Är kakaosmör vårdande för läpparna?

Hemligheten bakom den kosmetiska effektiviteten hos kakaosmör ligger i ämnena. Ta reda på vilket läppbalsam som är det bästa för att skydda läpparna från hårt väder.
Är kakaosmör vårdande för läpparna?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2023

Läppbalsam med kakaosmör utmärker sig bland de bästa alternativen för att återfukta läpparna. Produkten används ofta för att återfukta läpparna, speciellt när kalla temperaturer gör att läpparnas känsliga hud lätt spricker.

Att vara konstant exponerad för olika miljöer, att ofta använda munskydd eller tandreglering samt alla vardagliga handlingar (prata, äta, gäspa) ökar alla risken för att få sprickor, torr hud samt allergier.

Faktum är att, enligt en publikation av Spanska Akademin för Dermatologi och Venereologi, läpparna är ett mycket känsligt område, speciellt om de utsätts för även den minsta förändring, till exempel keilit. Med kakaosmör kan du undvika detta och torra läppar.

Kakaosmör som kosmetika för läpparna

För kosmetiskt bruk extraherar man smöret från bönan där man pressar ut 550 kg/cm² som därefter filtreras för att ta bort rester, enligt European Cocoa Association (ECA). Organisationen tillägger att kakao är en huvudingrediens för att producera choklad och likaså för att tillverka kosmetika och hygienartiklar.

Tack vare dess egenskaper agerar kakaosmör som isolerande skydd. Formulan innehåller vitamin A, C och E för deras antioxidantinnehåll och för att hjälpa till att fördröja ålderstecken.

I läppbalsam med kakao som bas kan ingrediensen kallas julriolja eller theobroma. Utöver läppbalsam finns det i tvål, lotion och krämer.

Du kanske också gillar den här artikeln: Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion

Fördelarna med kakaosmör för läpparna

Att använda kakaosmör för att återfukta är ingen ny trend. Tack vare återfuktande egenskaper har man använt kakaobönor som en naturlig medicin sedan långt tillbaka för att sedan använda den för hudvård.

Inom samma område finns det forskning på de terapeutiska effekterna smöret har på hudåkommor. Dessutom hävdar de som använder det att det har följande fördelar för läpparna:

Betydelsen av hudens mikrobiom

Det är en antioxidant

Kakaosmör innehåller polyfenoler och flavonoider som är kända för sina venotoniska, antioxidantiska och läkande förmågor.

Kakaosmör är återfuktande för läpparna

Som mjukgörande medel så skyddar det här smöret läpparna från väder, såsom skador från solen, vinterkyla och värme inomhus. Produkten är en kraftfull återfuktare som ger verkan inifrån och ut genom att absorbera kakaofettet för att läka torrhet och sprickor.

Kakaosmör förstärker produktionen av kollagen

När man dagligen använder kakaosmör för läpparna främjar man elastin- och kollagenproduktionen och kan således undvika att känna behovet av att göra kosmetiska ingrepp för att förbättra munnens utseende.

Kakaosmör lindrar ömma läppar

Irriterade och ömma läppar gör ont. Utöver att ta smärtstillande på recept kan kakaosmör lindra och mjukgöra.

Kakaosmör smakar gott

Kakaosmör har en behaglig konsistens som blir mer silkesmjuk med sammanslagningen med andra ingredienser, såsom vårdande vegetabiliska oljor, essensoljor, aromatiska örter och kryddor. Målet är att få en uppfriskande ton och god smak.

Gillar du artikeln? Du kanske också vill läsa: Rengör din Beautyblender eller sminksvamp utan skada

Vilka är riskerna med att använda kakaosmör för läpparna?

Bortsett från fördelarna med kakaosmör så behöver man också vara medveten om själva formulan eftersom alla inte är lika fördelaktiga. Huden på läpparna är extremt tunn och när den utsätts för vatten utan skydd kan den spricka och blöda.

Detta är inget problem om man återfuktar med smör från kakaobönan, så länge som produkten är tillverkad med rätt ämnen.

Lämpliga ämnen i läppsalva med kakao

Vissa ämnen är kontraproduktiva eftersom de tenderar att irritera slemhinnan. Av denna anledningen är det därför viktigt att följande ämnen ingår i formulan:

  • Vitamin E: Det kallas Alfa-tokoferol eller bara tokoferol. Den här substansen är den starkaste antioxidanten i kakaosmör för läpparna.
  • Vax: De kan vara naturliga eller kemiska men det viktiga är att de finns där. Bland alternativen finns vitt bivax, carnubavax och candelillavax.
  • Smör: Sheasmör är jättebra för kakaons positiva effekter.
  • Oljor: Mandelolja och ricinolja utmärker sig bland alternativen till en mycket bra kakaosmörläppsalva.
  • Solkräm: Slutligen är det viktigt att inkludera skydd mot UV-strålning. För att göra det, kolla upp att produkten innehåller titan- eller zinkoxid.

Har man frågor gällande halter eller tillåtna substanser kan man konsultera listan från International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI Beauty).

kakaobönor

Riskabla sammansättningar

Samtidigt är det viktigt att undvika läppsalvor med kakaosmör som innehåller mer vatten än aktiva ämnen eftersom de tenderar att innehålla högre halter av konserveringsmedel, till exempel parabener och fenoxietanol.

När det gäller antioxidanter, butylhydroxitoluen (BHT) och betahydroxisyra (BHA) så är de inte lämpliga då de kan orsaka allergier, och detsamma gäller för kemiska filter, såsom bensofenon-3.

Se till att välja läppsalva utan färgämnen, endast lite parfym och som inte innehåller några allergener.

Rekommendationer för bättre effekt med läppsalva

De bästa läppsalvorna med kakaosmör är de som är rekommenderade av dermatologer. Eftersom det är viktigt med skydd ska man inte låna ut salvan till någon annan. Var noga med att dedu n bara används för enskilt bruk. Om dina läppar är mycket torra och nariga eller om du har munsår är det bäst att undvika användning tills man sökt vård.

Ett annat tips är att köpa smör för direkt applicering och inte som man applicerar med fingrarna eftersom det finns en smittorisk. Avslutningsvis ska man vara uppmärksam på bäst-före-datumet för att inte råka ut för en utgången produkt.

Är kakaosmör vårdande för läpparna?

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.