Korrigerande smink inom dermatologi

Korrigerande smink hjälper till med många olika hudförhållanden. Förutom att de har estetiska användningsområden kan de också användas av medicinska skäl.
Korrigerande smink inom dermatologi
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Korrigerande smink inom dermatologi är speciellt gjord för att dölja brister. Dessutom hjälper det din hud att se bättre ut efter vissa hudförhållanden. Denna typ av smink är användbar för att:

 • Lindra konsekvenserna av brännskador
 • Förbättra kosmetisk dermatologi eller plastikkirurgi
 • Minimera biverkningarna av cancerbehandlingar

Korrigerande smink har också stora psykologiska fördelar. Det hjälper din hud att se bra ut och förbättrar ditt utseende. För människor med vissa hudförhållanden kan det därför öka självkänslan och livskvaliteten.

Funktioner med korrigerande smink

Korrigerande smink har några viktiga egenskaper. Några av dem är bland annat:

 • Bra täckning
 • Naturliga resultat: snabb och enkel applicering
 • Säker för huden: allergivänligt med kliniska resultat
 • Stannar kvar på din hud under en längre tid
 • Vatten- och svettbeständig
 • Doftfri
 • Anpassningsbar för användning på ansiktet och övriga kroppen
 • Lätt att ta bort

Grunderna med concealer

På färghjulet har varje färg en motsatt färg. Principen för motsatta färger är att motsatserna bryter varandra. Som exempel så neutraliserar grönt rött och gult neutraliserar lila.

Denna princip låter dig kamouflera röda eller lila hudmärken med motsatt färgad concealer. Detta gör att du inte behöver använda så mycket concealer i din egen hudton.

Motsatta färger bryter varandra

Du kanske också vill läsa denna artikel: Fantastiska naturliga sminkborttagare med aloe

Varför man kan vilja använda korrigerande smink

Det finns många anledningar att använda korrigerande smink. Några av de vanligaste är:

 1. För att täcka små brister: mörka ringar, fläckar eller blemmor.
 2. Dermatos: akne eller rosacea.
 3. Hyper- eller hypopigmenteringar: lentigo (solfläckar), melasma eller vitiligo.
 4. Kärlsjukdomar: kopparos eller angiom.
 5. Efter kosmetisk dermatologi eller plastikkirurgi: kemisk peeling, laser eller botox.
 6. Kamouflage: brännskador och ärr.

Cancerpatienter kan vilja använda korrigerande smink för att exempelvis skapa ögonbryn. Det kan man göra genom små drag som formar naturliga bryn.

Om ögonfransarna har minskat eller försvunnit på grund av cancerbehandling, kan man applicera eyeliner på undersidan av de övre fransarna. På så sätt kan man definiera och återskapa ögonfransarnas utseende.

En person med vitiligo.

Korrigerande smink och cancerpatienter

Korrigerande smink inom dermatologi är särskilt viktigt för patienter som genomgår cancerbehandling. Faktum är att hudbiverkningar är vanliga vid kemoterapi och andra riktade terapier.

Det är viktigt för människor att tycka om sitt utseende eftersom det ökar självkänslan och självförtroendet. Därför kan makeup hjälpa till att genomgå denna typ av behandlingar med en mer positiv attityd. Det kan i sin tur förbättra personliga och sociala relationer.

Dessutom hjälper korrigerande smink till att mildra de vanligaste förändringarna i ansiktshuden som kan komma med cancerbehandlingar. Dessa förändringar inkluderar torrhet, trötthet, fläckar och hyperpigmentering. De kan också inkludera rodnad och håravfall av ögonbryn och fransar.

Om du har cancer kan du tvätta ansiktet försiktigt innan du använder smink. För att göra detta kan du använda en rengöringsprodukt eller återfuktande ansiktsvatten. Att återfukta ansiktet är extremt viktigt eftersom torr hud är en av de vanligaste biverkningarna med kemoterapi. Här är det viktigt att använda allergivänliga produkter. Vi rekommenderar också att du använder en fuktgivande mask 1 eller 2 gånger i veckan. Se till att du alltid använder solskydd. Faktum är att cancerbehandlingar gör dig mer känslig för solen. Därför bör du också begränsa din tid i solen så mycket som möjligt.

Detta kanske intresserar dig: Hudsjukdomen rosacea – orsaker och symptom

Sammanfattning

Om du lider av vissa hudförhållanden eller genomgår cancerbehandling är korrigerande smink ett verktyg som kan gynna dig både fysiskt och känslomässigt. Förutom att du ser bättre och piggare ut kan dessa produkter också hjälpa medicinskt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Riva Grandal, Á., Santiago Sánchez Mateos, J., & Rodríguez Martín, C. (2009). Maquillaje terapéutico sobre lesiones dermatológicas faciales: revisión bibliográfica. Enfermería Dermatológica.

 • Padilla-España, L., & de Troya-Martín, M. (2013). El maquillaje corrector en la dermatología pediátrica: cuándo y cómo. Piel. https://doi.org/10.1016/j.piel.2013.03.017

 • Alcalde Lorca, I. (2008). Maquillaje dermatológico corrector. Enferm Dermatol.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.