Kaffedrickande på ett hälsosamt sätt

Om du vill skapa nyttiga vanor gällande ditt kaffedrickande, behöver du känna till fördelarna och bieffekterna med denna dryck. Här kommer några tips för att hjälpa dig.
Kaffedrickande på ett hälsosamt sätt

Senaste uppdateringen: 06 juni, 2021

Kaffe är en dryck som man dricker i stora mängder runt om i världen. Det är också en bra källa till antioxidanter och viktiga mineraler. Men på grund av koffeinets stimulerande egenskaper och dess påverkan på vårt fysiska och psykiska tillstånd, bör man dricka det i lagom doser. Känner du till effekterna av kaffekonsumtion? Låt oss titta närmare på hur vi gör vårt kaffedrickande hälsosamt.

Effekter av att dricka kaffe

Kaffe är en dryck med många nyttiga egenskaper. De främsta är:

Det minskar risken för typ 2-diabetes

Hälsosamma vanor: en kaffedrickande man.

Den som regelbundet dricker kaffe kan ha 25-40% lägre risk för diabetes. Kaffedrickande kan vara hälsosamt på det sätt att det ökar nivån av vissa plasmaproteiner som tar hand om regleringen av testosteron- och östrogennivåerna. Det hjälper till att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes

Minskar risken för leversjukdom

Att dricka kaffe kan förhindra levercirros. Den här sjukdomen hör ihop med överdriven alkoholkonsumtion och hepatit B. Det finns också studier som antyder att kaffekonsumtion kan minska risken för levercancer med hela 40%.

Kaffedrickande är hälsosamt för att det ger dig antioxidanter

Kaffe innehåller många viktiga näringsämnen för vår kropp. Till exempel B-vitaminerna (niacin, riboflavin och pantotensyra) som är nödvändiga för vårt neuromuskulära system och därför särskilt viktiga. Det innehåller också mineraler (kalium, mangan och magnesium) som är viktiga för de biokemiska processer som sker i våra kroppar.

Stimulerar centrala nervsystemet

Nyttiga vanor: En kvinna studerar och dricker kaffe.

Koffein är världens mest vitt spridda stimulerande substans som vi konsumerar. Att dricka kaffe ökar dopamin- och noradrenalinnivåerna, som ökar hjärnfunktionerna. Som ett resultat ökar energinivån, reaktionstiden och de kognitiva funktionerna. Det är orsaken till att det är så populärt med kaffe bland studenter och på arbetsplatser.

Men kaffe har också många negativa bieffekter så som halsbränna, uppkomst av magsår, ökad ångest och högt blodtryck. Det kan också orsaka insomningssvårigheter. Av den anledningen bör man i vissa fall, som vi ger exempel på nedan, avstå från att dricka kaffe.

Kaffedrickande på ett hälsosamt sätt

För att dricka kaffe på ett hälsosamt och säkert sätt, är det viktigt att hålla följande riktlinjer i minnet:

Riskgrupper

Hälsosamma vanor: att dricka kaffe kan göra det svårt att somna.

Det finns vissa grupper av människor som inte bör dricka hur mycket kaffe eller som helt bör utesluta kaffe från sin kost. Orsaken kan vara någon typ av fysisk eller psykisk sjukdom.

Om du hör till någon av följande grupper som vi räknar upp här nedan, bör du prata med vårdpersonal för att avgöra huruvida du borde utesluta kaffe ur din kost. 

  • Du är gravid eller ammar: mammor för över koffein till barnet. Det kan påverka barnets utveckling negativt, och kan också orsaka stress och ångest.
  • Anemi: om du har brist på järn och tar tillskott för det, bör du akta på ditt koffeinintag. Koffein gör det svårt för kroppen att absorbera järn.
  • Behandling med läkemedel: i vissa fall kan koffein öka bieffekterna av mediciner. Därför bör du prata med din läkare eller en farmaceut om du kan dricka kaffe när du tar någon medicin.
  • Sömnlöshet eller ångest: man avråder starkt från koffeinintag för den som lider av sömnlöshet eller ångestattacker.
  • Osteoporos: precis som med järntillskott så förhindrar koffein ett bra korrekt av kalcium i kroppen.
  • Arteriell hypertension: kaffe kan höja blodtrycket. Därför är det viktigt att rådfråga en specialist som kan berätta för dig hur mycket koffein som är säkert.
  • Gastrit: koffein kan irritera slemhinnorna i magen. Det kan orsaka obehag för den som lider av någon typ av sjukdom i matsmältningssystemet.

Kaffedrickande kan vara hälsosamt om det är en del av en nyttig och välbalanserad kost

Vi gör ofta misstaget att dricka kaffe med socker, kondenserad mjölk eller till och med grädde. Dessutom gillar vi att dricka kaffe med godis, kakor, kex och liknande. Även om kaffe inte är skadligt att dricka, så kan de kalorier och det processade fettet som dina kaffetilltugg innehåller vara skadliga. 

Vi rekommenderar att du dricker ditt kaffe med vegetariska alternativ, som exempelvis mandel-, havre- eller sojamjölk. Du kan också testa osötad mjölk eller dricka din kaffekopp med tilltugg såsom frukt eller fullkornsprodukter. När du gör detta får du alla fördelar med kaffe och på samma gång upprätthåller du hälsosamma måltidsvanor. 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.