Vad är tillsatser i läkemedel?

För att ta reda på vilka tillsatser som finns i ett läkemedel behöver du bara läsa bipacksedeln. I den här artikeln berättar vi för dig hur du hittar mer information om läkemedelstillsatser.
Vad är tillsatser i läkemedel?
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Du har antagligen redan hört uttrycket “läkemedelstillsatser” och känner kanske till vissa tillsatser som är vanliga i läkemedel. Kanske läser du bipacksedeln när du ska använda ett läkemedel. Men vet du vad dessa egentligen är?

Läkemedelstillsatser är komponenterna i ett läkemedel vid sidan av den aktiva ingrediensen, som är den terapeutiska molekylen. Med andra ord så består ett läkemedel huvudsakligen av en aktiv ingrediens och tillsatser.

Syftet med dessa tillsatser är att uppnå önskad doseringsform.

Doseringsformen är därför det individualiserade arrangemanget till vilket läkemedlen och tillsatserna är anpassade. Med andra ord är det en fysisk komponent som man tillsätter läkemedelssubstanser för att underlätta administreringen av dem.

Till exempel är en flytande medicin en farmaceutisk form för oral administrering, och piller är en annan farmaceutisk form.

Kort sagt, tillverkare kombinerar ett slags hjälpämnen med de aktiva ingredienserna i läkemedel i olika farmaceutiska former (för oral, intravenös, anal, nasal administration etc.) för att syntetisera ett läkemedel, vilket är kombinationen av de nämnda substanserna.

Låt oss ta en närmare titt.

Varför använder man tillsatser i läkemedel?

En pillerflaska som innehåller en mängd vita piller.

Tillsatser har funktionen att underlätta beredning, lagring och administrering av läkemedel. De är också de enda komponenterna som kan skilja sig mellan ett märkesläkemedel och ett generiskt läkemedel.

Här är några av de vanligaste typerna av tillsatserna:

  • Bindemedel: Deras funktion är att hålla ihop komponenterna. Några av de vanligaste är stärkelse, socker, laktos och sockerarter som xylitol.
  • Spädningsmedel: Vätskor fyller innehållet i en tablett eller kapsel för att uppnå en presentation som är bekväm att konsumera. Vegetabilisk cellulosa är en mycket vanlig tillsats när det gäller tabletter eller hårda gelatinkapslar.
  • Sönderdelningsmedel: Dessa tillsatser förbättrar frisättningen av aktiva ingredienser i mag-tarmkanalen.
  • Smörjmedel: Viktigt för att förhindra att klumpar bildas eller att ingredienser fastnar vid maskinerna när de tillverkas. Några av de vanligaste ämnena för detta ändamål är vanliga mineraler som talk.
  • Beläggningar: Dessa tillsatser skyddar ingredienserna från atmosfäriska medel som luft och fukt. De gör det också lättare att svälja tabletter med dålig smak. Ett cellulosaöverdrag som inte innehåller några allergiframkallande ämnen är vanligast.
  • Sötningsmedel: Huvudfunktionen för dessa tillsatser är att göra tabletterna lättare att svälja genom att förbättra deras smak.
  • Smakämnen och färgämnen: Dessa förbättrar läkemedlets organoleptiska egenskaper och förbättrar följaktligen efterlevnaden av den terapeutiska behandlingen.

Hur visas tillsatser på bipacksedeln för ett läkemedel?

En kvinna som läser informationen om ett läkemedel.

Tillsatser är ofta inerta ämnen, dvs de har ingen effekt på kroppen. Ibland kan de dock ha en erkänd åtgärd eller effekt, såsom allergier eller intoleranser.

Det är av den anledningen att du alltid bör ta reda på läkemedlets sammansättning och se till att du använder det korrekt.

För att ta reda på vilka hjälpämnen ett läkemedel innehåller behöver du bara läsa bipacksedeln eller på förpackningen. På bipacksedeln hittar du en fullständig beskrivning av tillsatserna. Med andra ord, först med märkningen INN (International Nonproprietary Name), vilket är namnet som det fått, följt av bokstaven “E” – som inte alltid är utskriven – och slutligen dess motsvarande nummer.

På produktförpackningen kan tillsatsen dock bara vara utskriven bokstaven “E” och motsvarande nummer. Med andra ord behöver det angivna namnet inte vara utskrivet.

Ta till exempel tillsatsen titandioxid (som 2019 förbjöds i Frankrike och 2022 blivit förbjuden i livsmedel i Europa). På bipacksedeln ska du då kunna läsa: “titandioxid E171” för läkemedel som innehåller denna tillsats.

Tack vare denna information på bipacksedeln kan man förhindra många hälsoproblem. Till exempel kan celiakipatienter kontrollera om ett läkemedel innehåller gluten. På liknande sätt kan patienter med laktosintolerans se om några komponenter i deras läkemedel påverkar dem.

Slutsats

Tillsatser är väsentliga för tillverkning av läkemedel. De förbättrar beredningens smak, utseende, absorption och distribution.

Eftersom vissa av dem kan ge allergiska eller intoleransreaktioner måste du läsa bipacksedeln eller fråga din läkare eller apotekspersonal om dess sammansättning innan du tar något läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Balbani, A. P. S., Stelzer, L. B., & Montovani, J. C. (2006). Excipientes de medicamentos e as informações da bula. Revista Brasileira de Otorrinolaringologia. https://doi.org/10.1590/s0034-72992006000300018
  • Robles, L. V. (2011). Los excipientes y su funcionalidad en productos farmacéuticos sólidos; Revista Mexicana de Ciencias Farmaceuticas.
  • Villafuerte R., L. (2011). Los excipientes y su funcionalidad en productos farmacéuticos sólidos. Revista Mexicana de Ciencias Farmaceuticas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.