Vad du bör veta om parabener i kosmetika

Parabener finns i nästan all kosmetika som används dagligen. Denna användning har både anhängare och belackare på grund av kemikaliens påverkan på hälsan.
Vad du bör veta om parabener i kosmetika

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Smink, hårbehandlingar, krämer, läppstift, solkrämer och så gott som alla skönhetsprodukter behöver konserveringsmedel för att förhindra tillväxt av mikroorganismer samt förlänga deras hållbarhet. På grund av detta är det idag helt normalt att använda parabener i kosmetika.

Så vad är parabener? I grund och botten är de kemikalier som bekämpar jäst och svampar. Även om syftet med dem är att bevara hållbarheten för skönhetsprodukter, vissa livsmedel och läkemedel, så kan ämnet få giftiga effekter på hälsan.

De är dock inte kontraindicerade i samtliga fall. Vetenskapen och lagar godkänner användningen av ett fåtal formler med ingrediensen, men bara inom vissa koncentrationer. Så vad behöver vi veta om dessa ämnen?

Vad är parabener?

Parabener är konserveringsmedel som har en bakteriedödande och svampdödande funktion. De tillhör derivaten av para-hydroxibensoesyra (PHBA) och på grund av deras låga kostnad används de ofta i kosmetiska sammansättningar.

Användningen av dem är dock kontroversiell. En publikation i tidningen Tecno-Logica varnar för vikten av att uppmärksamma parabener eftersom deras höga koncentrationer kan ackumuleras i kroppsvävnader och orsaka hudproblem.

Dessa ämnen absorberas snabbt av kroppen, metaboliseras och utsöndras i urinen. Utsöndringen är dock partiell, eftersom den kan detekteras i blod och urin. Dessutom misstänks det att ämnet kan förändra hormonbalansen genom att aktivera hormonstörande ämnen.

Nyckeln till att förhindra skador är att välja koncentrationer inom tillåtna intervaller.

Parabener i kosmetika.
Parabener hjälper till att bevara kosmetiska produkter längre. De ska dock användas i tillåtna mängder.

Hur man identifierar parabener i kosmetika

Det finns organiska parabener, det vill säga de som metaboliseras naturligt. Det finns också syntetiska parabener, eller de som tillverkas med kemikalier, som består av propan, etanol eller metanol.

Du kan identifiera dem på etiketter genom namn med ändelsen ”paraben”, till exempel butylparaben, propylparaben och metylparaben.

Kosmetika som inte innehåller denna ingrediens anger ofta ”parabenfri” på märkningen. Kontrollera dock etiketterna noggrant, eftersom texten vanligtvis är väldigt liten eller så har nomenklaturen och koderna akronymer som tenderar att vi blandar ihop en tillsats med en annan.

Känslighet för parabener i kosmetika

Det amerikanska livsmedelsverket FDA rankar parabener på andra plats bland de vanligaste ingredienserna i kosmetika. Samma institution har emellertid ingen information om att sådana konserveringsmedel i skönhetsprodukter leder till negativa effekter på människors hälsa.

Även om de inte orsakar lukter eller smaker, och inte heller ändrar egenskaperna hos smink eller personliga vårdprodukter, tenderar estern att generera dermatologiska tillstånd som rosacea, eksem och allergier.

Rådgör med en läkare om du upplever klåda, svullnad, röda knottror eller utslag efter att du applicerat en kosmetika som innehåller parabener.

När det gäller dess koppling till cancer menar en artikel i nyhetsbrevet Chemical SafetyFacts.org att vetenskapliga studier inte har hittat någon direkt koppling mellan detta ämne och sjukdomen.

Parabener du kan använda och de du bör undvika

Förutom FDA godkänner även Europeiska unionens vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet parabener, men med vissa förbehåll.

Etylparaben och metylparaben är säkra vid en maximal koncentration på 0,4 % per produkt eller 0,8 % om det är en blandning. Ensamma eller i kombination, propylparaben och butylparaben stöds i blandningar på 0,14 %.

Bland de skadliga formerna finner vi fenylparaben, isopropylparaben, pentylparaben, isobutylparaben och bensylparaben. När det gäller denna grupp har det inte på ett avgörande sätt visats exakt hur skadliga de är för hälsan, varmed de av försiktighetsskäl är förbjudna.

För barn under 3 år är det alltid bättre att använda parabenfria produkter.

Hur man förvarar kosmetika med parabener

Till vardags är det idag alltfler som bestämmer sig för att ändra sina konsumtionsvanor; att sluta använda produkter med denna typ av konserveringsmedel och att istället prova ”grön kosmetika”.

Men om du fortfarande har några produkter med detta ämne, eller om du förlitar dig mer på kemikaliens effektivitet, ta då hänsyn till följande överväganden då det kommer till att förvara produkten:

  • Förvara den på en mörk plats.
  • Stäng behållarna tätt efter applicering av innehållet.
  • Placera den på en sval plats med jämn temperatur, eftersom för höga eller för låga temperaturer kommer att förändra formlernas stabilitet.
  • Fråga affären eller nätbutiken som säljer din produkt om det är tillrådligt att kyla produkterna. Vissa människor använder kylskåpet för att förvara krämer, salvor och ansiktsmasker.
Kosmetika.
Korrekt förvaring av produkter med parabener är nyckeln till att bevara deras funktion.

Produkter med alternativa formler utan parabener

För känslig hud rekommenderar Spanish Healthy Skin Foundation att undvika kontakt eller exponering för parabener. Kontrollera märkningen av föremålen innan du köper dem och kontrollera att de är naturlig kosmetika.

Du kan också välja produkter utan konserveringsmedel, dessa innehåller inte vatten och blir alltmer populära. Bevarandet av detta alternativ sker genom antioxidanter som förhindrar oxidation och förlänger deras användbarhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.