Vad du bör veta om menskoppar

Idag ska vi berätta vad du behöver veta om menskoppar. Ett mensskydd som samlar upp blodet och håller kvar det istället för att absorbera det som de flesta andra gör. Fortsätt läsa!
Vad du bör veta om menskoppar

Senaste uppdateringen: 21 februari, 2022

En menskopp är ett naturligt alternativ till tamponger och bindor som kan användas i upp till 12 timmar i sträck. Fler och fler kvinnor väljer denna metod, eftersom de tycker att det ger dem större komfort under menstruationen. Kan du allt du bör veta om menskoppar?

Eftersom det är ett alternativ som ökar i popularitet ska berätta vad du behöver veta om menskoppar i den här artikeln.

Vad du bör veta om menskoppar

En menskopp är en behållare av medicinskt silikon som man för in i slidan. Väl på plats anpassar den sig till slidväggarna. Du sätter in den på samma sätt som en tampong under mens.

Men till skillnad från tamponger, som man också använder internt, absorberar inte menskoppen blodet. Den förvarar istället mensblodet i koppen.

Den samlar allteftersom upp ditt blod och generellt kan du använda koppen i upp till 12 timmar utan att behöva oroa dig för att tömma den. Att använda menskoppar gör att du inte behöver oroa dig för lukter, läckage och andra bekymmer. Vissa menskoppar på marknaden inkluderar en applikator för att göra införningen ännu enklare.

En kvinnas hand som håller en rosa menskopp.
Menskoppen har fångat uppmärksamheten hos tusentals kvinnor runt om i världen. Den är bekväm, säker och inte minst miljövänlig.

Att veta om menskoppar: Finns det olika storlekar?

De flesta märken som tillverkar menskoppar erbjuder två eller flera storlekar.

Liten menskopp

Denna är lämplig för kvinnor under 25 år som inte har fött barn vaginalt. Du kan även välja denna storlek om du utövar lågintensiva sporter som yoga eller pilates.

Stor menskopp

Denna storlek är lämplig för kvinnor över 25 år eller för dem som har fött barn genom vaginal förlossning, oavsett ålder. Det passar även om du har kraftig mens eller om du har stor fysik.

Om du är en av de personer som regelbundet utövar friidrott, volleyboll eller andra aktiviteter som innebär mycket hopp, som tennis eller aerobics, kan denna storlek passa dig. Detta eftersom att dessa är sportaktiviteter som tenderar att försvaga bäckenbotten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Intermenstruella blödningar – beskrivning och behandling

Att veta om menskoppar: Hur håller du den i gott skick?

Menskoppen behöver särskild vård så att den håller längre, håller sig i gott skick och är säker att föra in i din kropp.

1. Hur man förvarar menskoppar

Många menskoppar kommer med en speciell bomullspåse för förvaring. Bomull är ett material som kan vara i kontakt med menskoppen, eftersom det låter den andas ordentligt.

Du bör förvara den på en sval, torr plats som inte är utsatt för stora temperaturfluktuationer. På så sätt håller sig materialet i bästa skick. När din mens är över kan du sterilisera den och förvara den i den medföljande bomullspåsen (eller behållaren) till nästa månad.

En kvinna tittar på sin menskopp.
Att hålla din menskopp i gott skick kan öka dess livslängd. I många fall håller de upp till 10 år.

2. När du använder den

När du använder den för första gången kanske det kan verka lite krångligt att föra in den och ta ut den på rätt sätt. Men det är bara en fråga om tid och övning.

Se till att du är avslappnad, vik ihop koppen med fingrarna och för sedan in den i slidan. På så sätt kommer koppen att kunna öppna upp sig mot din kropp och samla upp menstruationsflödet.

När du senare vill ta ut den är det bara att ta tag i den med fingrarna och dra ut den. När du gör det öppnas koppen. Om du är torr i slidan kan det vara obehagligt att sätta in eller ta ut koppen. Detta kan du dock lindra genom att använda ett glidmedel så ofta du behöver, som exempelvis kokosolja.

3. Hur man rengör menskoppar

För att ta ut din menskopp behöver du bara dra i änden av koppen tills den sticker ut tillräckligt långt för att du ska kunna ta tag i den utan att spilla innehållet. Du kan sedan tömma innehållet i toaletten och rengöra koppen med vatten eller en tvättlapp och föra tillbaka den in i slidan igen.

Vilka är fördelarna med att använda menskopp?

Användning av menskoppar ger fördelar som att den inte stör pH i vaginan. Det är också bekvämt eftersom du kan använda den i upp till 12 timmar. Inköpspriset kan verka dyrt. Du kommer dock att få tillbaka din investering på bara några månader jämfört med de pengar som du annars lägger på bindor eller tamponger, och den kan hålla i upp till 10 år.

Det finns ingen risk för infektioner, eftersom den är tillverkad av silikon av medicinsk kvalitet. På detta sätt kan inte bakterier ta fäste eller växa i den. En annan fördel är att menskoppar är ett bra val för miljön, det finns helt latexfria alternativ och att användningen ger mindre avfall än många andra alternativ.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur du använder nässlor för att hantera riklig menstruation

Nu kan du det du behöver veta om menskoppar

Menskoppar är bekväma, säkra, miljövänliga, moderna och återanvändbara i upp till 10 år om du tar väl hand om dem. De är ett bra alternativ till traditionella mensskydd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Felitti, K. (2017). Cíclica y la copa menstrual argentina. Revista de Ciencias Sociales y Humanas Del Instituto de Investigaciones Socio-Económicas.
  • Barranco Castillo, E., Ocón Hernández, O., Irribarne, L., & Jiménez Díaz, I. (2016). La copa menstrual y su papel en la detección de tóxicos en la regla. MYS.
  • Mihm, M., Gangooly, S., & Muttukrishna, S. (2011). The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2010.08.030

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.