Hur man bör rengöra och förvara skönhetsprodukter

För att rengöra och förvara skönhetsprodukter är det viktigt att ha tillgång till vissa produkter, som alkohol eller tvål. Fortsätt läsa för att lära dig hur du använder dem!
Hur man bör rengöra och förvara skönhetsprodukter

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att rengöra och förvara skönhetsprodukter hemma på rätt sätt är en mycket viktig uppgift för vår hälsa och skönhet.

När allt kommer omkring vet vi att bakterier är mikroskopiska och att vi vanligtvis bara får bort den smuts som är synlig när vi rengör saker. Detta kan få dig att tro att de är hygieniska och säkra och leda till farliga misstag.

Det här gäller särskilt då dessa produkter, och verktygen som används för att applicera dem, används på platser på huden som finns nära känsliga vävnader och slemhinnor. Till exempel kan maskara, ögonskugga eller eyeliner, som vi applicerar väldigt nära tårkanalen, orsaka ögonproblem om de inte är rena.

Att använda dessa produkter och borstarna eller applikatorerna med försiktighet, samt att hålla dem personliga, rena och desinficerade, är ett viktigt krav för att undvika problem. Dessa risker är vanligtvis inte direkt kopplade till de kosmetiska produkterna, även om denna fara också lurar precis runt hörnet.

Låt oss ta en närmare titt.

Hur du bör förvara skönhetsprodukter hemma

Kosmetika och smink är ömtåliga och är avsedda för delar av kroppen som är inkörsporten till kroppens insida. Av denna anledning är det av stor vikt att rengöra och korrekt förvara skönhetsprodukter på rätt sätt.

Alla produkter bör ha ett synligt bäst-före-datum. Om du känner någon obehaglig lukt eller lägger märke till en förändring i konsistens, utseende eller färg, använd dem inte. Glöm inte att vissa innehåller vatten eller vegetabiliska essenser och oljor, som alla är naturliga element som kan skadas av värme eller fukt.

Varje gång du öppnar en burk eller tar av locket på en kräm kommer luft in. Förslut behållarna ordentligt när du har överfört produkten till applikatorn eller slutat använda den. När du har öppnat produkten börjar utgångstiden löpa.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  5 makeup-knep för att dölja påsar under ögonen

Förvara skönhetsprodukter i kylskåpet

Detta verkar kanske inte helt praktiskt, men det är idealiskt att förvara ögonkrämer som skyddar ögonkonturen i kylen. Dessa är krämer som lindrar svullnader, som kommer sig av av uttorkning. I det här fallet ökar kylan fördelarna med dess syfte. Den hjälper till att dra ihop blodkärlen och minska svullnader.

Lägre temperaturer ökar också effektivitetstiden för vissa produkter som innehåller retinol, ett vitamin A-derivat. Av samma aledning är denna temperatur bra för flytande foundation, nagellack och fuktgivande masker.

Så nu vet du att kylskåpet är en bra förvaringsplats för att förlänga livslängden på dessa produkter. Detta inkluderar även produkter med C-vitamin bland sina ingredienser.

kylskåp
Har du funderat på att förvara skönhetsprodukter i kylen? Många produkter gynnas av kylens kyla.

Förvara skönhetsprodukter på en sval plats, borta från direkt solljus

Eyeliner och maskaror bör du förvara svalt. Detta för att undvika inverkan av värme på pigmenten och spridning av bakterier eftersom de kommer att bli applicerade i ett extremt känsligt område.

Speciellt läppstift tål inte att bli varma, eftersom de tenderar att smälta. Likaså ekologiska skönhetsprodukter som saknar konserveringsmedel kommer att bli dåliga snabbare under dessa förhållanden. Man bör försöka använda dem inom en relativt kort tidsperiod.

Fuktgivande krämer med solskydd, även om de har en ogenomskinlig behållare utformad för att förhindra direkt ankomst av ultravioletta strålar, bör man skydda från direkt solljus. När du applicerar krämen är det viktigt att se till att den går direkt från burken till ansiktet.

Parfymer bör inte utsättas för direkt solljus, eftersom detta påverkar deras sammansättning. Värme och fukt påverkar också dofter genom att ändra deras tongivande ingredienser.

Förvara på en torr plats

Puder och andra produkter i pulverform bör man förvara svalt och torrt eftersom fukt och värme påverkar dem. Om du vill bevara dem länge bör du helst ta ut dem från badrummet och hålla dem borta från värmekällor.

Detsamma gäller svampar och borstar, och andra populära sminkverktyg. Håll dem rena och torra, och vi rekommenderar att du varje gång du har använt dem låter dem torka i solen eller med lite hjälp från dig och en hårtork. Kom ihåg att bakterier trivs i fukt.

Tips för att desinficera skönhetsprodukter hemma

Den första regeln är att skönhetsprodukter är personliga. De är för bara dig och att dela dem är att öppna upp för risken att överföra eller bli smittad av sjukdomar. Ett annat tips är att desinficera dem, om inte efter varje användning, så minst en gång i veckan.

Det absolut enklaste och bästa sättet att desinficera skönhetsprodukter är med 70% isopropylalkohol i en sprayflaska. Viktigast är att fokusera på penslar, svampar, penslar, borstar och kammar.

Spraya med alkohol

Du kan desinficera läppstift genom att spraya alkohol och, om de behöver djupare rengöring för att du har lånat ut det till någon annan, använd en spatel för att ta bort det yttersta lagret.

Du kan också spraya flaskhalsar på foundations och kanterna på krämburkar. Om du inte litar på att ett pulver eller puder är rent, ta bort det översta lagret och spraya alkohol på det och låt det sedan lufttorka i några minuter.

I allmänhet kan du spraya alkohol på alla dina produkter, på 15 centimeters avstånd, och låta dem torka i några minuter. Och ett annat tips är att du kan rengöra eyelinerpennor genom att bara vässa dem. Men först bör du rengöra pennvässaren med alkohol.

Med tvål och vatten

Tvål och vatten är vanligtvis tillräckligt för att upprätthålla god hygien för borstar och penslar med naturliga borst. Lägg tvålsubstansen i handflatan och för borsten runt i en cirkulär rörelse. Skölj med vatten och upprepa manövern tills sköljvattnet kommer ut helt rent.

För att förhindra vattenskador på redskapet, placera borsten eller penseln på absorberande toalettpapper tills det är torrt. Du kan också rengöra svampar med tvål och vatten, men låt dem torka ordentligt innan du åter använder dem på din hud.

Ögonskugga

Sminkartiklar bör desinficeras eftersom de kommer i kontakt med områden nära slemhinnor.

Rengör och förvara skönhetsprodukter på rätt sätt hemma för att skydda din hälsa

Följ alla dessa försiktighetsåtgärder och tips för hur man rengör och förvarar skönhetsprodukter och tänk också på dessa sista tips. Doppa aldrig fingrarna i behållaren eller hantera produkten direkt, oavsett hur rena du tycker att dina händer eller fingrar är.

Använd alltid applikatorer, bomullstops, borstar, svampar. Dessa är verktyg som du kan utsätta för desinfektionsprocedurer. Om du inte har dem hemma eller om de du använder är för gamla måste du skaffa ett nytt kit.

Sätt inte på dig din makeup för att sedan lägga tillbaka föremålen i fodralet för att återanvända dem om och om igen utan ordentlig rengöring emellan. Om du gör detta kan ditt ansikte få utbrott med akne eller andra utslag.

Slutligen, glöm inte att hålla sminkväskan eller lådan där du förvarar dina produkter ren och desinficerad. Oavsett hur fina produkter du förvarar där så kommer du inte att få de resultat du vill om behållaren är smutsig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.