Lär dig hur du gör en nyttig spenat- och mangoldpaj

Det finns inget bättre än en läcker och näringsrik spenat- och mangoldpaj för att imponera dina middagsgäster. Det bästa av allt är att den kan göras både vegetarisk och vegansk.
Lär dig hur du gör en nyttig spenat- och mangoldpaj
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vissa försöker leva en hälsosam livsstil, med motion och goda matvanor. Om det låter som du, så kommer du definitivt gilla denna artikel där vi lär dig hur du gör en läcker spenat- och mangoldpaj. Det är ett riktigt gott vegetariskt recept!

Många gillar inte spenat, vare sig hur det ser ut eller smakar, men vi försäkrar dig att detta recept kommer att göra dig galen i spenat. Tänk också på att det är oerhört viktigt att du äter denna grönsak minst en gång i veckan.

Spenat håller hjärtat friskt och har antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra bland annat tillstånd som artrit. Det skyddar också slemhinnan i magen och förbättrar även nervaktiviteten på grund av att det innehåller mineraler som natrium, folat och vissa antioxidanter.

När det kommer till mangold är detta en växt med fantastiska näringsegenskaper. Den är rik på A-vitamin, vilket hjälper till att hålla huden frisk och vacker och förbättrar synen. Den innehåller också folat, vilket hjälper kroppen att bilda röda och vita blodkroppar och stärka immunförsvaret.

Den innehåller också mycket mineraler som kalium, vilket ger dig energi att orka med hektiska dagar, magnesium som håller magen i skick, samt järn, vilket förebygger och motverkar blodbrist och höjer hemoglobinnivåerna.

Detta är bara några av anledningarna till varför du bör lära dig att göra denna hälsosamma spenat- och mangoldpaj. Vill du, kan du lätt experimentera lite för att sätta din personliga touch på rätten.

Om du vill leva en hälsosammare livsstil är detta ett bra första steg. Du kan också göra en vegansk version av denna spenat- och mangoldpaj genom att ersätta några av ingredienserna. Vi är säkra på att du kommer älska den!

Hur man gör en spenat- och mangoldpaj

Gör en läcker spenat- och mangoldpaj

Om du är less på att alltid göra samma sak till middag, behöver du bara vara lite kreativ och våga vara öppen för nya recept. Denna spenat- och mangoldpaj kommer att överraska alla med sin utsökta smak, och vi garanterar att även dina små kommer att tycka om den.

Med denna paj kan du skicka du familjens smaklökar på en vild åktur samtidigt som du tar hand om deras hälsa. Den är enkel att göra och kräver inga komplicerade ingredienser. Denna rätt är fylld med näringsämnen som ger kraft och energi. Och så är den supergod!

Den passar bra både till lunch eller middag.

Ingredienser

 • 7 dl spenat (135 g)
 • 5 dl mangold (90 g)
 • ½ lök
 • Två färdiga pajskal
 • 3 kokta ägg
 • ½dl riven ost (50 g)
 • 1 äggvita
 • 1 tsk muskotnöt (15 g)
 • 2 msk salt (30 g)
 • 1 msk peppar (15 g)
 • 1 msk olivolja (15 ml)

Förberedelse

Gör en paj med mangold
 1. Du bör olja in din pajform med innan du lägger till övriga ingredienser. Använd olivolja för att göra detta.
 2. Täck sedan pajformen med ett av pajskalen.
 3. Därefter skär du spenaten och mangolden i mycket små bitar och lägger dem i en skål. Tillsätt först ost och äggvita och blanda väl.
 4. Tillsätt sedan salt, peppar och muskotnöt. Blanda igen för att alla smaker ska smälta samman.
 5. Skiva därefter de kokta äggen. Häll blandningen i pajformen, lägg på ett skikt med äggskivor och täck med det andra pajskalet.
 6. Värm nu ugnen till 180 ° C till 200 ° C.
 7. När ugnen är tillräckligt varm, ställ in pajen i ugnen. Ugnsbaka i ca 30 minuter.
 8. Din paj är färdig när den blivit lite gyllene. Du kan också kontrollera att den är färdig genom att sticka den med en tandpetare. Om den kommer ut torr, är pajen färdig.

Några fler tips

 • För att göra en vegansk variant av detta recept kan du ersätta äggen med tofupuré, linfrön eller majsstärkelse med 2 matskedar vatten (30 ml).
 • Du kan också tillsätta andra grönsaker som exempelvis lök och paprika.
 • Det finns färdiga veganpajskal att köpa på vissa stormarknader och i vissa specialaffärer.
 • I stället för att använda ett lager kokt ägg kan du använda aubergine, vilket också är mycket nyttigt.
 • Byt också ut osten till vegansk ost.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Colonna, E., Rouphael, Y., Barbieri, G., & De Pascale, S. (2016). Nutritional quality of ten leafy vegetables harvested at two light intensities. Food Chemistry199, 702–710. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.12.068
  • Ismail, A., Marjan, Z. M., & Foong, C. W. (2004). Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chemistry87(4), 581–586. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.010
  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.