Syftet med färgkorrigerande concealer

En färgkorrigerande concealer döljer hudavvikelser och gör att ditt ansikte ser felfritt ut. Det finns olika nyanser, så ta reda på vilken som matchar din hy bäst. Dagens artikel ger dig också några knep för att få ut det mesta av produkten.
Syftet med färgkorrigerande concealer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En färgkorrigerande concealer detaljerar och lyfter fram ett ansiktes naturliga skönhet. Enkelt smink hjälper till viss del, men ofta uppstår avvikelser på grund av finnar, fläckar, ärr, mörka ringar, rodnad och andra uppenbara ”brister”.

En färgkorrigerande concealer kamouflerar problemområden genom att pigmentera de delar av huden som kräver extra täckning. För detta ändamål finns det concealers i form av stift, vätskor, krämer och pulver, alla med syftet att uppnå en homogen hudton. De varierar i färg och valet beror på resultatet du är ute efter.

Målet med en färgkorrigerande concealer

Det finns en färgkorrigerande concealer för alla situationer; hemligheten är att välja motsatsen till det tillstånd du försöker täcka.

Du ser områden som liknar din hud eller är ljusare eller mörkare, med vilka du, förutom att ”skapa perfektion”, också vill belysa och konturera. Det finns en mängd färgalternativ som utgör förkorrektur; kosmetologer använder dessa innan de applicerar grundsminket för att jämna ut hudtonerna.

Appliceringen börjar med beredningen av huden, som ska vara ren och fuktad för att bättre assimilera produkterna. Fördela din concealer med lätta duttar och applicera sedan grundsmink.

Använd inte för mycket eftersom dessa produkter har hög täckningskraft. Sprid ut den med fingrarna eller med svampar och borstar. Dessa fungerar bäst med vätska eller pulver, medan svampar är bättre för krämiga eller våta produkter.

Välj texturen på din concealer efter eget tycke. När det gäller färg, kolla in paletten nedan och lär dig vad var och en av färgerna är till för.

En näsa med en finne.
Du kan täcka finnar med en korrekt vald färgkorrigering.

1. Grön

Nej, att färga ditt ansikte grönt är inte galet, speciellt eftersom ingen någonsin kommer att märka det! Den här färgen är ett komplement till rött i färghjulet, så det är den starkaste kandidaten för att minska rodnader.

Till exempel döljer den rodnader som kommer av solbränna, akne eller något annat tillstånd. Dess resultat är särskilt gynnsamma på ljusare hud, särskilt under näsan, kindbenen, mitt i pannan och runt näsborrarna.

Applicera den direkt på önskat område och blanda den sedan med precision så att det inte längre märks. Applicera sedan grundsminket över den. Dessutom kan du jämna ut extrem rodnad med en grön grundfärg.

2. Orange

En concealer av denna färg är lämplig för markerade vener, blåmärken, fläckar, fräknar och gråaktiga mörka ringar. Den döljer blåaktiga och brunaktiga nyanser, vilka är vanliga runt ögonen. Den är ett utmärkt sortiment för mörk och mellantonad hud.

Blanda den gradvis tills missfärgningen är omärklig. Fortsätt sedan med grunden. Använd inte dessa produkter för mycket, eftersom en orange concealer täcker tillräckligt. För mycket av den, tillsammans med grundsminkningen, kommer att skapa ett tjockt lager som kan spricka.

3. Gul

Den här färgen döljer pormaskar, ljus rodnad, lila märken, sol och åldersfläckar. Makeupartister rekommenderar den för att lyfta fram ansiktet och den döljer även åderbråck.

Sprid den direkt över det område du vill jämna ut, alltid innan grundsminket. En gul concealer kan användas för att markera mörk hud när den appliceras ihop med en gyllene underton.

4. Vit

Syftet med att använda den här färgen är att framhäva ansiktet. Den maskerar inte brister men fyller ut rynkor. Du kan använda den för att ge volym till den övre delen av kindbenet och ögonbrynsbågen.

Applikationsguiden liknar den för andra concealers: noggrant, inte för mycket applicering och med lämpliga sminkverktyg.

5. Lila färgkorrigerande concealer

Lila concealers balanserar gulaktiga skuggor. De mattar lätt solbrända hudtoner och förstärker intrycket av olivfärgad hud.

Professionella makeupartister är överens om att denna färg återupplivar tråkiga toner och därmed bidrar till värmen i huden. Sättet att använda den är att blanda lite av det över fläcken. Den stannar kvar under fundamentet och du kan använda den i alla delar av ansiktet.

6. Blå

På samma sätt som med lila, döljer turkosblå orangea och gula brister. Kosmetologer applicerar den vanligtvis runt ögonen, på bleka hudfärger och över medelhöga hudtoner. Dess effekter är positiva när du har gått lite till överdrift med din solbränna.

Applicera en blå concealer på det område du tycker är lämpligt och sprid den sedan samt försegla den med grundsminkningen.

7. Rosa

Rosa concealer är perfekt för att neutralisera gröna vener, mörka cirklar och blåmärken på gul hud. Killar använder den för att dölja det askgrå utseendet från skäggstubben.

Den lyser också upp ögonkonturen och förbättrar ansiktet totalt sett eftersom den ger ett avslappnat och hälsosamt utseende. Den pigmenterar området som ska döljas, expanderar det och kompletterar med grunden innan övrigt smink appliceras.

8. Persika

Den här färgen döljer mörka fläckar i djupa hudtoner. Den är en blandning av rött, gult och orange, så den korrigerar missfärgning med en tendens till lila, blå eller grön, ofta i oliv- eller solbrända hudfärger. Applicera den med en rosa förgrund för att ge ett lysande intryck.

9. Brun färgkorrigerande concealer

Denna ton ger djup i ansiktskonturerna. Dess effekter är tydliga så länge det matchar med naturlig concealer och highlighter. Fyll en pensel med produkten och cirkulera över ansiktet. Släta sedan ut den och applicera grundsminkningen.

10. Naturliga toner

Dessa är de mest populära och används på områden som tidigare neutraliserats med en färg. Du kan till exempel blanda en grön concealer på solbränd hud och sedan komplettera den med en naturligt tonad concealer.

Detta intervall lyser upp och ger volym. Magin ligger i att välja en nyans som är något ljusare än din hudton.

Kan du blanda färgkorrigerande concealers?

Svaret är ja. Människor med blandade hudförhållanden blandar ofta flera nyanser. De börjar med en förkorrektur, går sedan vidare till grundsminket och använder slutligen en naturlig ton.

Det är vanligt att två färger harmoniseras. Ta till exempel gulaktig hud med violetta ögoncirklar och pormaskar. Hur löser du det? Tja, applicera en persikofärgad concealer under ögonen, grönt på finnarna och avsluta allt med grundsmink.

En sminkpalett.
En concealer med naturlig ton kan appliceras ovanpå ett område som redan har behandlats med en annan färg.

Rekommendationer för att välja färgkorrigerande concealer

Det är lättare att välja rätt produkt för varje fall när du känner till sortimentet och dess effekter. Tänk dock på följande:

  • Konsultera butikspersonal vid inköpstillfället för att välja ett alternativ som integreras bättre med grundsmink, skuggor, rodnad och resten av din makeup.
  • Välj ett långvarigt alternativ, det finns många olika typer, och deras kvalitet varierar, därav vikten av att be om råd
  • Ta reda på om den innehåller några komponenter som ger näring till huden (kollagen, vitamin B3, C och E anges på etiketterna)
  • Leta efter doldisar som erbjuder solskydd och ger ett defensivt skikt mot ultravioletta (UV) strålar

Färgkorrigerande concealer och självkänsla

Denna typ av produkt är utmärkt för att dölja mindre smickrande delar av huden som påverkar självkänslan. Makeup kan verkligen förbättra utseendet, även om det ibland går utöver estetik och till och med kan fungera som ett terapeutiskt verktyg. Således finns faktiskt möjligheten, om det får dig att må bättre, att kamouflera estetiska avvikelser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.