Färgförändringar på läpparna kan vara ett symptom

Att läpparna ändrar färg beror ofta på underliggande orsaker. Lär dig mer om vad färgen på läpparna kan säga om hälsan i dagens artikel
Färgförändringar på läpparna kan vara ett symptom

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Färgförändringar på läppar, hud och slemhinnor tyder på underliggande problem eftersom dessa områden utgör människokroppens främsta försvarsbarriär. Generellt visar de hur man mår på insidan. Men det finns tillfällen då de kan tyda på sjukdom eller att kroppen har brist på något ämne. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om vad färgförändringar på läpparna betyder!

Vävnaden på läpparna är bland de mest känsliga och har över en miljon nervreceptorer. Färgen beror på att det finns många blodkärl under läpparnas yta. Mängden melatonin som bestämmer pigmentering spelar också roll.

Generellt är ett friskt utseende allt från en ljus rosa ton till en rödaktig nyans. Vissa färgförändringar på läppar kan vara ett tecken på att någonting inte står rätt till. Det kan vara allt ifrån bitvisa fläckar till blå eller lila, vitaktiga och svartaktiga färger.

Orsaker till färgförändringar på läpparna

Huden på läpparna är ofta mottaglig för yttre faktorer som förändrar deras sammansättning och fysiologi. Rökning är ett exempel. Därtill visar sig många sjukdomar som sår, skador eller kroppsliga förändringar. Vissa studier hävdar att utseendet på mjuka ansiktsvävnader återspeglar tillståndet hos de underliggande hårda vävnaderna.

Färgförändringar på läpparna kan bero på en lång lista av hälsotillstånd som bland annat uttorkning, näringsbrist och exponering för solljus. Men de är också ofta ett kliniskt uttryck för kardiovaskulära, respiratoriska, onkologiska och hematologiska sjukdomsprocesser.

Vitaktiga läppar

Tecken på vita eller bleka läppar beror oftast på uttorkning och en minskning av antalet röda blodkroppar i blodet eller blodbrist. Detta tecken är vanligtvis en uppenbar blekhet som inkluderar bindhinnan, tandköttet och under naglarna.

Diarré är den vanligaste orsaken till uttorkning, speciellt bland barn och tonåringar. Stor vätskeförlust kan också bero på inre eller yttre blödningar – såsom kraftig menstruation.

För de flesta personer beror blodbrist på näringsbrist, och beror ofta på för lågt järnintag eller kroppens upptagningsförmåga av järn, vitamin B 12 och folsyra. Det kan även orsakas av ärftliga sjukdomar såsom talassemi och blödarsjuka.

Trött barn
Tecken på blodbrist är blekhet, trötthet och utmattning. Det kan påverka hur barn presterar i skolan.

Blå läppar

Blåaktig färg på läppar, hud och andra slemhinnor ges den kliniska diagnosen cyanos. Blodets röda färg beror på mängden hemoglobin i blodet. Därför bildas en svart eller lilaaktig nyans vid en låg syrenivå, vilket avgör graden av cyanos.

Tecken såsom blå läppar, fingrar och slemhinnor beror vanligtvis på andnings- och kardiovaskulära sjukdomar. Även kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), astma, mekanisk andnöd och andningssvikt är vanligt förekommande orsaker.

Dessutom kan hjärtsvikt, chock, sepsis, låga temperaturer och bekämpningsmedelsförgiftning orsaka detta tillstånd. Därtill är vissa medfödda sjukdomar, såsom ventrikulär septumdefekt och vaskulära missbildningar förknippade med blå läppar.

Svarta läppar

Svartaktig läppfärg beror vanligtvis på sår i munslemhinnan eller processer som främjar melaninprodiktion. Hyperpigmentering av läppar och hud är vanligt vid Addisons sjukdom. Den huvudsakliga egenskapen för denna sjukdom är en brist i produktionen av kortisol och aldosteron.

Studier bedömer också att en kontinuerlig tobak- och cigarettkonsumtion kan leda till en mörk pigmenteringen av läpparna, tandköttet och parodontalslemhinnan. Dessutom kan blåmärken från trauman och brännskador ge läpparna en svart eller lilaaktig färg.

Fläckar på läpparna

Förekomsten av fläckar med varierande diameter och form på läpparna kan bero på en lång lista av faktorer. Pigmentering av ultravioletta strålar från solen är den vanligaste orsaken.

Fläckarna visar sig vanligtvis i nyanser som sträcker sig från beige till mörkbrunt. Färgförändring på läpparna på grund av fläckar kan också visa sig i följande fall:

 •  Hemokromatos
 •  Laugier-Hunzikers syndrom
 •  Peutz-Jeghers syndrom
 •  Munhåletumörer
 • Antipsykotiska läkemedel, såsom klorpromazin

Diagnos och behandling av olika färgförändringar på läpparna

Denna diagnos baseras på en omfattande fysisk läkarundersökning. Samtidigt överväger läkaren förekomsten av andra associerade kliniska manifestationer, såsom variationer i hudton på andra delar av kroppen.

Förekomsten av kardiovaskulära- eller andningsrelaterade tecken och symptom är till hjälp för diagnostisk vägledning. Dessutom måste läkaren ta hänsyn till patientens vanor samt familjehistoria och eventuella tidigare sjukdomar. I vissa fall kan en biopsi vara aktuell, vid misstanke om munhåletumörer.

Behandling syftar vanligtvis på att bota den underliggande sjukdom som orsakar missfärgning på läpparna. För detta ändamål kan läkare använda sig av återfuktning, näringsersättning och syretillförsel.

Läkare kan även använda laser, intensivt pulsat ljus, kryoterapi och fototerapi för att behandla hyperpigmentära sjukdomstillstånd som orsakar färgförändringar på läpparna. Därtill kan läkaren ordinera vissa aktuella mediciner som en del av behandlingen.

kvinna med torra läppar
Färgförändringar på läpparna innebär ofta orala eller systemiska hälsotillstånd och behandling beror på hur de yttrar sig.

Livsstil och förebyggande

Huden på läpparna är känslig och man bör sköta om dem kontinuerligt. Därför är det en bra idé att använda återfuktande läppbalsam och solskydd samt även minska exponeringen för solljus.

En varierad kost som inkluderar samtliga vitaminer och mineraler hjälper också till att minska risken för blodbrist och färgförändringar på läpparna. Därtill bör man dricka tillräckligt med vatten för att förhindra uttorkning.

Att sluta röka leder till en förbättring för den orala och kardiovaskulära hälsan samt andningen. Så är du rökare är en effektiv metod att börja med att sätta upp mål och upprätta en avvecklingsplan genom att konsultera en specialist.

När man bör kontakta läkare vid färgförändringar på läpparna

Att tidigt upptäcka färgförändringar på läpparna ökar prognosen för de flesta personer. Därför bör du kontakta en läkare om du märker en ökning eller minskning av färgen på dia läppar, särskilt om det visar sig med andra symtom.

Uppsök akut sjukvård om du upptäcker tecken på blåaktig eller cyanosliknande färg kopplat till andningsbesvär. Detta eftersom att vissa behandlingar för allvarliga hälsotillstånd är tidskänsliga för att kunna förhindra eventuella komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mariel Cárdenas J, Arredondo Hernández R, Sánchez Meraz W, Mariel Murga H et al. Análisis Morfológico del Grosor Labial en Individuos Mesofaciales y Braquifaciales en una Población Mexicana. Int. J. Morphol. 2015; 33(4): 1282-1286.
 • Cohen PR. The color of skin: blue diseases of the skin, nails, and mucosa. Clin Dermatol. 2019 Sep-Oct;37(5):468-486.
 • Greenberg SA, Schlosser BJ, Mirowski GW. Diseases of the lips. Clin Dermatol. 2017 Sep-Oct;35(5):e1-e14.
 • De Materán M, Tomat M, Pérez D, Roa B, Meneses R. Terapia de Rehidratacion Oral. Arch Venez Puer Ped. 2009; 72(4): 146-153.
 • Pinzón A. Cianosis central y periférica. Acta Med Colomb. 2016; 41(4): 274-274.
 • Multani S. Interrelationship of smoking, lip and gingival melanin pigmentation, and periodontal status. Addict Health. 2013;5(1-2):57-65.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.