Rengör din Beautyblender eller sminksvamp utan skada

Beautyblendern har blivit ett oumbärligt verktyg för den som vill se fantastisk ut i sin makeup. I den här artikeln berättar vi hur du kan rengöra den utan att den tar skada.
Rengör din Beautyblender eller sminksvamp utan skada

Senaste uppdateringen: 02 september, 2022

Vissa kosmetiska penslar och svampar är för engångsbruk, men Beautyblendern är en sminksvamp som man både kan rengöra och återanvända. Dess moderna design gör att du kan tvätta den efter några användningar för att bli av med fläckar eller bakterier som kan ha fastnat på dess yta. Läs vidare för att lära dig hur du rengör din Beautyblender utan att den tar skada.

Den här sminksvampen har blivit ett mycket populärt sminkverktyg på grund av den vackra finish som den lämnar i ansiktet. Trots den låga kostnaden kan du återanvända den flera gånger, efter ordentlig rengöring. På så sätt minskar du avfall samtidigt som du hjälper planeten.

Så här rengör du din Beautyblender snabbt

När din Beautyblender inte är i allt för dåligt skick så kan denna snabbrengöringsmetod räcka för att få tillbaka den till nästintill ursprungligt skick.

1. Gör tvålvatten i en liten behållare

Ta en liten, ren behållare som du bara använder för att rengöra dina kosmetiska verktyg. Häll i lite varmt vatten och flytande tvål (du kan använda schampo, babytvål eller handtvål). Se självklart till att inte använda disktvål eftersom det kan irritera huden om du inte sköljer svampen väl efter att ha använt den.

Vi tror att du också tycker om den här artikeln: 5 vanliga misstag när man ska sminka små ögon

2. Blötlägg svampen

Lägg svampen i behållaren och låt den dra i en halvtimme. Under denna tid bör du pressa svampen flera gånger. Tänk på att behållaren ska ha tillräckligt med blandning för att helt täcka din Beautyblender.

Du kommer att märka att vattnet blir grumligt, beige eller ljusbrunt. Detta är normalt, eftersom sminket som blötts in i svampen börjar lossna.

3. Massera sminksvampen

Din Beautyblender expanderar till sitt maximala när den kommer i kontakt med tvålblandningen. Vid detta läge, kläm den med handen och upprepa denna process flera gånger. Ta sedan ett speciellt rengöringsmedel eller babyschampo och häll lite direkt på svampen, särskilt på de fläckiga områdena.

Gnugga den i minst tre minuter med fingrarna. Använd bara fingrarna för att göra jobbet; annars kan du skada den.

Skillnaden på en ren och en smutsig Beautyblender.

4. Skölj svampen med mycket vatten

Håll svampen under en vattenstråle, helst ljummen. Denna process är idealisk för att skölja verktyget och helt ta bort tvål och andra rester. Glöm inte att klämma försiktigt under strålen flera gånger.

5. Kontrollera om den är ren eller inte

En bra indikation på att din svamp blir ren är klarheten på vattnet som kommer ut under sköljningen. Se till att vattnet kommer ut klart innan du går vidare till torkningssteget. Om så inte är fallet rekommenderar vi att du utsätter verktyget för den djuprengöring som beskrivs nedan.

6. Ta bort överflödigt vatten

En pappershandduk är det bästa för dessa fall, men om det inte finns tillgängligt kan du också använda en ren handduk. Du bör täcka svampen helt med handduken och även se till att klämma ihop den försiktigt så att vattnet blir absorberat av pappret.

Låt den slutligen ligga på en plats där den kan torka färdigt i det fria. Se till att den är helt torr innan du börjar använda den.

Hur du rengör din Beautyblender på djupet

Tror du att din sminksvamp behöver en djuprengöring? Om så är fallet, är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Djuprengör den dock bara om den fortfarande ser smutsig ut efter grundrengöringen. Följande steg ger dig en ordentlig djuprengöring:

1. Blöt din Beautyblender

Blöt din Beautyblender under 1 minut. För att göra detta, placera den under kranen och se till att vattnet är ljummet. På så sätt säkerställer du att den har absorberat tillräckligt med vatten för att expandera helt.

Ett annat sätt är att låta den ligga i en skål med varmt vatten i cirka 5 minuter. Det behöver inte blanda det med tvål eller vänta tills vattnet blir grumligt innan du fortsätter.

2. Applicera flytande tvål

Använd en av tvålarna som föreslås i steg 1 för snabbrengöringen och applicera den direkt på de mest problematiska områdena av svampen. Tänk på att produkter avsedda för rengöring av denna typ av verktyg finns tillgängliga på marknaden.

3. Rengör din Beautyblender genom att gnugga svampen

Använd sedan händerna för att gnugga svampen. Placera den mitt på handen mot handflatan och vänd den med den andra handen, som om du rullade den till en boll. Gör detta under några minuter, mer bestämt och mer kraftfullt än under den snabba rutinen. Var dock försiktig så att du inte skadar den.

Denna kraftiga massage gör att sminket i svampen mjuknar och stiger upp till ytan. En indikation på att detta inträffar är att du ser ett lödder i tonen av den foundation som du använder.

4. Skölj medan du gnuggar

För att skölja din Beautyblender, håll den under kranen, se till att vattnet är ljummet och fortsätt att massera den mot handflatan. Fortsätt processen tills det inte finns någon tvål kvar på svampen. Det kan ta några minuter, men det är absolut nödvändigt att inga tvålrester finns kvar.

5. Utvärdera svampen

För att göra detta måste du placera den under strålen, låta vattnet rinna, pressa den och observera om skum kommer ut ur dess inre. Om vattnet kommer ut klart är svampen ren. Men om vattnet är grått eller beige, upprepa proceduren.

6. Torka svampen

Pressa Beautyblendern med handen för att ta bort överflödigt vatten. Slå sedan in den i en ren handduk eller hushållspapper och krama den några gånger. Låt den slutligen lufttorka och vänta tills den är helt torr.

Kvinna använder en Beautyblender.
Innan du använder Beautyblendern är det viktigt att tvätta den och låta den torka.

Rengör din Beautyblender genom att sterilisera med värme

Att sterilisera detta verktyg med värme är något du bör göra en gång i månaden, även om du går igenom rengöringsprocessen varje vecka. Detta hjälper till att minska spridningen av bakterier på dess yta. Det här är ett steg du inte bör hoppa över, särskilt om du använder sminksvampen varje dag.

  1. Häll tillräckligt med vatten i en skål. Fyll ca 2,5 cm av en mikrovågssäker skål.
  2. Placera svampen mitt i skålen och se till att den är blöt med kranvatten. Undvik att placera den torrt eftersom du kan förstöra materialet.
  3. Låt skålen stå i mikron på hög effekt i 30 sekunder utan att täcka skålen. Var inte orolig om du märker att lite rök kommer ut ur svampen, eller att svampen expanderar lite; det här är normalt. Håll dock hela tiden ett öga på Beautyblendern medan den värms i mikrovågsugnen för att säkerställa att den inte överhettas.
  4. När tiden har gått, låt svampen vila i minst två minuter. Ta nu ut den och lägg den på en pappershandduk eller en ren trasa.
  5. När den har nått en temperatur så att du kan hålla i den, kläm den mot en pappershandduk. När du har klämt ut allt överflödigt vatten låter du svampen lufttorka. Så fort den är helt torr kan du använda den.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Syftet med färgkorrigerande concealer

Lär dig hur du rengör din Beautyblender utan att skada den

Du kanske aldrig har tvättat din Beautyblender ännu eftersom du är rädd för att skada den. Det finns dock några metoder du kan följa så att den håller länge, och en av dem är att använda varmt vatten under rengöringen.

Hur hårt du klämmer och masserar den medan du löddrar den är också viktigt. Om du är för grov i hanteringen och trycker för hårt kan du deformera den. Men om du följer dessa instruktioner för rengöring till punkt och pricka kommer du som tur är att kunna använda den länge!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2020). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.