Staphylococcal scalded skin syndrome: Orsaker och symtom

Staphylococcal scalded skin syndrome: Orsaker och symtom

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS), är en hudsjukdom som uppträder som svar på en infektion av stafylokocker. Det huvudsakliga symptomet är bildandet av blåsor och efterföljande avflagning av huden.

Detta tillstånd drabbar mestadels spädbarn och barn under 6 år. Scalded skin syndrome är mycket sällsynt hos vuxna, såvida man inte har ett försvagat immunsystem eller njursvikt.

Vad orsakar staphylococcal scalded skin syndrome?

scalded skin syndrome i nacken
Scalded skin syndrome uppkommer av förekomsten av stafylokocker som utsöndrar ett giftigt ämne som påverkar huden.

Scalded skin syndrome orsakas av en hudinfektion som uppkommer på grund av bakterier i stafylokockfamiljen. I de flesta fall är den infektiösa patogenen Staphylococcus aureus eller gula stafylokocker.

Dessa mikroorganismer utsöndrar ett giftigt ämne som påverkar huden och får det övre skiktet av epidermis att lossna från resten av huden. Som ett resultat spricker blåsorna och huden ser fjällig och skållad ut.

Vanligtvis har personen ett initialt infektiöst sår som de ofta inte ens lägger märke till. När det väl sätter igång, utvecklas detta hudsyndrom snabbt. Ibland händer det dock flera dagar efter den första infektionen som är upphov till den.

Detta syndrom är smittsamt. Stafylokockinfektioner har ökat över hela världen sedan 1970-talet. Enligt uppskattningar är Staphylococcus aureus närvarande hos 30-50% av friska vuxna.

Vilka är de karakteristiska symptomen?

Även om scalded skin syndrome har flera karakteristiska symptom är det vanligt att varje patient upplever dem annorlunda. Vanligtvis är den första manifestationen feber, tillsammans med rodnad i huden.

Det börjar för det mesta med ett isolerat sår som får en skorpa. Hos nyfödda uppträder sår vanligtvis i området runt blöjan eller nära stumpen efter navelsträngen. När det å andra sidan gäller äldre barn uppstår de första såren nästan alltid i ansiktet. Hos vuxna kan det börja på vilken del av kroppen som helst.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Olika typer av hudutslag och vad de beror på

Såret utvecklas och blir scharlakansrött inom 24 timmar. Strax därefter kan man se vätskefyllda blåsor. Dessa spricker mycket lätt och gör att huden blir fuktig och får ett skållat utseende, som vid en brännskada. Andra vanliga symptom inkluderar följande:

 • Smärta i drabbade områden
 • Frossa
 • En känsla av svaghet
 • Vätskeförlust
 • Nikolskys tecken. De ytliga skikten i huden lossnar från de djupare hudlagren, helt enkelt för att man gnuggar dem med lätt tryck. Efter två till tre dagar kommer hela hudytan att vara påverkad.

Vilken behandling finns för detta syndrom?

läkare med barn och mamma
Om du lägger märke till några symptom bör du omedelbart kontakta en läkare.

Diagnosen av staphylococcal scalded skin syndrome ställer man på grundval av den kliniska bilden och detektion av toxinet. Ibland behöver man utföra en hudbiopsi för att bekräfta sjukdomen, som i sina tidiga manifestationer liknar scharlakansfeber, erythema multiforme, Kawasakis sjukdom och andra.

När läkaren har bekräftat diagnosen måste behandlingen vanligtvis ske på sjukhus. Behandlingen av denna sjukdom liknar behandlingen vid brännskador, och faktum är att man ofta väljer att lägga in patienten på en avdelning för brännskador. Vanligtvis använder vårdpersonalen följande åtgärder:

 • Administrering av antibiotika mot stafylokocker. Via oral eller intravenös administrering, beroende på varje patients tillstånd. Läkemedlets funktion är att förhindra och bekämpa alla former av infektioner.
 • Administrering av vätska med dropp. Patienten förlorar mycket kroppsvätskor genom den öppna huden. Detta kräver åtgärder för att förhindra eventuell uttorkning.
 • Hudskyddande åtgärder. Dessa är bland annat användning av krämer och salvor för att stärka hudbarriärens funktion. Återfuktande krämer behövs också.
 • Smärtlindring. Detta kan vara i form av applicering av kalla kompresser på huden för att minska smärta och obehag.

Behandlingen kan variera beroende på patientens ålder, allmänna hälsa, tillståndets svårighetsgrad, tolerans mot medicinering, förväntningar eller preferenser. Huden börjar vanligtvis läka 10 dagar efter påbörjad behandling.

Läs mer i den här artikeln: Bältros hos barn: symptom och behandling

Hur hanterar man staphylococcal scalded skin syndrome?

I allmänhet uppstår inga bestående komplikationer om barnet eller den vuxna får behandling i tid. Den primära risken är att en djupare underhudsinfektion kan utvecklas: cellulit. Det finns också en risk för att det smittsamma tillståndet förvärras och tar sig in i blodomloppet och orsakar blodförgiftning.

Samtidigt riskerar patienterna uttorkning eller att utveckla en obalans i kroppens elektrolyter. Liknande så kräver feber noggrann övervakning, särskilt hos spädbarn. Men om barnet eller den vuxna får diagnos och behandling tidigt är resultatet vanligtvis positivt. Å andra sidan kan detta hudsyndrom leda till döden om patienten inte får korrekt behandling.

Slutligen, i närvaro av feberproducerande blåsor och/eller andra symptom som vi nämner ovan, bör du omedelbart kontakta en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Perena, M. J., Perena, M. F., Rodrigo-Royo, M., & Romera, E. (2000). Neuroanatomía del dolor. Rev Soc Esp Dolor, 7(supl II), 5-10.
 • Novales, J. (2003). Biopsia de piel. Rev Fac Med UNAM, 46(4), 167-168.
 • Ortega Morales, O. M., Guevara, C. E., & Fabiani, R. (2010). Síndrome de la piel escaldada por Staphylococcus aureus. Revista Científica Ciencia Médica, 13(1), 47-47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.