Neutral tvål: Vad kan den användas till?

Neutral tvål är en allergivänlig produkt som har en pH-nivå som liknar den hos mänsklig hud. Dessa egenskaper innebär att alla hudtyper kan tolerera den. Ta reda på mer här!
Neutral tvål: Vad kan den användas till?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Neutral tvål är ett bra alternativ för personer som har problem med vanliga tvålar som finns i handeln, eller som vill förbättra hudens utseende. Det är en produkt som erbjuder många fördelar och få kontraindikationer.

Neutral tvål har ett pH som är väldigt likt det pH som människohud har och är därför rekommenderad för känslig hud. Denna typ av tvål innehåller inte färgämnen, parfymer eller andra komponenter som vanligtvis finns i industriella tvålar.

Man bör notera att neutral tvål är lämplig för alla hudtyper, men den är också mycket fördelaktig för hårbotten och håret i allmänhet. Hur som helst så bör du vidta vissa försiktighetsåtgärder eftersom vissa tvålar som marknaden annonserar som neutrala bara försöker lura dig.

Vad är neutral tvål?

kvinna tvättar sig med Neutral tvål

Neutral tvål har en pH-nivå som liknar den för mänsklig hud. pH är ett värde som anger ett ämnes surhet, och mäts med siffror från 0 till 14 grader. pH-värdet i vår hud är 5,5 och neutral tvål har samma pH, eller ett värde väldigt nära det.

Denna typ av tvål är vanligtvis gjord av naturliga oljor eller animaliska fetter. De är vanligtvis vita eller beige i färg. Om de har en annan nyans kan tillverkaren ha lagt till en annan komponent, antingen naturlig eller industriell.

Tvålar i denna klass är hypoallergena, vilket innebär att de har en mycket låg risk att orsaka allergier, även om det inte kan uteslutas. Tack vare fettsyrorna har de återfuktande och även hygroskopiska egenskaper, vilket gör att de absorberar fukt från omgivningen och överför den till huden.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln:  Staphylococcal scalded skin syndrome: Orsaker och symptom

Vad använder man neutral tvål till?

Neutral tvål har flera användningsområden, men oftast använder man den för daglig allmän tvätt av ansikte och kropp. På grund av deras egenskaper använder de med känslig hud eller dermatologiska problem ofta denna typ av produkt.

Denna typ av tvål är idealisk för torr, fet och kombinerad hud. När det kommer till torr hud ger den fukt, speciellt om den är gjord med glycerin. När det gäller fet hud hjälper tvålen till att eliminera oljan som har samlats i porerna och avlägsna talg som finns i finnar och pormaskar.

Människor använder den också ofta på irriterad hud. Det finns dock några andra mindre vanliga användningsområden:

  • Den är idealisk för rengöring av sår innan läkning.
  • Det bidrar till hälsan i hårbotten. I allmänhet gör det håret rent och återfuktat.
  • Det eliminerar lukten av fukt i skåp och lådor. En bit av denna tvål i garderoben hjälper till att fräscha upp dålig lukt.
  • Rengöring av köksredskap. Den här typen av tvål, tillsammans med lite vinäger, hjälper till att ta bort fett från köksredskap.
  • Underhåll av lås. Rengöring av lås med denna tvål håller dem släta och i gott skick.
  • Smörjning av dörrar och fönster. Eliminerar irriterande gnisslande från försämrade gångjärn.

Vi rekommenderar även att du läser den här artikeln: Hur du tillverkar tvålpåsar med havregryn till duschen

När ska du använda denna typ av tvål

Neutral tvål på tvålfat

Många människor är allergiska eller känsliga för vanlig tvål, men är inte medvetna om att just tvålen är problemet. Det enklaste sättet att kontrollera detta är att testa din hud för irritation efter att ha använt produkten. I så fall, undvik att använda den i några dagar och använd den sedan igen. Om irritationen återkommer finns det en allergi eller känslighet mot den tvålen.

Klåda eller sveda efter användning av tvål, även om det inte finns några synliga tecken på irritation, är också ett tecken på allergi. Eventuell sveda eller ömhet efter tvätt med tvål tyder på samma allergi. Tvål ska aldrig ge upphov till obehagliga symptom när du använder den. Om detta händer är det en stor risk för att huden inte tolererar produkten så väl.

Personer med hudallergier eller känslig hud reagerar inte sällan på vanliga komponenter i kommersiella tvålar. I synnerhet triklosan, formaldehyd, parabener och/eller natriumlaurylsulfat är sådana ämnen. När biverkningar uppstår är det bäst att börja använda en neutral tvål.

Vi kan inte garantera att neutrala tvålar inte kommer att orsaka biverkningar, särskilt på mycket känslig hud. Därför är det bäst att testa den först genom att applicera lite tvål på underarmen. Om ingen reaktion inträffar bör den vara säker att använda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • D’Santiago, I., & de Marcano, M. E. V. (1996). El pH de los jabones. Dermatología Venezolana, 34(3).


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.