7 anledningar att äta spenat varje dag i veckan
Visste du att det finns otaliga anledningar att äta spenat varje dag? Vissa hatar det, men många ser på spenat som en fantastisk resurs som de kan använda i energismoothies och nyttiga sallader; när man talar om spenat talar man framförallt om hälsa och välmående.
Ät spenat varje dag
Väldigt få grönsaker är en så pass stor källa till mineraler, vitaminer och fytonäringsämnen som spenat. Den är så bra att spenat borde vara en del av varje nyttig kost. Spenat erbjuder barn essentiella näringsämnen, ger energi till vuxna och hjälper till att stärka och balansera de äldres hälsa. Spenat är även perfekt för att förbättra dina kognitiva funktioner.
Utöver det finns det dessutom oändliga sätt att äta spenat, och man kan njuta av den året runt.
Du kan använda spenat i många olika recept, men det är bra att veta det bästa sättet att bevara fördelarna naturligt. Tvätta alltid bladen ordentligt och lägg till dem i dina rätter tillsammans med andra C-vitaminrika livsmedel (det gör att du får ut mest av dem).
Med lita fantasi kan spenat utgöra en del av vardagen. Nedan vill vi gå igenom sju av de största anledningarna att äta spenat varje dag.
1. Bra för minnet
Först och främst finns spenat på listan över livsmedel som vår hjärna anser vara extremt viktiga. Den innehåller mineraler som folsyra såväl som vitamin A, B6 och C, samt diverse antioxidanter som hjälper till att förebygga försämringen av de neurala och kognitiva funktionerna.
Kaliumet i spenat är dessutom väldigt hjälpsamt för att öka blodflödet till hjärnan. Det maximerar de grundläggande processerna, såsom minne och koncentration.
2. Stödjer din syn
Spenat är en utmärkt källa till betakaroten, lutein och xanten. Dessa är tre typer av antioxidanter som är väldigt fördelaktiga för din syn.
Betakaroten kan till exempel ha fler fördelar om du äter spenaten tillagad istället för rå.
En annan anledning till att spenat är bra för synen är för att den stora mängden vitamin A kan hjälpa dig att behandla kliande ögon såväl som inflammation och irritation från allergier.
3. Hjälper till att tona dina muskler
Om du överväger att gå ned i vikt och oroar dig över hängig hud ska du inte tveka att äta spenat varje dag. Lägg till den i sallader, i grönsakssmoothies eller på andra sätt.
Spenat innehåller ett ämne vid namn C0-Q102. Det är en typ av antioxidant som hjälper till att stärka dina muskler genom att nära dem med blod rikt på syre och tillräckligt med mineraler, vilket garanterar bättre motståndskraft.
4. Bekämpar osteoporos
Spenat är dessutom en utmärkt källa till vitamin K. Det är inte lika allmänt känt som andra vitaminer, men det är väldigt viktigt för att hjälpa oss att “kvarhålla” kalcium i våra ben. Det leder till mineralisering av vårt skelett, inklusive våra tänder och naglar.
Utöver det är det även bra att veta att spenat är rik på magnesium, koppar, mangan, zink och fosfor.
5. Förbättrar din metabolism
Varje näringsexpert rekommenderar att man äter spenat varje dag.
Mängden protein som hittas i spenat är imponerande. Den är även enkel att smälta och har en väldigt positiv verkan på din metabolism. Den hjälper trots allt till att snabba upp den!
- Den interna energin man får från spenat stimulerar alla kroppens system så att de kan fungera optimalt.
- På samma sätt ska du även komma ihåg att det är ett mättande livsmedel, vilket gör det perfekt för viktnedgång.
På Lunds universitet har man dessutom kommit underfund med att extrakt från spenat gör oss avsevärt mättare. Det rör sig om något som kallas för thylakoider, som finns i spenat och underlättar matsmältningen samtidigt som vi blir mättare. I försöken hade personer som tog extraktet varje morgon mycket lättare att följa en fastslagen diet och tappa vikt.
6. Att äta spenat varje dag förebygger ateroskleros
Ateroskleros orsakas av en förhårdning av artärerna. Denna tysta men allvarliga sjukdom är en av befolkningens största fiender.
Om man dock vänjer sig vid att äta spenat varje dag får man fördelarna med ett pigment vid namn lutein. Det är hjälpsamt för att förebygga uppkomsten av ateroskleros, hjärtattacker och cerebrovaskulära olyckor.
Tack vare lutein kan man minska kolesterolet och fettansamlingarna i sina blodkärl.
7. Förebygger inflammation
Spenat är rik på antiinflammatoriska beståndsdelar och antioxidanter. Dessa är värdefulla när du vill förebygga och behandla inflammation i kroppen.
Som du redan vet är inflammation väldigt farlig för hjärtat. Det är även associerat med vanliga tillstånd som gikt och artrit.
Avslutningsvis har alltså spenat många intressanta fördelar. Det är värt att anstränga sig för att använda lite fantasi och äta spenat varje dag.
Även om det bara är en handfull räcker det för att dra nytta av de många fördelarna.
Vad väntar du på?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Akbari S, Rasouli-Ghahroudi A. A. Vitamin K and bone metabolism: a review of the latest evidence in preclinical studies. BioMed Research International. Junio 2018. 4629383.
- Bamji JE, Bamji NS. Spinach. British Medical Journal. Marzo 1953. 1 (4811): 674-675.
- Buscemi S, Coréelo D, et al. The effect of lutein on eye and extra-eye health. Nutrients. Septiembre 2018. 10 (9): 1321.
- Chang C-H, Wang Y-W, et al. A practical approach to minimize the interaction of dietary vitamin K and warfarin. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. Febrero 2014. 39 (1): 56:60.
- Dwyer JH, Navab M, Dwyer KM, Hassan K, Sun P, Shircore A, et al. Oxygenated carotenoid lutein and progression of early atherosclerosis: The Los Angeles atherosclerosis study. Circulation. 2001. 103 (24): 2922-7.
- Gilbert C. The eye signs of vitamin A deficiency. Community Eye Health Journal. 2013. 26 (84): 66-67.
- Koushan K, Rusovici R, et al. The role of lutein in eye-related disease. Nutrients. Mayo 2013. 5 (5): 1823-1839.
- Lewis Roberts J, Moreau R. Funcional properties of spinach (Spinacia oleracea L) phytochemicals and bioactives. Food & Function. Junio 2016. 7 (8).
- Massey L. K, Roman-Smith H, Sutton R. A. Effect of dietary oxalate and calcium on urinary oxalate and risk of formation of calcium oxalate kidney stones. Journal of the American Dietetic Association. Agosto 1993. 93 (8): 901-6.
- Mataix Albert, B. Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento. 2005.
- Skough K, Krossén C, Heiwe S, Theorell H, Borg K. Effects of resistance training in combination with coenzyme Q10 supplementation in patients with post-polio: A pilot study. Journal of Rehabilitation Medicine. Octubre 2008. 40 (9): 773-5.