Hur kan man kontrollera psoriasis i vardagen?

Hur kan man kontrollera psoriasis i vardagen?

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2018

Denna hudsjukdom drabbar många fler människor än vi kanske tror, både män och kvinnor. Trots att läkare säger att det inte finns något botemedel så finns det många faktorer som kan hjälpa oss att kontrollera psoriasis på ett naturligt sätt.

Få reda på hur din diet och några huskurer kan influera behandlingen av detta tillstånd.

Vad är psoriasis?

Kan man kontrollera psoriasis? Ja, men först är det viktigt att veta vad det är. Det är en hudsjukdom som gör att huden flagnar och blir inflammerad, vilket gör att den ser röd och fjällig ut på vissa delar av kroppen.

Personer som lider av psoriasis upplever cellförnyelse av huden i förtid, framförallt på armbågar, knän, skalpen, ansiktet eller fotsulorna, men det kan drabba alla andra områden också.

Psoriasis är väldigt vanligt både hos män och kvinnor, och dyker vanligtvis upp när de är 15-35 år gamla. Denna sjukdom är relaterad till ett tillstånd i immunförsvaret, men det finns många faktorer som kan influera denna sjukdoms status, som stress, klimat och diet.

I denna artikel ska vi ta en titt på alla faktorer vi kan ändra för att förbättra eller till och med läka psoriasis på ett naturligt sätt.

En skräddarsydd kost

Varje kropp fungerar olika och alla dieter fungerar inte för alla personer. Om du lider av psoriasis är det möjligt att du har en matintolerans som du inte känner till. De vanligaste intoleranserna är mot gluten och laktos, men vi rekommenderar att du är uppmärksam på hur ändringar av din diet påverkar dig, oavsett om du lägger till eller tar bort olika livsmedel.

Fullkornsbröd

Rengör huden från insidan

Eftersom denna sjukdom direkt påverkar hudcellerna bör en komplett, naturlig rengöring börja med en rensning av de interna organen, vilket hjälper kroppen med sin avgiftning. Om levern, njurarna och tarmarna aktiveras blir huden mindre överbelastad och kan börja fungera på ett balanserat sätt. För att uppnå detta föreslår vi att du inkluderar juicer och smoothies för avgiftning i din vanliga diet.

Grön smoothie

Gyttjebad för att kontrollera psoriasis

En av de mest uråldriga och effektiva kurerna för huden är gyttja eller lera, som fungerar för både hälsa och skönhet.

Du kan applicera omslag med lera lokalt, alltså på de områden som drabbats värst, till och med under utbrott. För att undvika att torka ut huden för mycket kan du istället för att blanda leran med vatten blanda den med yoghurt, och på så sätt förbättra hydreringen i området.

För att bereda omslaget bör du inte använda några redskap eller behållare av plast eller metall, utan trä eller glas. Du applicerar omslaget i 20-30 minuter och sköljer sedan med vatten. Du kan använda dessa omslag en gång per vecka eller, under svåra perioder, en gång varannan dag.

Lakritsbad och avkok

Lakritsrot är känd som det naturliga kortisonet, detta tack vare de komponenter i lakrits som blockerar desintegrationen av kortison från kroppen och förlänger dess effekt. Utöver att förlänga livslängden för kortisonet i vår kropp innehåller lakrits även antiinflammatoriska beståndsdelar som är utmärkta för alla typer av inflammation, speciellt psoriasis.

För att dra nytta av denna egenskap kan du bereda ett bad eller avkok på lakrits, eller helt enkelt äta det regelbundet. Du bör dock tänka på att lakrits kan höja blodtrycket något, så personer med hypertoni bör inte konsumera det utan att först tala med en läkare.

Lakrits för att behandla psoriasis

Morotsmask

En annan kur som kan lindra utbrott av psoriasis är en morotsmask som kan appliceras direkt på huden i 20 minuter. Morötter är rika i betakaroten, vilket gör det till ett oersättligt livsmedel för din hud.

Du kan alternera denna mask med lera eller gyttjebad.

Solen och havet

Många har lagt märke till att deras hudhälsa förbättras avsevärt på sommaren, och ännu mer om de besöker stranden. Av denna anledning är det viktigt att försöka bibehålla dessa vanor under hela året genom att utsätta huden för solen under korta perioder varje dag när strålningen är som lägst.

När det kommer till stranden är det kanske inte möjligt att gå så ofta, men du kan köpa havsvatten eller hämta lite vid stranden själv, för att sedan applicera på huden med en sprejflaska.

Följ dessa vanor för att göra det enklare att kontrollera psoriasis och leva ett normalt liv.

Bilder från asimulator, chotda och chiot’s run.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.