Utöva yoga tillsammans med din partner

Yoga ger oss inte bara fördelar på en individuell nivå. I själva verket kan det gynna dig både fysiskt och psykologiskt att utöva yoga tillsammans med din partner!
Utöva yoga tillsammans med din partner

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin funderat på att praktisera yoga tillsammans med din partner? Yoga är inte något du bara kan utöva ensam, för det finns också många fördelar med att praktisera tillsammans. Läs vidare så får du lära dig om de fördelar det kommer att ge er båda.

För den som fortfarande inte vet vad yoga är, så är det en äldre indisk tradition med fokus på olika fysiska och kontemplativa tekniker. Yoga tonar din kropp samtidigt som det lugnar ditt sinne, och är på så vis ett bra medel mot stress. Det kan faktiskt förbättra din hälsa både fysiskt och mentalt.

Man kan hitta fördelarna med att utöva yoga tillsammans med en partner på många nivåer. Det är en fantastisk aktivitet att utöva tillsammans och ni kommer att förvärva mycket tack vare den disciplin yoga kräver.

Yoga tillsammans med din partner

Vi lever i en tid då vi ständigt är under stress och sällan har tid att ta hand om oss själva. Ofta har vi inte ens tid att verkligen vårda våra romantiska relationer. På grund av det samlar vi på stress och det kan i sin tur skada vår relation.

Det är bra att göra något positivt tillsammans med din partner, eftersom ni båda kommer att få samma fördelar som ni skulle fått på en individuell nivå, men tillsammans. I detta avseende kan yoga vara den perfekta tekniken för er båda. Yoga är faktiskt en disciplin som förbättrar både mentalt och fysiskt välbefinnande.

Här är bara ett par av fördelarna:

  • Att utöva yoga hjälper till att förbättra mental hälsa. Yoga hjälper också till att förbättra koncentrationen, vilket i sin tur leder till avkoppling och inre lugn.
  • Yoga kan också ge många fysiska fördelar eftersom det hjälper till att förbättra kardiovaskulär hälsa, flexibilitet, styrka samt uthållighet.

Att utöva yoga med din partner kan också stärka er relation på många sätt.

Fördelarna med att utöva yoga tillsammans med din partner

1. Yoga främjar förtroende och lagarbete

Kvinna sträcker sig över en mans rygg.
När ni utövar yoga som ett par fokuserar ni både på era positioner och på att arbeta som ett team.

Varje gång ni håller en yogaposition måste ni stödja varandra. Därför krävs det lagarbete för att komma i rätt position. Detta är en del i hur utövandet av yoga kan hjälpa er att komplettera varandra. Ni måste också lita på att den andra personen kommer att göra sin del för att hålla stöd i positionen. Slutligen kommer ni båda att uppnå samma mål.

Du kan såklart översätta detta till en övning i ömsesidigt förtroende och säkerhet som kan stärka er relation.

När ni utövar yoga tillsammans måste ni se bortom era individuella tankar och känslor, och jobba som ett par. Ni är ett team som arbetar mot samma mål. För att göra detta måste ni koppla av, koncentrera er, känna empati och lämna all ilska och oenighet bakom er för att uppnå ert gemensamma mål.

Vi rekommenderar att du läser: Sex sätt att anknyta till din partner

2. Praktiken förbättrar er icke-verbala kommunikation

Ömsesidig förståelse är avgörande när man utövar yoga som ett par. För i grunden måste det finnas kommunikation och förståelse för att göra det. I detta avseende hjälper yoga dig att utveckla, eller förbättra er icke-verbala kommunikation.

Detta är ett väsentligt element som ni behöver för att uppnå den nödvändiga förbindelse som denna praktik kräver. Dessutom kommer detta element att ha en positiv inverkan på ert liv tillsammans.

Vi rekommenderar att du läser: 7 yogapositioner för lycka, lugn och hälsa

3. Yoga främjar en nära relation

Yogaposition med en partner
Yogatekniker främjar kommunikation och fysisk kontakt.

Det inre lugn ni båda kommer att uppnå under yogasessionen skapar också en unik miljö som utan tvekan bjuder in till att stärka bandet mellan er. Efter ett yogapass kommer du märka att du känner dig lugnare och mer fridfull. Du kommer också att ha mer empati eftersom du kommer att vara avslappnad.

Att nå detta tillstånd tillsammans kommer såklart få er att känna er närmre varandra som ett par. Det är ett tillstånd av mental och fysisk avkoppling som är idealiskt för att stärka bandet mellan er.

4. Att utöva yoga tillsammans med din partner främjar fysisk kontakt

Vi behöver alla fysisk kontakt med de människor som vi älskar. Det är därför yoga är en idealisk metod för par. Det inbjuder till fysisk kontakt när ni båda är i ett tillstånd av speciell avkoppling.

Dessutom är denna kontakt baserad på er anknytning, eftersom ett starkt band är nödvändigt för att uppnå de olika yogapositionerna. Således hjälper denna anknytning dig att förstå både din egen och din partners kropp. Ni kommer på så sätt att få kontakt på en fysisk nivå.

Vad väntar du på?

Dessa är bara fyra av de många fördelarna som du kan se fram emot när du utövar yoga tillsammans med din partner. Det finns många fler! Till detta kommer också att man ofta kan överföra de fördelar man får på en individuell nivå i sitt förhållningssätt till andra.

Dessutom är yoga en disciplin som inte har några gränser. Därför kan vem som helst utöva det. Det spelar ingen roll hur gammal du är, eller om du är vältränad eller inte. Alla par kan dra nytta av det och stärka sin relation (och sina kroppar)!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001
  • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044
  • Smith, C., Hancock, H., Blake-Mortimer, J., & Eckert, K. (2007). A randomised comparative trial of yoga and relaxation to reduce stress and anxiety. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2006.05.001
  • Büssing, A., Michalsen, A., Khalsa, S. B. S., Telles, S., & Sherman, K. J. (2012). Effects of yoga on mental and physical health: A short summary of reviews. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/165410
  • Jayasinghe, S. R. (2004). Yoga in cardiac health (A Review). European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. https://doi.org/10.1097/00149831-200410000-00002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.