Brist på kalcium: vilka konsekvenser har det?

I den här artikeln får du lära dig om konsekvenserna av brist på kalcium i kosten. Att bibehålla adekvata nivåer av denna mineral kan minska risken för att utveckla sjukdomar.
Brist på kalcium: vilka konsekvenser har det?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kalciumbrist är en näringsbrist som påverkar människors hälsa negativt. Kalcium är en av de vanligaste mineralerna i människokroppen och det är viktigt att man regelbundet och kontinuerligt försörjer kroppen med det genom mat. På så sätt kan man undvika de konsekvenser som är ett resultat av brist på kalcium.

Lyckligtvis finns det faktiskt kalcium i många av de produkter du säkerligen redan inkluderar i din kost. Att upprätthålla en varierad kost säkerställer därför att du får i dig tillräckligt. Här vill vi poängtera att adekvat intag av D-vitamin hjälper kroppen att ta upp rätt nivåer av kalcium.

Även om det finns rikligt med kalcium i naturen lider vissa människor ändå av kalciumbrist. I den här artikeln berättar vi därför om konsekvenserna av brist på kalcium, samt varför det är viktigt att övervaka intaget av det. Detta är särskilt viktigt under klimakteriet.

Brist på kalcium leder till benskörhet

Osteoporos är en sjukdom som är vanlig bland kvinnor i klimakteriet. Det orsakar en progressiv avmineralisering av skelettet, vilket sedan ökar risken för frakturer. Det i sin tur konditionerar livsstilen för dem som lider av det.

När sjukdomen har börjat utvecklas är det svårt att vända den, så förebyggande är mycket viktigt. De tillgängliga läkemedlen och behandlingarna försöker stoppa de skador som redan orsakats, men att ersätta ett skadat skelett är omöjligt. Brist på kalcium under vuxenlivet är potentiellt en stor risk för att öka risken för osteoporos. Detta är bekräftat av forskning som publicerats i tidskriften Maturitas. Denna forskning visar att ett korrekt mineralintag är kopplat till en reducering av biverkningar, även om man redan har osteoporos.

I vilket fall som helst är det också viktigt att kontrollera konsumtionen av näringsämnet för att inte överstiga det dagliga intaget. Ett överdrivet intag av kalcium kan leda till njursten. Därför bör den dagliga dosen inte överstiga 2000 milligram.

Förutom kalciumintag rekommenderar experter frekvent exponering för solen, eller övervakad användning av vitamin D-tillskott. Detta mikronäringsämne deltar i mineralabsorptionen samt benmetabolismen. Administrering av båda ämnena tillsammans hjälper till att minska risken för frakturer i vuxen ålder, vilket bekräftas av en studie publicerad i Osteoporosis International.

Brist på kalcium kan leda till benskörhet.
Osteoporos är vanligt i klimakteriet och förebyggande tillskott av kalcium är mycket viktigt.

Kalciumbrist hos idrottare

Kalcium är inte bara ett viktigt näringsämne för inaktiva individer. Det är också särskilt viktigt för de som tränar mycket. Förutom att säkerställa elektrolytbalansen kan upprätthållande av tillräckliga kalciumnivåer i kroppen minska risken för muskelkramper. Man har även spekulerat i att ett tillskott av denna mineral också kan hjälpa till att minska kramp i benen hos gravida kvinnor.

Forskning som publicerats i Journal of Research in Medicinal Sciences har dock inte hittat någon tydlig koppling. Men hypotesen härrör från ingripandet av kalcium i den cellulära metabolismen, både från nervceller och myocyter (muskelceller).

Kalcium har del i överföringen av nervimpulser. Överdriven förlust av denna mineral hos idrottare, genom svettning, kan därför påverka muskelreaktivitet och prestation. Därför är det viktigt att se till att du bibehåller elektrolytbalansen genom att konsumera mineralrika drycker när du tränar, särskilt när det är mycket varmt ute.

Spasmer är en konsekvens av brist på kalcium

Ett annat symtom på brist på kalcium i kosten är uppkomsten av muskelspasmer eller fascikulationer. Dessa är en sorts muskelsammandragningar som syns under huden. De är spontana och ofrivilliga. Det är inte skadligt för kroppen så om du upplever detta behöver du inte oroa dig.

Om symtomet emellertid återkommer, speciellt under särskilda omständigheter, kan det vara bra att gå till en läkare för konsultation. Men hos till exempel gravida kvinnor, eller människor med högt blodtryck, kan spasmer dölja ett stort underliggande problem som härrör sig från blodcirkulationen. Det är inte en nödsituation, men det är bra att ta ett blodprov för att undersöka det.

Idrottare med kramp i vaden.
Brist på kalcium kan orsaka kramper, särskilt hos idrottare.

Denna artikel kan också vara av intresse: 7 lösningar att göra hemma för att minska muskelspasmer

Förebyggande av hyperkalcemi

För att förhindra mineralbrist är det viktigt att justera nivån av kalcium i din kost. Att ofta inkludera nötter, gröna bladgrönsaker och mejeriprodukter är en effektiv strategi för att öka kalciumintaget.

Det är dock viktigt att komma ihåg vikten av att bibehålla tillräckliga mängder vitamin D för att förbättra mineralupptaget. För att optimera produktionen av detta ämne behöver du frekvent säker exponering för solen. Det är också viktigt att berika din kost med fet fisk, ägg samt kalciumberikade mejeriprodukter.

Vid misstänkt vitamin D-brist bör du rådfråga en specialist för att bedöma behovet av tillskott. Denna situation kan leda till en ökad risk för sjukdomar på medellång och lång sikt.

Långvariga komplikationer av brist på kalcium

En av de viktigaste komplikationerna vid kalciumbrist är benskörhet. Även om kvinnor är mer benägna att utveckla denna sjukdom kan män också bli diagnostiserade. För att minska risken är det viktigt att inkludera kalciumrika livsmedel i din kost, samt övervaka dina nivåer av D-vitamin. Att inkludera grönsaker och mejeriprodukter i kosten är ett bra alternativ för att förhindra benskörhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Morente Martínez, Jordi. “Etiología de los calambres asociados a la práctica deportiva.” (2019).
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Mansouri A., Mirghafourvand M., Charandabi Alizadeh SM., Najafi M., The effect of vitamin D and calcium plus vitamin D on leg cramps in pregnant women: a randomized controlled trial. J Res Med Sci, 2017.
  • Sánchez, Ariel, et al. “Tratamiento de la osteoporosis.” REVISTA ARGENTINA DE MEDICINA 7.3 (2019): 174-186.
  • Sánchez, Jorge Manuel Balestena, and Dorayma Machín Carballo. “Variaciones de los niveles de calcio y otros parámetros bioquímicos en la enfermedad hipertensiva gestacional grave.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.4 (2019).
  • Varsavsky, Mariela, et al. “Recomendaciones de vitamina D para la población general.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición 64 (2017): 7-14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.