Varför är frusna citroner bra för hälsan?

Varför är frusna citroner bra för hälsan?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

På vår blogg har vi ofta nämnt de fantastiska fördelarna med att dricka ljummet vatten med citron på morgnarna, men visste du att det även finns medicinska egenskaper i frusna citroner? Det är en väldigt populär teknik där vi drar full nytta av fruktens alla egenskaper.

Den huvudsakliga hemligheten i frusna citroner är att du på ett gott och enkelt sätt kan använda den del av citronen som kan göra så mycket för hälsan: skalet. Vill du veta hur?

Varför är frusna citroner så fördelaktiga?

Vissa som lider av cancer använder dem som ett “komplement” till sin strålbehandling. Anledningen baseras på citronens antioxiderande krafter som bekämpar elakartade celler, samt dess förmåga att skydda de naturliga försvaren.

Dessa cancerpatienter genomgår, som du säkert vet, väldigt aggressiva behandlingar som allvarligt attackerar det immunologiska systemet. Därför kan kuren vara väldigt användbar i dessa fall. Vi kan dock inte säga att det är en 100% effektiv kur mot cancer; det är som sagt en kompletterande behandling som kan hjälpa, både för att förebygga tumörer och motverka effekterna från strålbehandling.

De cancerbekämpande krafterna i frusna citroner är dock inte de enda fördelarna. Vi ska nedan lista ytterligare några. Varför inte prova?

1. En naturlig källa till vitaminer

Citronskalet har minst tio gånger mer vitaminer än saften! Det är verkligen intressant att veta att det är i det yttersta lagret som de främsta fördelarna ligger – de som vi vanligtvis kastar bort eftersom skalet hamnar i soporna.

Vill du veta vad det innehåller?

  • Pektin
  • Vitamin C
  • Flavonoider
  • Fler än 22 olika beståndsdelar som kan sakta ner celloxidering

2. Skydda och stärk det immunologiska systemet

Frusna citronskal kan bekämpa många dagliga åkommor som vi konstant utsätts för, såsom den klassiska förkylningen, infektioner, influensa… Det finns många som konstant förbereder sig med till exempel rika avkok på citronskal, men det är viktigt att veta att man genom att koka en citron förstör runt 40% av egenskaperna.

Å andra sidan bevarar du alla fördelar om du fryser en citron.

3. Tappa vikt

Som du vet är citronen en väldigt användbar frukt för att avgifta kroppen och även bekämpa närvaron av lipider i blodet, som orsakar dåligt kolesterol och förvaras som fett i kroppen. Enligt näringsexperter är det bra att få i sig runt 75 gram citron per dag för att lättare tappa vikt på ett hälsosamt sätt, alltid vid sidan av en hälsosam diet. Varför inte prova?

Hur gör man kuren?

Riven citron

Det är så enkelt att du inte kommer att klara dig utan det när du väl har provat, inte bara för att det är så lätt utan också på grund av smaken och de originella rätter du göra.

Vad behöver man?

  • 2 citron
  • Ett rivjärn

Hur gör man?

Det är lika lätt som att lägga två citroner i frysen en hel dag. Det finns inga hemligheter eller trick. Vissa skär dem på hälften eller i tredjedelar innan de gör det för att underlätta rivningen efteråt, men det är rekommenderat att frysa dem hela.

Hur konsumerar jag mina frusna citroner?

Yoghurt med frukt

Som vi sa tidigare är det bäst att äta 75 gram frusen citron per dag. För att göra det kan du riva citronerna när de är helt frusna så att du kan få i dig hela frukten. Du kan ha t.ex. dem i dina rätter för att ge dem en mycket originell och väldoftande antydan.

Vi ger dig här några enkla exempel på hur du kan använda dem:

  • Tillsätt 25 g frusen, riven citron i en naturell yoghurt utan socker.
  • Tillsätt 25 g frusen, riven citron i din lunchsallad, som kanske inkluderar spenat, nötter, färsk ost, några bitar lax och körsbärstomater.
  • Du kan tillsätta frusen, riven citron i alla färska avkok, såsom kylt grönt te eller en annan kall naturlig dryck – perfekt på eftermiddagen.
  • Frusen citron kombineras även väl i alla fruktsallader du kan göra. Ett jättegott alternativ är att bereda en skål hackad ananas, tre jordgubbar, en halv kiwi, hackade nötter och runt 25 g frusen, riven citron på toppen.

Frusna citroner hjälper dig, som du märker, att dra nytta av fördelarna i skalet, som du annars kastar. Du har inte längre en ursäkt: du och din familj kan nu njuta av bättre hälsa. Varför inte lägga två citroner i frysen redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.