Vad är neuroticism och hur hanterar man det?

Neuroticism tenderar att få en katastrofal tolkning. Därför är det viktigt att lära människor resurserna att ifrågasätta denna trångsynta och överdrivna syn på fakta.
Vad är neuroticism och hur hanterar man det?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 24 december, 2022

Det finns många texter och mycket forskning om personlighet och alla de variabler som ligger bakom utvecklingen av denna. Varje teoretiskt förslag betonar olika element för att beskriva personlighet. En av dem har med neuroticism att göra.

Trots allt, förutom erfarenhet, är personligheten också det som gör det möjligt för någon att se siffran 6 när en annan ser siffran 9. Personlighet är en komplex konstruktion och av stort intresse för psykologin. Det finns olika modeller för att se på personlighet: dynamisk, faktoriell och biologisk bland annat.

Neuroticism och personlighet

Innan vi går in på neuroticism bör vi börja med en allmän uppfattning om personlighet. Personlighet förstås som en blandning av temperamentsfulla faktorer (dvs kopplade till biologi) och karaktärologiska faktorer (relaterade till miljön) som påverkar hur vi beter oss.

När det gäller temperamentsvariabler, nämner femfaktorteorin stora personlighetsfaktorerna:

  1. Neuroticism: är tendensen till obehag och impulsivt beteende.
  2. Extroversion: avser deltagande i sociala situationer.
  3. Öppenhet för erfarenheter: dvs att vara nyfiken eller motiverad av nya idéer.
  4. Vänlighet: avser i vilken grad vi känner medkänsla och visar empati mot andra.
  5. Ansvar: avser en persons målengagemang.

Från dessa egenskaper kan vi dra slutsatsen att neuroticism innebär en dualitet: det är en tendens till instabilitet, men som också är ganska stabil. Det vill säga, man anser det i själva verket vara en fast personlighetsegenskap.

Personlighet
Ma nkan studera personlighet genom många olika teorier. I en av dem är neuroticism en nyckelkomponent.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Fördelarna med fysisk aktivitet mot ångest och panik

Vad är neuroticism och vilka är symtomen?

Neuroticism kännetecknas av en tendens till emotionell instabilitet, vilket kan uttryckas i frekventa humörsvängningar, ångest, konfliktorientering, känslor av ilska, en pessimistisk syn på situationer, skuld och en konstant upplevelse av nervositet.

Ett annat vanligt tecken har att göra med drama eller komplikationer. Det vill säga, det är tendensen att se situationer som inte är komplexa som komplexa. På samma sätt kan det också finnas mer känslighet eller mottaglighet.

I denna mening uttrycks det många gånger också lätt på ett psykosomatiskt sätt. Exempelvis kan det uppstå fläckar eller utslag på huden, håravfall eller gastrointestinala obehag.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man hjälper någon med generaliserat ångestsyndrom

Hur man hanterar neuroticism

Om vi får veta att vi har drag av neuroticism bör detta uppmuntra oss att hitta resurser för att hantera stress. Några av rekommendationerna att tänka på är följande.

Arbeta med dina tankar

Många av dem kan vara färgade av kognitiva fördomar, vilket leder till att vi tolkar verkligheten på ett förvrängt sätt. Således kan vi överbetona något som är obetydligt eller ta något personligt trots att det verkligen inte hade något med oss att göra.

Det är viktigt att föra en sund dialog med våra egna tankar och att ifrågasätta deras sanning för att skapa andra alternativa versioner och undvika att fastna i en ond cirkel.

Lär dig hantera dina känslor

Med neuroticism går känslor ofta överstyr. Det vill säga de svämmar över, överväldigar oss och får oss väldigt lätt att kollapsa.

Ibland verkar det som att saknar lösning. Det finns också en tendens till katastroftänkande.

Därför är det avgörande att börja arbeta med dina känslor och lära dig att identifiera dem när de dyker upp. Det är viktigt att förstå signalen eller budskapet de ger och leta efter ett svar för att kanalisera dem.

Använd självkontroll och avslappningstekniker

Detta handlar om att lära sig att sätta käppar i hjulet för en stressig situation för att hitta mer funktionella och adaptiva svar. Till exempel, andas djupt innan du agerar.

Utveckla resurser för att hantera stress

Ibland lämnar människor med en tendens till neuroticism lösningen på en konflikt i andras händer. Till exempel kan någon som har en sjukdom på ett kontinuerligt sätt ringa sin läkare.

Detta gör reaktionen mer passiv, snarare än att försöka vara proaktiv. Därför handlar det om att skapa resurser och verktyg som gör att reaktionerna kan anpassas till omständigheterna istället för att alltid försöka tillämpa samma regel.

Att stärka dig själv och stärka en känsla av självförtroende och effektivitet kan också göra att du mår bättre och minska dina obehag. Detta är viktigt för att du ska slippa känna dig beroende av andra.

Utveckla resurser för att hantera stress
Neuroticism tenderar att få människor att omedelbart tolka situationer som katastrofala.

Kom ihåg att ingenting är hugget i sten

Slutligen är det viktigt att påpeka att kunskap om aspekter av vårt personliga bör fungera som en utgångspunkt för att förbättra vår livskvalitet, arbeta med oss själva, förstå oss själva och för att växa och utvecklas. Detta behöver inte på något sätt vara en etikett eller en begränsning.

Att identifiera temperamentsfulla faktorer om vår personlighet betyder inte att vi är ett pussel som med perfekt passande bitar. Tvärtom, det ger oss tillgång till en liten del av den enorma komplexitet som vi är som människor. Sedan bidrar miljön med sitt.

I den meningen är det nyckeln att ta reda på vilka skyddande faktorer som kan hjälpa oss att utveckla hälsosamma hanteringsmekanismer och vilka riskfaktorer som är involverade i sammanhanget. Neuroticism kan leda till ohälsosamma beteenden och samsjuklighet, så om du har identifierats ha en neurotisk personlighet är det viktigt att lära dig att hantera stress på ett hälsosamt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Schmidt, Vanina (2010). LAS BASES BIOLÓGICAS DEL NEUROTICISMO Y LA EXTRAVERSIÓN ¿POR QUÉ NOS COMPORTAMOS COMO LO HACEMOS?. PSIENCIA. Revista Latinoamericana de Ciencia Psicológica, 2(1),20-25.[fecha de Consulta 1 de Agosto de 2022]. ISSN: 2250-5490. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=333127086005
  • Ramírez Maestre, C., Esteve Zarazaga, R., & López Martínez, A. E. (2001). NEUROTICISMO, AFRONTAMIENTO Y DOLOR CRÓNICO. Anales de Psicología / Annals of Psychology, 17(1), 129–137. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/29131

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.