Anledningar till att din partner är avlägsen

Din partner har börjat vara mer avlägsen på sista tiden... Är något fel? Idag ska vi berätta om några av anledningarna till att detta inträffar samt vad du kan göra om du befinner dig i denna situation.
Anledningar till att din partner är avlägsen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

På sista tiden har du kanske märkt att din partner är mer avlägsen än vanligt; det är i alla fall så du upplever det. Det är naturligt att oroa sig. Det är trots allt obekvämt och du vet inte vad som försiggår.

Men kom ihåg att det är naturligt för människor att vara inåtriktade iblandDet innebär inte att något är fel med relationen. Kanske har din partner bara det jobbigt på arbetet eller är stressad.

Det kan dock finnas problem i relationen, och då bör de lösas. Du kanske är rädd för att göra något som bara kommer skada relationen eftersom du är ängslig och rädd.

Idag ska vi berätta vad du kan göra om din partner är avlägsen. På så sätt kan ni komma fram till hälsosamma lösningar tillsammans. Det krävs två för att dansa tango, men du kan alltid bjuda upp!

Om din partner är avlägsen ska du tala med vederbörande

Detta är fundamentalt för att veta vad som försiggår. Först måste du förstå vad personen tänker på, så försök att prata med honom. Gör det vänligt utan att attackera, kritisera eller skuldbelägga.

Det finns dock vissa personer som istället för att förhandla använder avstånd, tystnad och passivitet som ett sätt att hantera konflikter. Om så är fallet ska ni hitta ett sätt att kommunicera som fungerar för båda.

Hjälp i form av parterapi kan vara ett bra alternativ.

Föreslå att gå i terapi

Terapi kan vara bra för par

Parterapi är ett bra sätt att stärka kommunikationen.

För det mesta uppstår avstånd och konflikt som ett resultat av att man inte kan uttrycka vad man känner.

Efter att ha talat med din partner kanske du känner att hon inte kan uttrycka vad hon verkligen känner eller vill ha, eller bara svarar “inget” när du frågar om något är fel.

Då kan ni båda må bra av rådgivning. Det finns två typer av terapier ni kan överväga:

  • Individuell terapi: här jobbar man på konflikter som låg självkänsla, depression, ångest och osäkerhet. Ni kan även jobba på problem ni har med att hantera känslor.
  • Parterapi: dessa sessioner är för att par ska kunna tala med en tredje part och få feedback om sitt sätt att tala med varandra. Detta ska förbättra deras kommunikationsstil.

Båda medlemmarna i en relation måste vara villiga för att terapin ska fungera. Annars kommer det vara ett slöseri med tid och inte få önskad effekt.

Jobba på dina osäkerheter

Par diskuterar vid matbordet

Det är möjligt att inget av det vi nämnt ovan är fallet och att din partner fortfarande älskar dig. Din osäkerhet kan istället vara problemet här.

Kanske är din självkänsla låg, vilket får dig att leva med en rädsla för att överges på grund av ohälsosam psykologisk konditionering och ömsesidigt beroende.

Så är ofta fallet när man varit i komplicerade relationer tidigare eller om man växte upp i en giftig familj. Dessa skadliga relationer har lett dig till att bli mer osäker och misstroende.

Rädslor och osäkerheter kan skada relationen på egen hand. Kom ihåg att problemen ofta bara finns i ditt sinne. Om så är fallet är det en god idé att få emotionell hjälp för att lösa dem.

Överväg terapi med en psykolog som kan hjälpa dig att lösa problemet och komma underfund med vad som hindrar dig från att ha ett hälsosamt förhållande.

Överväg att avsluta relationen

Efter att ha försökt prata med en partner som är avlägsen och gått i terapi, kan man i vissa fall dra slutsatsen att personen inte älskar en längre eller inte vill fortsätta förhållanden.

I så fall är det dags att avsluta det. Kom ihåg att det krävs två för att dansa tango.

Du kan inte fortsätta i en relation om den andra vill avsluta den. Det spelar ingen roll hur mycket du fortfarande älskar personen. Böna inte; ge inte tomma löften.

Detta är inte en personlig bortstötning, utan en handling av ärlighet. Vissa personer är helt enkelt inte menade att vara tillsammans. Acceptera detta och hitta ett hälsosamt sätt att gå vidare.

Det kan vara svårt inledningsvis, men senare kommer du vara glad över att du inte längre ödslar tid på något som inte är på väg någonstans.

Ja, det är svårt, jobbigt och smärtsamt. Du kommer uppleva obehag, vara ensam och sörja förlusten. Du kommer dock bli lyckligare när du har kontroll över ditt liv och din tid.

Det är mycket bättre att känna sig ensam när man verkligen är ensam än att vara det tillsammans med en partner. Gå i terapi och fyll ditt schema med nya, hälsosamma upplevelser hobbyer och vänner.

Ge alltid din partner utrymme om vederbörande är avlägsen

Som vi nämnde ovan kan rädsla och osäkerhet i en relation leda till att du kväver din partner när du försöker komma denne nära. Detta är dock ofta kontraproduktivt.

Så snart du börjar agera på detta sätt kommer partnern ta ännu mer avstånd. Hon kommer vilja ha mer utrymme medan du längtar efter motsatsen, vilket kommer leda till förbittring.

Det är därför det är så viktigt att gå i terapi för att jobba med osäkerheten du kan ha.

Du måste veta att kommunikation är nyckeln till en hälsosam relation. Det är vitalt att uttrycka era känslor för varandra. Berätta vad du behöver och låt din partner göra detsamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.