7 livsmedel att inkludera i en kost mot rosacea

För att förbättra rosacea är det viktigt att veta vilka livsmedel som är utlösare, så att man kan eliminera dem från sin kost. Få reda på allt du behöver veta i denna artikel.
7 livsmedel att inkludera i en kost mot rosacea

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2019

För att förbättra rosacea behöver du inte bara förlita dig på smink, du kan även behandla det via din kost. I denna artikel ska vi därför förklara vilka livsmedel du bör inkludera i en kost mot rosacea.

Rosacea är en sjukdom som drabbar huden, speciellt i ansiktet. Den orsakar inflammation i blodkärlen under huden, och i vissa fall är den kopplad till ögonsjukdomar. Många får därför problem med ögonen, såsom torrhet, rodnad och klåda. Detta tillstånd orsakar svullnad, rodnad och sår på huden som liknar de som produceras av akne.

Läkare vet inte vad som orsakar det, men det finns vissa saker som ökar risken för att drabbas. Till exempel att ha ljus hud, ögon och år, samt att vara en kvinna över 30 år.

Rosacea har inget botemedel

Typer av rosacea

För tillfället finns det inget botemedel för rosacea, och därför fokuserar behandlingen på att lindra symptomen. I vissa fall skriver läkare ut medicin, men i andra kan kirurgi behövas. Rosacea dyker upp i episoder som vanligtvis utlösas av element som mat. Vissa produkter har faktiskt förmågan att göra symptomen värre. Därför är det viktigt att lära sig vilka livsmedel som är sämre för huden.

En bra kost mot rosacea

För att förbättra rosacea måste du följa en balanserad och varierad kost. Det finns oändliga antal alternativ att välja bland. Diverse experter säger att olika beståndsdelar i mat kan orsaka utbrott. Därför rekommenderar vi att du tar reda på vilka livsmedel som hjälper till att motverka rosacea och vilka livsmedel som förvärrar den.

I denna artikel ska vi visa dig några livsmedel som du kan lägga till i kosten, som kan hjälpa till att kontrollera rosacea. Om du inte redan inkluderar dem i din kost så föreslår vi att du börjar göra det.

Livsmedel som lindrar rosacea

Nötter och frukt

 • Grönsaker: precis som i alla dieter ska du även här äta grönsaker. Dessa ger din kropp vitaminer och näringsämnen. Undvik dock spenat, tomater och avokado.
 • Fibrer: detta näringsämne låter dig eliminera gifter från kroppen, vilket gagnar huden och därmed lindrar rosacea. Du kan hitta dem i pasta, brunt ris, quinoa och fullkorn.
 • Magert kött: kyckling och fisk är bra mot rosacea eftersom de är nyttigare och innehåller mindre mängder fett. Därför hjälper de dig att bibehålla en låg kroppsvikt. Värme är en av utlösarna för rosacea.
 • Omega 3: livsmedel rika i omega 3, såsom fisk, har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska svullnade. Du kan äta nötter, lax, makrill och vetegroddar.
 • Bär: blåbär, körsbär och björnbär har en vasokonstriktiv effekt i kroppen. Detta hjälper till att minska inflammationen i blodkärlen under huden. Därmed minskar de rodnad.
 • Lök och vitlök: att krydda dina måltider med lök och vitlök kommer hjälpa till att hålla tarmarna och blodomloppet fria från gifter.
 • Produkter med mycket vitamin Adetta vitamin är viktigt att för att hålla huden frisk. Chilifrukter, morötter, papaya och meloner har mycket vitamin A.

Livsmedel du måste undvika i en kost mot rosacea

Nu när du vet hur du ska skapa en kost mot rosacea genom att inkludera vissa livsmedel, måste du även veta vilka livsmedel du kan undvika eftersom de kan förvärra tillståndet.

 • Rött kött med transfett, såsom nötkött.
 • Mat med glukos, som kakor, tårtor, bakverk, sötsaker och chips.
 • Tomat- och apelsinjuice.
 • Väldigt kryddstark mat, som peppar, chili, vissa marinader, ingefära, soja, senap och andra kryddiga saker.
 • Alkohol.
 • Choklad.
 • Kaffe.

Vi hoppas att du fann denna information hjälpsam för att utforma en kost mot rosacea, så att du kan kontrollera utbrotten bättre. Har du märkt av någon skillnad efter att du ändrat din kosthållning?

Detta kanske intresserar dig
Är det bra att plocka bort gluten från kosten?
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Är det bra att plocka bort gluten från kosten?

Miljontals människor runt om i världen har valt att följa en glutenfri kosthållning. Men är det bra att plocka bort gluten från sin kosthållning? • Gil Díaz, M. J., Boixeda de Miguel, J. P., Truchuelo Díez, M., & Morais-Cardoso, P. (2011). Rosácea: revisión y nuevas alternativas terapéuticas. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2010.08.004
 • Bhargava, R., Chandra, M., Bansal, U., Singh, D., Ranjan, S., & Sharma, S. (2016). A Randomized Controlled Trial of Omega 3 Fatty Acids in Rosacea Patients with Dry Eye Symptoms. Current Eye Research. https://doi.org/10.3109/02713683.2015.1122810
 • Ramírez, V. G., Hernández, A. T., Rojas, R. F., Inés, J., & Rueda, V. (2011). Rosácea: enfoque dermatológico y oftalmológico. Med UNAB.