Hudsjukdomen rosacea - orsaker och symptom

Rosacea är en hudsjukdom som experter fortfarande inte vet ursprunget till. Det orsakar rodnad och behandling kräver ibland systemiska läkemedel. I denna artikel berättar vi om orsakerna till rosacea och vilka symptom man kan uppleva.
Hudsjukdomen rosacea - orsaker och symptom

Senaste uppdateringen: 14 september, 2020

Rosacea är en sjukdom som främst drabbar huden. Det är enkelt att diagnostisera rosacea eftersom dess symptom är tydliga. Nedan kan du läsa mer om vilka orsaker som kan ligga bakom hudsjukdomen rosacea samt vilka symptom som vanligen manifesteras.

Experter uppskattar att rosacea drabbar 2 av 1000 personer varje år. Denna beräkning är inte exakt och varierar mycket mellan olika regioner i världen. Sanningen är att det inte finns några pålitliga register över rosacea. Medan vissa länder rapporterar en prevalens på mindre än 1% har andra kommit att uppskatta en prevalens på över 10%.

Sjukdomen attackerar huden och orsakar röda områden samt synliga och svullna blodkärl, ibland med röda bulor. Tillstånden drabbar fler kvinnor än män. Det är inte så vanligt hos barn utan börjar oftast i vuxen ålder, vanligtvis under 30- eller 40-årsåldern.

Diagnostiska kriterier för hudsjukdomen rosacea

Det finns många andra sjukdomar som har liknande symptom som rosacea. Således kan läkare bli förvirrade och diagnostisera patienten med andra tillstånd. Av detta skäl fastställdes år 2002 ett antal kriterier som klassificeras som primära och sekundära. Några av de främsta tecknen för rosacea är:

 • Hudrodnad
 • Utvidgade blodkärl
 • Bulor – med eller utan var

De sekundära tecknen är:

 • Kliande hud
 • Torr hud
 • Förstorad näsa
 • Ögonskador
En hudläkare som undersöker en patients hud.
Att diagnostisera rosacea är vanligtvis enkelt eftersom symptomen är synliga.

Orsaker till hudsjukdomen rosacea

Som vi nämnde ovan känner man fortfarande inte till de verkliga orsakerna till rosacea, men man tror att det finns bakomliggande genetiska faktorer som kombineras med vissa miljöutlösare.

Vissa vetenskapliga studier har kopplat rosacea till allergier, särskilt luftburen sådan samt allergi mot livsmedel. Detta betyder inte att rosacea är en form av allergi, utan snarare att det finns en relaterad komponent i manifestationen av reaktionen.

Det är också viktigt att nämna att patienter med denna hudsjukdom är mer benägna att drabbas av högt blodtryck och metabola sjukdomar. Hos kvinnor är hormonell obalans vanligare.

Några möjliga utlösare av rosacea är:

 • Exponering för solljus
 • Torrt, blåsigt väder
 • Konsumtion av kryddig mat och alkoholhaltiga drycker
 • Stress
 • Läkemedel med vasodilaterande egenskaper
 • Smink

Detta kanske också intresserar dig: Fem ansiktsmasker för ett perfekt ansikte

Symptom vid rosacea

Det tydligaste symptomet för rosacea är helt klart röda fläckar i ansiktet, vanligtvis belägna i mitten. Detta symptom kommer ofta tillsammans med utvidgade blodkärl.

De röda fläckarna kompletteras ibland med röda bulor. Dessa kan ibland förväxlas med akne trots att det inte är samma typ av hudåkomma.

Rinofyma är ett tillstånd som orsakar en röd och förstorad näsa vilket är ett annat karakteristiskt symptom för rosacea. Detta tillstånd kallas också bulbous nose och består av en förtjockning av huden som täcker näsan.

Slutligen är symptom som påverkar ögonen mindre vanliga. Patienter drabbas då av extremt torra och svullna ögonlock.

De olika faserna för rosacea

Symptomen varierar beroende på personen som lider av det och vad som utlöser det. Ålder kan också påverka symptomen. Dessutom är det viktigt att lyfta fram att sjukdomen har olika faser:

 • Rosacea diathesis. Detta stadie är intermittent och episodiskt. De röda fläckarna stannar inte kvar i ansiktet hela tiden, utan försvinner under en tid och dyker upp igen.
 • Första fasen. När symptomen är bestående är sjukdomen i sin första fas. Under denna fas uppkommer utvidgade blodkärl.
 • Andra fasen. Förutom ovanstående symptom lider patienten av bulor, ibland med utsöndringar.
 • Tredje fasen. Det mest komplicerade stadiet av sjukdomen. Förutom ovanstående förekommer hudknölar.
Rosacea-symptom

Du kanske också vill läsa: En dermatologs tips för hudvård och föryngring

Behandling

Det finns inte någon botande behandling för denna hudsjukdom. Det finns däremot olika tekniker och läkemedel för att minska symptomen och förbättra ansiktets utseende.

Den första behandlingen är med krämer med metronidazol. Detta är det första valet hos patienter i de första stadierna av sjukdomen. Om de inte fungerar kan läkare välja oral antibiotika (tetracykliner) eller isotretinoin.

För patienter med rinofyma kan man välja en metod med koldioxidlaser, vilket ger lovande resultat för att minska inflammation. Dessutom kan laser och pulserat ljus hjälpa till mot utvidgade blodkärl.

Även om det är en hudsjukdom som starkt påverkar patientens utseende är det viktigt att veta att det inte är ett farligt tillstånd. Du bör dock konsultera en läkare om du har symptom som tyder på denna hudsjukdom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
 • Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
 • Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.