Vad är skyr? Allt om mejeriprodukten från Island

Skyr är en mejeriprodukt av hög kvalitet som med fördel kan ingå som ett regelbundet inslag i din kost. Den utmärker sig för sitt höga innehåll av proteiner och probiotika.
Vad är skyr? Allt om mejeriprodukten från Island

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2023

Mejeriprodukten skyr är en vanlig mejeriprodukt på Island som har börjat bli populär i kök runtom i världen på grund av dess näringsvärde. Det är ett livsmedel som kan vara fördelaktigt för hälsan och som är ett bra alternativ till naturlig yoghurt. Den innehåller en stor dos högkvalitativa proteiner och fetter av cis-typ, som båda är särskilt viktiga för att uppnå ett gott hälsotillstånd.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att konsumtion av mejeriprodukter rekommenderas av de flesta näringsexperter. Dessa produkter innehåller viktiga mineraler som hjälper till att förhindra utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar. Men så långt det är möjligt bör vi konsumera dessa utan tillsatta sockerarter för att undvika glykemiska toppar, vilket kan vara skadligt på medellång sikt.

Näringsegenskaperna hos mejeriprodukten skyr

Skyr är en mejeriprodukt gjord på skummjölk. Mjölken värms till 100 °C och sänks sedan snabbt ner till 37 °C.

För resultatet är det också viktigt att inokulera bakterier som tillåter jäsning, vilket innebär att produkten innehåller probiotika. Som avslutning på beredningen av produkten tar man bort vätskan vilket gör att den fasta delen får en hög proteinkoncentration.

Skyr från Island.

Det är också viktigt att notera att mejeriprodukten skyr innehåller en lägre andel fett än naturell yoghurt och andra typer av mejeriprodukter. Men de är alla cis-fetter, dvs nyttiga sådana. Endast transfetter är de du bör undvika i kosten, eftersom det är de som har visat sig öka inre inflammationer i våra kroppar. En regelbunden konsumtion av dessa leder till utvecklingen av patologier.

Fördelarna med mejeriprodukten skyr

För det första är skyr en källa till proteiner av högt biologiskt värde. Dessa element koncentrerar i dem alla essentiella aminosyror. De har också en bra grad av smältbarhet.

Av denna anledning är det idealiskt för att möta våra dagliga behov, som uppskattas till minst 0,8 gram protein per kilogram vikt per dag hos stillasittande personer. Detta enligt en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism.

Yoghurt med papaya.
Proteinerna som finns i skyr kan hjälpa till att förebygga kroniska patologier.

Proteinkonsumtion är avgörande för att säkerställa korrekt återhämtning efter intensiv fysisk träning. Men det är också avgörande för att förhindra utvecklingen av kroniska och komplexa patologier som påverkar mager massa under åren, såsom sarkopeni. Detta orsakar en progressiv förlust av muskelmassa och styrka, vilket påverkar kroppens funktionalitet.

Skyr är också en källa till probiotika. Dessa element koloniserar selektivt matsmältningskanalen, vilket genererar fördelar för den övergripande hälsan. Forskning publicerad i tidskriften Molecular Nutrition & Food Research bekräftar detta. Det gör inte bara matsmältningssystemet effektivare, utan innebär också mindre risk för problem som förstoppning.

Dessutom kan probiotika i sig hjälpa till att förebygga störningar som intolerans mot vissa näringsämnen. Dessa orsakas av kroppens oförmåga att smälta ämnen som exempelvis laktos. Detta är ofta kopplat till ett problem med mångfald på mikrobiotanivå, vilket är varför en anpassad kost ger dig fördelar.

Du kanske också är intresserad av: Topp 15 hälsosammaste probiotika och prebiotika

Hur konsumerar man skyr?

Mejeriprodukten skyr konsumerar du på samma sätt som naturell yoghurt. Den finns också i olika smaker, så att du kan välja en som du tycker bäst om. Det är dock viktigt att undvika produkter som innehåller höga mängder tillsatt socker så att du inte genererar förändringar på metabolisk nivå.

Detta är ett livsmedel som dessutom passar bra ihop med andra kvalitetslivsmedel såsom havregryn, nötter och hackad frukt. Det kan vara en del av din frukost eller mellanmål, och ger dig kvalitetsnäringsämnen som bidrar till att säkerställa att matsmältningssystemet fungerar korrekt.

Tänk också på att du kan inkludera skyr i rätter som inte är söta. Det passar exempelvis vara bra ihop med avokado, rökt lax och även på rostat bröd. Det finns som du ser många alternativen för att introducera denna mejeriprodukt i kosten, så vi rekommenderar att du provar!

Skyr för idrottare

Utöver ovan nämnda fördelar är skyr särskilt positivt i idrottares kost. Det ger högkvalitativt protein samtidigt som det har låg energitäthet.

Tack vare detta kan du optimera återhämtningsprocessen utan att kompromissa med kroppssammansättningens tillstånd. Det kan även ingå i en lågkalorikost som syftar till att minska kroppens fettprocent.

Mejeriprodukten skyr är också en bra källa till kalcium. Detta element bidrar till att förbättra benhälsan och förhindra frakturer på längre sikt. Normalt utsätts idrottares ben för hög fysisk belastning, varför det är viktigt att optimera tillförseln av vitamin D och kalcium och förbättra muskelmassans kondition för att undvika skador.

Mejeriprodukten skyr som regelbundet inslag i kosten

Som du har sett är skyr ett mycket nyttigt livsmedel som med fördel kan vara ett regelbundet inslag i din kost och förbättra kvaliteten på den. Denna produkt innehåller en god mängd viktiga näringsämnen. Dessutom är den väldigt mångsidig på kulinarisk nivå. Den kan även kombineras med många olika typer av livsmedel.

Kom dock ihåg att du alltid bör vara uppmärksam på märkningen av mejeriprodukter. Alla är inte av bra kvalitet. Vissa kan innehålla konstgjorda tillsatser, såsom sötningsmedel, vars effekter på medellång sikt inte har testats helt. Generellt sett är det tillrådligt att vara försiktig med konsumtionen av dessa ämnen för att undvika dysfunktioner i framtiden som kan påverka din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.