Probiotika till spädbarn - är det hälsosamt?

Bakteriebaserade kosttillskott visar olika fördelar i mag- och tarmkanalen hos vuxna, men är det hälsosamt att ge probiotika till spädbarn och nyfödda? Här ger vi dig svaret.
Probiotika till spädbarn - är det hälsosamt?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Är det lämpligt att ge probiotika till spädbarn och mycket små barn? Vad är risken med att förändra tarmfloran hos ett spädbarn? Innan du fattar beslut som rör ditt barns hälsa är det viktigt att klargöra vissa betänkligheter.

Probiotika är levande mikroorganismer som vi tillsätter i vissa delar av vår kost och som förblir aktiva i tarmen. Tack vare sin aktivitet förändrar de tarmfloran i matsmältningssystemet hos dem som äter dessa tillskott.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ger de många hälsofördelar om vi konsumerar dem i rätt dos. Bland probiotiska livsmedel hittar vi bland annat färsk yoghurt, kefir, fermenterad kål och många fler livsmedel.

Tarmflora

En balanserad mikrobiota i tarmen är viktigt för vår hälsa. Samarbetet mellan individen och de mikroorganismer som lever i honom eller henne är avgörande för hälsan på både lång  och kort sikt.

Enligt flera studier bidrar bakteriefloran som lever i mag- och tarmkanalen med flera fördelar. Till exempel:

 • De hjälper till med specialisering av lymfvävnad associerad med slemhinnan i tarmen. Detta översätts till synergi med immunsystemet, som lär sig att känna igen nyttiga bakteriestammar och förbereda sig för framtida sjukdomar. Kort sagt, det hjälper immunsystemet.
 • Tarmbakterier känner igen och bryter ner vissa växtbaserade polysackarider som vi annars inte skulle kunna göra. Enligt vetenskapliga publikationer bidrar denna aktivitet med 10% av kroppens kaloribehov.
 • Eftersom matsmältningssystemet är känsligt för externa faktorer finns det alltid en risk att externa agenter kommer att attackera det. Normal bakterieflora koloniserar ytor i kontakt med omvärlden och förhindrar att främmande, och potentiellt skadliga, bakterier förökar sig.

Det här är några fördelar som tarmbakterier bidrar med till oss. Det är ett symbiotiskt förhållande, eftersom vi inte skulle existera utan dem och inte heller de utan oss.

probiotika till spädbarn
Den gemensamma floran i matsmältningssystemet är viktig för människans överlevnad

För att lära dig mer kan du läsa den här artikeln: Råd för att upprätthålla en sund matsmältningshälsa

Probiotika för spädbarn

Probiotiska livsmedel innehåller bakterier som är fördelaktiga för tarmmikrobiomens övergripande funktion. Några av dessa är Lactobacillus, Bifidobacterium och Saccharomyces boulardii.

En sund mikrobiota innehåller redan dessa mikroorganismer, men det kan vara bra att öka mängden av dem förutsatt att man inte har några befintliga sjukdomar. Men stämmer detta även för nyfödda?

Studier som gynnar användningen av probiotika för spädbarn

En undersökning från 2014 visade följande resultat:

 • De följde 589 nyfödda under de första 90 dagarna i livet. Vissa fick probiotiska bakterier i form av Lactobacillus reuteri och andra fick placebo.
 • Föräldrarna ombads att övervaka hur ofta de åt, hur länge de grät, antalet besök hos barnläkaren samt sjukhusvistelser, bland andra faktorer som indikerar barnets tarmhälsa.
 • Det var en signifikant skillnad i variabler mellan spädbarn som tog probiotika och de som inte gjorde det. Detta tyder på att mikroorganismerna skyddade nyfödda från tarmsjukdomar.

Men det är inte allt, eftersom andra studier om detta också visar nyttan med bakterien Lactobacillus reuteri för att tarmen ska fungera ordentligt. I denna stude observerades en minskning av symptom i samband med kolik hos spädbarn genom intag av probiotiska droppar i bröstmjölk.

Allmänna fördelar med probiotika för barn och vuxna

Det uppskattas generellt att probiotika hjälper vuxna och barn på flera fronter:

Risker med probiotika för spädbarn

Preparat med probiotika är vanligtvis säkra, men vissa vetenskapliga källor varnar för att komplikationer kan uppstå vid användning.

Människor med ett försvagat immunförsvar, hjärtklaffsjukdomar och för tidigt födda barn är potentiella riskgrupper. Detta beror på att bakterierna i dessa situationer tenderar att föröka sig oproportionerligt, vilket kan generera gastrointestinal inflammation, överdriven aktivering av immunsystemet och i värsta fall bakteriemi.

Vi vet inte hur omfattande dessa sjukdomar är hos nyfödda. Effekten av långvarig användning av dessa bakterier på utvecklingen av barn är också svår att avgöra, eftersom detta innebär flera års uppföljning av de spädbarn som får dem.

probiotika till spädbarn: läkare undersöker mage på baby
Kolik är mindre vanligt hos barn som får probiotika, enligt vissa studier.

Den här artikeln kan kanske intressera dig:  Probiotiska kosttillskott: när du bör ta dem

Vad man ska komma ihåg gällande probiotika för spädbarn

Användningen av probiotika hos spädbarn verkar ha flera fördelar.

Trots detta varnar vetenskapliga källor om att vi måste fortsätta att studera interaktionen mellan dessa mikroorganismer och tarmens hälsa hos nyfödda. Man bör också ta hänsyn till potentiella risker och biverkningar.

Därför är det alltid bäst att söka råd från ditt barns läkare innan du ger några tillskott till ditt barn, eftersom de känner till den nyföddas medicinska historia bättre än någon annan och kommer att veta vad som är bäst. Alla bör inte ta probiotika, och inte alla behöver ta det som tillskott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Guideline for evaluation of probiotics in food. Recogido a 27 de junio en https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf.
 • Maynard, C. L., Elson, C. O., Hatton, R. D., & Weaver, C. T. (2012). Reciprocal interactions of the intestinal microbiota and immune system. Nature489(7415), 231-241.
 • Inman, M. (2011). How bacteria turn fiber into food. PLoS Biol9(12), e1001227.
 • Indrio, F., Di Mauro, A., Riezzo, G., Civardi, E., Intini, C., Corvaglia, L., … & Del Vecchio, A. (2014). Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA pediatrics168(3), 228-233.
 • Koonce, T., Mounsey, A., & Rowland, K. (2011). Colicky baby? Here’sa surprising remedy. The Journal of Family Practice60(1), 34.
 • Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases60(suppl_2), S129-S134.
 • Probiotics, Cleveland Clinic. Recogido a 27 de junio en https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics.
 • Merino, A. Barrio. “Probióticos, prebióticos y simbióticos. Definición, funciones y aplicación clínica en pediatría.” Revista Pediatría de Atención Primaria 8.Suplemento 1 (2006).
 • Román Riechmann, E., and G. Álvarez Calatayud. “Empleo de probióticos y prebióticos en pediatría.” Nutrición Hospitalaria 28 (2013): 42-45.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.