Vad du kan göra för att stoppa överdriven svettning

Överdriven svettning är ett problem som många människor lider av. Idag ska vi ta reda på hur man kan löser det.
Vad du kan göra för att stoppa överdriven svettning
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skriven och verifierad av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 31 december, 2022

Svettas du överdrivet mycket och är detta ett problem för dig? Många har överdriven svettning oavsett om det är sommar eller vinter. Ta reda på hur du kan stoppa överdriven svettning här.

Detta kan orsaka problem med självkänsla och förlägenhet på jobbet eller i andra situationer där du är i kontakt med andra.

Överdriven svettning kallas också för hyperhidros och alla lider inte av det på samma sätt. Vissa kan uppleva  av överdriven svettning i händerna och andra under fötterna eller i armhålorna, såväl som andra delar av kroppen.

Även om det finns olika produkter för att behandla överdriven svettning, är det svårt att hitta rätt. I princip är konsultation med en hudläkare den första lämpliga åtgärden. Nedan ska vi titta på några problem som vi kan hjälpa till att bättre hantera detta problem.

Talk för att stoppa överdriven svettning

En man med överdriven svettning.

Talk är ett utmärkt medel för att absorbera fukt från vissa delar av kroppen. Det är ofta mycket användbart om vi lider av överdriven svettning i fötterna.

Men i vissa fall kan talkpulver inte vara tillräckligt för att kontrollera hyperhidros. Det kan även vara besvärligt om vi använder det på händer eller i armhålor. Som ett alternativ föreslår vissa studier borsyra, vilket ger mycket goda resultat. Vi rekommenderar dock att du konsulterar din läkare innan du testar på detta.

Särskilda deodoranter kan stoppa överdriven svettning

Det finns vissa specifika deodoranter som en läkare kan ordinera och bör vi även använda på natten. Denna produkt hjälper oss att gradvis reglera hyperhidros.

Vill du testa på detta är det viktigt att träffa en läkare som kan ordinera rätt produkt för ditt fall och övervaka dina framsteg.

Använd bomullskläder

Om du lider av överdriven svettning har du säkert märkt att polyester- eller nylonkläder ökar problemet och gör det ännu mer synligt.

För att förhindra detta är det att föredra att välja svala bomullskläder som låter kroppen svettas.

Bomullskläder.

Dessutom kan det vara lämpligt att ta med dig ett ombyte. På så sätt kan du känna dig mer självsäker och kommer att kunna byta om ifall du behöver.

Minska stress och oro för att stoppa överdriven svettning

Stress och oro är utlösare för överdriven svettning. Problemet är att vi väldigt ofta inte märker att vi lider av detta, särskilt med hänsyn till stress.

Att få tillräcklig vila, träna fysiskt och utföra någon sorts avslappningsteknik (yoga eller meditation) är alternativ för att reglera överdriven svettning på grund av dessa faktorer.

Upprätthåll god kroppshygien

Både för att må bra och för att förhindra den dåliga kroppslukt som ofta följer med överdriven svettning, är det lämpligt att hålla en mycket god kroppshygien.

Det innebär att duscha varje dag. De områden som svettas mest kan behöva tvättas både på morgonen och på kvällen.

Dessutom är det viktigt att se till att regelbundet använda den deodorant eller andra produkter som läkaren har skrivit ut, enligt läkarens instruktoner.

Var noga med din kost

Vissa livsmedel eller skadliga vanor kan ha en negativ inverkan. Dessutom kan de göra alla ovanstående rekommendationer verkningslösa.

Svettiga handflator.

Vi pratar här om att röka, dricka kaffe i överskott, konsumera kryddstark mat relativt ofta eller dricka alkohol. Alla dessa vanor kan öka överdriven svettning och förvärra problemet.

En kost rik på frukt och grönsaker, och att dricka mycket vatten är avgörande för att bäst hantera hyperhidros.

Första hjälpen-lådan

Utöver allt ovan är det en bra idé att alltid bära med dig vissa föremål.

Till exempel, om du lider av överdriven svettning i händerna är det viktigt att bära uppfräschande våtservetter. När det gäller fötterna kan en liten flaska talk också vara hjälp>samt.

Om situationen inte blir bättre kan man vissa behöva injektioner eller till och med operation för att få bukt med detta problem. Att konsultera en läkare, börja ta hand om oss själva och införa vissa vanor i våra liv för att reglera överdriven svettning kan möjligen förhindra att det kommer till detta.

Lider du av hyperhidros? Har du haft svårt att kontrollera det? Vi hoppas att dessa tips har varit till stor hjälp för dig och vi uppmuntrar dig att dela tipsen som har fungerat för dig med andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González Llaneza, F. M. (2018). Estudio Rorschach sobre control y tolerancia al estrés asociado a hiperhidrosis primaria en jóvenes hiperhidróticos. Humanidades Médicas18(2), 291-310.
  • Hasson, A., Kam, S., & Cataldo, K. (2014). Toxina botulínica en el tratamiento de la hiperhidrosis focal primaria. Dermatología Revista mexicana58(4), 331-338.
  • Macía, I., Moya, J., Ramos, R., Rivas, F., Ureña, A., Rosado, G., … & Saumench, J. (2010). Hiperhidrosis primaria. Situación actual de la cirugía del simpático. Cirugía española88(3), 146-151.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.