Olika typer av hudutslag och vad de beror på

Det finns många typer av hudutslag. Därför beror deras uppkomst också på många olika orsaker, till exempel genetik, infektioner, allergier och miljöfaktorer. Som du kan föreställa dig beror behandlingen till stor del på orsaken.
Olika typer av hudutslag och vad de beror på

Senaste uppdateringen: 01 juni, 2021

Det finns många typer av hudutslag, eller vad läkare kallar för kutana lesioner. Med andra ord hänvisar det till en förändring i överhuden som påverkar hudens färg, utseende, form eller konsistens i något område av kroppen. Epidemiologiska studier visar att förekomsten av en sjukdom som orsakar hudutslag eller atopisk dermatit är cirka 15-30% av barnen i höginkomstländer. Detta innebär att förekomsten av hudsjukdomar ökar.

Huden är den första barriären – tillsammans med saliv, tårar och slemhinnor – som skyddar oss från främmande patogener. Således måste du vara uppmärksam till eventuella skadliga processer. Dagens artikel ger dig användbar information om olika typer av hudutslag samt deras bakomliggande orsaker.

Typer av hudutslag

Definitionen av termen hudutslag omfattar många olika tillstånd. Enligt Mayo Clinic är följande de vanligaste typerna:

  • Atopisk dermatit är ett permanent tillstånd som orsakar rodnad och klåda i huden. Det finns inget botemedel mot det. Behandlingar kan emellertid mildra klåda och uppkomsten av nya utbrott.
  • Kontaktdermatit är ett utslag som orsakas av direktkontakt med ämnen som en persons system inte tolererar. Det kan manifestera sig som irritation (den vanligaste) eller allergi.
  • Värmeutslag (miliaria) beror på ansamling av svett i hudporerna och beror vanligtvis på ett extremt varmt klimat. Det manifesterar sig som kliande pustler.
  • Intertrigo är vanligt hos överviktiga människor. Det uppstår på grund av friktion vid hudveck och ansamling av bakterier och svett.
  • Psoriasis är en inflammatorisk hudsjukdom av autoimmunt ursprung. Det leder till fjällande lesioner.

Dessa är bara några exempel på hudutslag men det finns många fler som till exempel ringmask, rosacea och bältros som uppstår på grund av herpes zoster. Läkare känner fortfarande inte till orsakerna till denna grupp av tillstånd.

Kvinna kliar sitt utslag.
Hudutslag kan bero på olika sjukdomar, dermatit är en av de vanligaste.

Huvudsakliga orsaker

Enligt U.S. National Library of Medicine orsakas enkla hudutslag (särskilt kontaktdermatit) genom att man rör vid saker som skadar huden – kemikalier, kosmetika, färgämnen och vissa giftiga växter.

På liknande sätt orsakas andra typer av utslag av en viral, svamp- eller bakteriell intra-epidermal invasion. Ett exempel på detta är impetigo (svinkoppor) hos barn, orsakad av bakterien Streptococcus pyogenes. Det kan också bero på mikroorganismer såsom ringorm eller dermatofyter. Dessa bosätter sig som svampkolonier på huden och föder på keratin och orsakar skador på hudnivån. Därutöver beror många hudutslag på allergier.

Riktlinjer för vård av olika typer av hudutslag

Hur man väljer att behandla olika typer av hudutslag beror naturligtvis till stor del på substansen som orsakar utslagen. Ringorm kräver svampdödande medel; bältros behandlas med vacciner och antivirala medel, och impetigo med antibiotiska salvor. Den invaderande patogenens natur är vad som avgör protokollet som ska följas i varje enskilda fall. Således är självmedicinering uteslutet.

Det finns inget botemedel mot kroniska sjukdomar som atopisk dermatit eller psoriasis. I dessa fall indikerar amerikansk akademi för astma och immunologi (AAAI) följande:

  • Försök att inte gnugga huden för mycket
  • Använd bekväma kläder
  • Använd krämer, lösningar och lotions (ordinerad av en hudläkare) för att lindra klåda
  • Låt hudutslag lufta så mycket som möjligt
  • Försök att undvika tvål och ersätt den med neutrala pH-geler

I allmänhet är en 1% hydrokortisonkräm effektiv för att behandla rodnad, svullnad och smärta. Man kan ofta få tag på denna sorts läkemedel utan recept.

Person smörjer salva på hudutslag på handen.
Behandlingar för utslag varierar beroende på orsaken. Det finns dock några allmänna produkter för lokal användning som kan lindra både klåda och irritation.

När ska du besöka en läkare?

Vissa typer av hudutslag försvinner av sig själva utan behov för specifik behandling. Konsultera dock en läkare om det finns andra symtom som till exempel ledvärk, andningssvårigheter, svullet ansikte, alltför känsliga och smärtsamma områden eller rodnadslinjer.

Som vi nämnde ovan beror många hudutslag på kroniska störningar som inte utgör ett allvarligt problem – som dermatit. Tyvärr är lösningen inte så enkel i de fall där utlösaren är av viral, svamp- eller bakteriell natur och kräver omedelbar behandling.

Du kanske också är intresserad av: Lindra utslag med dessa naturliga kurer

Saker att komma ihåg om utslag

Ett utslag kan bero på ärftlighet, infektioner, miljöförhållanden, allergier och många andra faktorer – eller en kombination av flera. I allmänhet är det en bra idé att konsultera en läkare om du har några frågor eller funderingar. Kom ihåg att detta är ett tillstånd med många bakomliggande orsaker så du bör aldrig självmedicinera.

Det är bara en hudläkare som kan utvärdera ditt hudutslag och avgöra vilka terapeutiska alternativ som är lämpliga enligt ditt specifika fall. Din läkare kan också instruera dig om andra saker du kan göra för att förhindra komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.