för att du börjar äta mer trädnötter är det bäst att du minskar ner intaget.

Så länge det är med måtta är det nyttigt att äta trädnötter, för de är väldigt näringsrika och lätta att hitta. De är också lätta att ta med sig och äta som snacks var man än är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
  • Dikariyanto V, Smith L, Francis L, Robertson M, Kusaslan E, O’Callaghan-Latham M, Palanche C, D’Annibale M, Christodoulou D, Basty N, Whitcher B, Shuaib H, Charles-Edwards G, Chowienczyk PJ, Ellis PR, Berry SEE, Hall WL. Snacking on whole almonds for 6 weeks improves endothelial function and lowers LDL cholesterol but does not affect liver fat and other cardiometabolic risk factors in healthy adults: the ATTIS study, a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1178-1189. doi: 10.1093/ajcn/nqaa100. PMID: 32412597; PMCID: PMC7266688.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.