Upptäck hur du använder en magisk fläckborttagningssvamp

Om du fick veta att det fanns en sak som kunde ta bort nästan vilken som helst fläck eller smuts, skulle du vilja ha den? Om du inte redan har en, kommer du att vilja skaffa en magisk fläckborttagningssvamp när du har läst den här artikeln!
Upptäck hur du använder en magisk fläckborttagningssvamp

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En magisk fläckborttagningssvamp är en vit svamp gjord av melamin som kan rengöra fläckar som är svåra att ta bort med andra rengöringsprodukter, som vatten, diskmedel och till och med klor.

Denna produkt har dock några specifika funktioner som du bör känna till innan du använder den. Därför ska vi i dagens artikel berätta om de olika användningsområdena för en magisk fläckborttagningssvamp och hur du bäst kan använda den.

Detta är en slipande rengöringsprodukt. Den fungerar med andra ord genom friktion. Därför kan den rengöra ytor som andra produkter inte klarar av.

Faktum är att dess funktion liknar sandpapper, fast mycket mer subtil. Man rekommenderar inte att använda den på känsliga föremål eller använda den varje dag, eftersom den då kan nöta ner materialet för mycket.

Även om melaminens säkerhet har ifrågasatts är det i allmänhet ett godkänt material för mänskligt bruk. Biverkningar förekommer främst i objekt som man använder i mikrovågsugn. I detta avseende har organisationer som Safe Work Australia sagt att den magiska fläckborttagningssvampen är säker och inte skapar några biverkningar.

12 användningar för en magisk fläckborttagningssvamp

Denna svamp har flera användningsområden. Det finns en anledning till varför den kallas magisk. Även om det är frestande att använda den på alla ytor när du har provat den och ser hur effektiv den är, är det bäst att testa den försiktigt och experimentera sig fram till var den fungerar bäst.

Tillverkaren Procter and Gamble påpekar också att även om den inte orsakar några biverkningar, bör den inte användas direkt på huden och den bör förvaras utom räckhåll för barn eller husdjur som skulle kunna få för sig att äta den.

Nu är det dags att upptäcka 12 användningar för denna magiska fläckborttagningssvamp som har bevisats vara effektiva.

1. Ta bort fläckar från väggarna

Om du har barn med konstnärliga ambitioner har du antagligen haft att göra med målningar och teckningar på väggarna, och det efterföljande rengöringsarbetet. En magisk fläckborttagningssvamp kan göra detta jobb mycket lättare.

Den hjälper också till att ta bort smutsfläckar på väggar, som smutsiga fingeravtryck, fett, smink och skoavtryck. Detta bör man dock endast göra på vita väggar eftersom den kan ta bort färgen på mörka väggar.

magisk fläckborttagningssvamp suddar ut krita från vägg
Små barn har en tendens att rita på väggar med kritor och tuschpennor. Här kan du använda den magiska fläckborttagningssvampen.

2. Kaffekoppar blir som nya med en magisk fläckborttagningssvamp

Med tiden blir kopparna vi använder för att dricka te och kaffe fläckade på botten och runt insidan. Med tvål och en vanlig svamp är det nästan omöjligt att bli av med dessa märken.

Genom att gnugga med en magisk fläckborttagningssvamp är det dock möjligt att ta bort dessa missfärgningar. Dina koppar kommer att se ut som nya igen. Det är dock tillrådligt att tvätta dem mycket väl efter processen för att ta bort eventuella kvarvarande partiklar.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Vad du kan göra för att förbättra luftkvaliteten i ditt hem

3. Polera din cykel tills den skiner

Cyklar är ett användbart, miljövänligt och populärt fordon. Vissa använder sin cykel för att träna och andra för nöjesturer eller som transportmedel. Men cykeln blir lätt smutsig när du cyklar i terräng, tar dig runt på landsbygden eller om du låter den stå den utomhus.

Dessutom sliter det på cyklar att användas frekvent och de kan tappa sin glans. Men då kan du polera din cykel med en av dessa magiska svampar och återställa glansen.

4. Putsa tennisskor och sneakers

Om du någonsin har ägt skor i Converse-stil eller sneakers med gummidetaljer vet du hur svårt det är att hålla dem vita och rena. Men den magiska fläckborttagningssvampen gör att du kan ta bort svåra fläckar och få dina sneakers att se ut som nya igen. Allt du behöver göra är att fukta svampen lite och gnugga gummit väl. Använd den dock inte på läderskor.

5. Få kranar att glänsa med en magisk fläckborttagningssvamp

Kranar tenderar att förlora sin glans över tiden. Dessutom är det vanligt att kranarna får släcka från kalk och tvålavlagringar. Detta gör att hela området för handtvätt, tvätt och disk ser fult och ofräscht ut.

Men med den magiska svampen kan du avlägsna kalk och smuts och återställa kranens forna glans. Detta är särskilt användbart på gamla kranar, tack vare den magiska svampens slipande effekt.

6. För att rengöra glas

Under åren blir glas och speglar fulla av fläckar som är svåra att ta bort. Om du redan har provat alla knep för glasrengöring utan framgång kommer den magiska fläckborttagningssvampen definitivt att fungera.

Tänk dock på att det tar bort ett tunt lager glas eller spegel. Därför bör du använda den med försiktighet.

7. Ta bort fläckar från golvet

Golv, särskilt ljusa sådana, tenderar att samla på sig fläckar med ålder och användning. Speciellt i områden som köket, där du förbereder och tillagar olika livsmedel.

Dessutom blir lister och fogar ofta grå eller gulaktiga med tiden. Med den magiska fläckborttagningssvampen är det möjligt att ta bort dessa fläckar och göra fogmassan vit igen.

8. Ta bort fläckar av emalj, lack eller färg med en magisk fläckborttagningssvamp

Det är vanligt att ha olyckliga missöden med till exempel hårfärg eller nagellack. Dessa produkter kan fläckar kläder, golv och badrumsmöbler.

Problemet är när vi inte märker det förrän flera timmar senare, och då är aceton inte längre lika effektivt eller kan till och med orsaka skada. Med den magiska fläckborttagningssvampen kan du emellertid enkelt ta bort dessa fläckar.

9. Ta bort rost från metaller med en magisk fläckborttagningssvamp

Föremål av metall kan rosta med fukt och över tid. Denna rost är ofta mycket svår att ta bort.

Men genom att gnugga med den magiska svampen är det möjligt att ta bort rost och ge metallföremål nytt liv. Fördelen är att den är väldigt lätt att hantera, och att den lätt kan passa in och nå små och trånga ytor.

10. Ta bort fågelbajs

Fåglar lämnar sina rester överallt, det kan vara i din trädgård, på din bil eller på husfönstren. Problemet är att när avföringen torkar och blir hård så är den svår att ta bort.

Genom att gnugga över fågelbajset med här svampen några gånger är det möjligt att få bort det från de flesta ytor. Du måste dock kasta svampen efteråt eller bara använda den för just detta ändamål för att undvika smittspridning.

11. Rengöring av vita lädermöbler med en magisk fläckborttagningssvamp

Om dina vita lädermöbler har en fläck som du inte har kunnat ta bort med någon annan metod kan du välja att använda den magiska svampen. Var dock mycket försiktig så att du inte nöter ner tyget för mycket.

12. Rengöra utemöbler

Möbler som används för uteplatser och verandor blir smutsiga från att utsättas för vädrets makter. Denna svamp är ett verktyg som du kan använda för att utföra periodiskt underhåll så att de inte åldras i förtid.

vatten ur kran
Kranar tenderar att få kalkfläckar, vilket ger dem ett rostigt och åldrat utseende. Med den magiska fläckborttagningssvampen kan man snabbt ta hand om detta.

Hur använder jag den magiska fläckborttagningssvampen?

Denna svamp är mycket lätt att använda eftersom den inte kräver någon annan rengöringsprodukt. Ibland kan du behöva lite vatten bara för att få den att fungera bättre på ytan, vilket oftast är fallet med väggar.

Annars är det bara att gnugga mot ytan du vill rengöra. Vilken intensitet du har på f riktionen beror på typen av fläck. Denna svamp håller inte för många användningar. Den är dock billig och du kan ha flera av dem hemma.

Det första steget du måste följa när du använder den magiska svampen är att utföra ett litet test på ytan du vill rengöra. Eftersom effekten liknar den av ett fint sandpapper kan den skada ytor, så det är bäst att vara försiktig. De som är mest benägna att få skador är glänsande ytor.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

Använd den magiska fläckborttagningssvampen med försiktighet

Som du har läst i den här artikeln finns det flera användningsområden för denna svamp. Eftersom den är slipande och tar bort ett litet lager av ytan är det viktigt att använda den med försiktighet.

Vi rekommenderar inte att du använder den på skärmarna på elektroniska enheter, som datorer, TV-apparater eller mobiltelefoner. Undvik också att använda den på tangentbordet på datorn, eftersom siffrorna och bokstäverna bleknar.

Använd den inte för att torka av teflonpannor. Undvik även att använda den för att polera smycken, eftersom det kan orsaka skador.

Slutligen, även om vissa brukar använda denna svamp för att fixa repor på bilar, bör du också vara försiktig ifall du gör detta så att du inte orsakar värre skador.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.