Ångestattacker på natten: Symptom, orsaker och behandling

Idag ska vi prata om ångest, som är ett problem som bland annat gör det svårt för dem som upplever det att sova. Inte bara är det vanligt att drabbas av sömnlöshet, men många människor till och med lider av ångestattacker på natten.
Ångestattacker på natten: Symptom, orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2021

Svårigheter att somna, tankar som inte slutar att oroa och störa dig, svettningar, ökad hjärtfrekvens, en känsla av chock… Ångestattacker på natten är vanligare än man kanske tror. Det är så vanligt att detta till och med kan orsaka en återkommande sömnlöshet, vilket försämrar den generella livskvaliteten.

Det är viktigt att veta att en betydande del av sömnstörningar är direkt associerade med ångesttillstånd. När natten kommer och man vill ha en god natts sömn, upplever man ofta det motsatta.

Störningar som generaliserat ångestsyndrom eller även posttraumatisk stresstörning är tydliga utlösare för dålig nattsömn. Något som vanligtvis sker är följande: känslor av nervositet och smärta ökar när kvällen kommer och natten närmar sig.

Vi internaliserar mycket av de fysiologiska och emotionella spänningarna som vi ackumulerar under dagen, i ett tillstånd av hyperaktivitet på natten. Därför är det mycket vanligt att man drabbas av ångestattacker på natten och tidigt under morgontimmarna.

man med ångestattacker på natten
Ångest på natten kan förekomma i kombination med återkommande sömnlöshet som försämrar livskvaliteten.

Ångestattacker på natten: Den dolda manifestationen av ett problem

Vi definierar nattlig ångest som tillståndet av hyperaktivitet och vakenhet som stör vår vila på natten. Detta tillstånd uppträder ofta hos människor som lider av känslor av oro, rastlöshet och smärta under flera månaders tid.

Samtidigt är det vanligt att märka förändringar i vår sömncykel i dessa situationer. Därtill är det också vanligt att vi när vi lägger oss på kvällen fastnar i en labyrint av tankar som ger näring åt cirkeln av ångest.

Det är därför inte förvånande att en stor del av de som lider av sömnlöshet ofta uppvisar betydande ångest och ofta inte får någon behandling.

Vi kan till exempel titta på en studie utförd av Dr. Luc Staner vid Rouffach Hospital (Maryland, USA). Denna forskning visar att förekomsten av ångest bland de som lider av sömnstörningar kan vara mellan 24 och 36%.

Siffran är tillräckligt hög för att vi ska överväga problemet på allvar. När allt kommer omkring får vi inte glömma att kroniskt dålig vila på natten kan bidra till utvecklingen av olika sjukdomar.

Vilka är symptomen?

Ett av de främsta symptomen som personer som lider av nattlig ångest upplever, är hyperaktivering. Det är inte bara våra tankar som verkar mer villiga att låta sig fångas in av strömmen av bekymmer. Vår kropp ackumulerar också spänning, även om den är utmattad, som för att förbereda oss att fly eller springa iväg.
Följande tecken är också vanliga:

  1. Det är vanligt att man upplever ökad hjärtfrekvens, och att det känns som om det knyter sig i bröstet och som om man håller på att drunkna.
  2. Huvudvärk eller stickningar i tinningarna är också vanliga.
  3. Man kan ligga och i flera timmar att vara på väg att somna, och när man äntligen gör det vaknar man ändå ofta igen.
  4. Nattlig ångest medför känslan av att man inte har vilat. Detta beror på att man har svårt att nå REM-stadiet i sömncykeln. REM-sömn är viktigt när det gäller att sova djupt och kunna utföra vissa uppgifter. Under detta sömnstadium pågår bland annat informationsbehandling samt inlärning och lagring av minnen.
  5. Brist på REM-sömn intensifierar emotionell oro, vilket ytterligare ökar ångesten.
  6. Samtidigt finns det en viktig detalj att tänka på: När sjukdomen når höga nivåer kan man drabbas av ångestattacker på natten.

Kanske den här artikeln också intresserar dig: Avslappningstekniker för att lindra ångest under karantän

Vad är orsakerna till ångestattacker på natten?

Mariano Chóliz, professor vid universitetet i Valencia, har utfört intressant forskning om ångest och sömnstörningar. I sina rapporter talar han om vad man kallar Monroes hypotes (Monroe, 1967). Enligt denna kan ursprunget till ångest på natten ha något att göra med följande aspekter:

  • Individer som lider av denna sjukdom kännetecknas av en högre grad av fysiologisk aktivering (upphetsning, enligt den tekniska termen som används inom neurofysiologi). De får snabbare andning, högre kroppstemperatur och mer intensiv spänning i musklerna.
  • Förutom dessa symptom kan vi också betona kognitiva faktorer (negativa tankar och bekymmer) och känslor (ångest, rädsla). Allt detta skapar en treenighet av symptom som förstärker ångesten man upplever på natten.
kvinna med ångestattacker på natten

Vad består behandlingen av ångestattacker på natten av?

Ångest och tillhörande sömnlöshet är endast symptom på ett underliggande problem. Det finns ingen mening med att använda sig av avslappnande teer eller läkemedel för att främja sömn om vi inte hanterar sjukdomens bakomliggande orsaker.

Hypnotiska läkemedel eller sömntabletter gör att vi kan somna, men de är inte lösningen på ångestattacker på natten.

Vilken är den mest effektiva strategin i dessa situationer? Psykologisk terapi för att antingen hantera utlösaren av situationen eller hitta redskap som vi kan använda för att förbättra vår livskvalitet.

Med avseende på detta ska vi nu titta på vad du bör tänka på för att minska nattlig ångest:

  • Identifiera miljöer, vanor och situationer som kan spela en roll i situationen.
  • Få rätt diagnos: En specialist måste avgöra vilken typ av ångest du lider av.
  • Vanligtvis är kognitiv beteendeterapi mest lämplig i dessa fall.
  • Det är nödvändigt att följa samma tider i din rutin varje dag. Med andra ord bör du gå och lägga dig vid samma tidpunkt varje kväll och gå upp vid samma tid på morgonen.
    • Övningar för avkoppling och djupandning är också en utmärkt idé.
  • Experter rekommenderar att användningen av mobiltelefoner, datorer och andra elektroniska enheter begränsas två timmar före sänggåendet.
  • Undvik att äta mat med socker före sänggåendet eftersom det kan främja hjärnaktivering på grund av ökade nivåer av glukos.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Sömnlöshet på grund av stress: vad du kan göra åt det

Gör något åt din nattliga ångest

Slutligen finns det ytterligare en aspekt som vi måste betona. Det är aldrig en bra idé att låta denna typ av situation fortgå utan åtgärder. Att låta nattliga ångestattacker och sömnlöshet fortgå under längre tid kan leda till skadliga förändringar i kroppen. Det försämrar hälsan och påverkar signifikant en persons livskvalitet.

Om du upplever några av dessa problem bör du därför uppsöka professionell hjälp så snart som möjligt för att normalisera ditt sömnmönster och få den vila som vi alla behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coren, S. (1988): Prediction of insomnia from arousability predisposition scores: scale development and cross-validation.
    Behaviour Research and Therapy, 26, 415-420.
  • Coyle, K. y Watts, F.N. (1991): The factorial structure of sleep dissatisfaction. Behaviour Research and Therapy, 29, 513-520.
  • Chóliz, M. (1994): Cómo vencer el insomnio. Madrid: Pirámide.
  • Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. En E.G. Fernández-Abascal
    y F. Palmero (Eds.): Emociones y Salud (pp. 159-182). Barcelona: Ariel.
  • Cox, R. C., & Olatunji, B. O. (2020, June 1). Sleep in the anxiety-related disorders: A meta-analysis of subjective and objective research. Sleep Medicine Reviews. W.B. Saunders Ltd. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2020.101282
  • Haynes, S.N.; Adams, A.E. y Franzen, M. (1981): The effects of pre-sleep stress on sleep-onset insomnia. Journal of Abnormal Osychology, 90, 601-606.
  • Panameño, Andrea Cortes, et al. “Dormir o no dormir… no es un dilema: La falta de sueño es causa de la obesidad y diabetes.” Contactos, Revista de Educación en Ciencias e Ingeniería 112 (2019): 40-48.
  • Antón, Alejandra. “Tratamiento cognitivo-conductual en un niño con ansiedad a la hora de dormir.” Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes 1.1 (2014): 37-43.
  • González, MA Álvarez-Mon, and F. Ortuño. “Tratamiento del insomnio.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.23 (2016): 1359-1368.
  • Medina-Chávez, Juan Humberto, et al. “Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento del insomnio en el adulto mayor.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 52.1 (2014): 108-119.
  • Mellman, T. A. (2008, June). Sleep and Anxiety Disorders. Sleep Medicine Clinics. https://doi.org/10.1016/j.jsmc.2008.01.010
  • Taylor, D. J., Lichstein, K. L., Durrence, H. H., Reidel, B. W., & Bush, A. J. (2005). Epidemiology of insomnia, depression, and anxiety. Sleep28(11), 1457–1464. https://doi.org/10.1093/sleep/28.11.1457
  • Yakupov, E. Z., & Troshina, Y. V. (2016). Anxiety, insomnia, depression — In conjunction with or opposite to functional disorders. Zhurnal Nevrologii i Psihiatrii Imeni S.S. Korsakova. Media Sphera. https://doi.org/10.17116/jnevro201611651119-12

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.